BÎRZAVA. Consiliile locale din Bîrzava, Săvârşin şi Petriş, dar şi persoanele fizice care deţin păduri în zonele adiacente acestor comune, au decis să înfiinţeze un ocol silvic nou: Ocolul Silvic „Piatra Cerbului” Bîrzava. Iosif Sasu Deacu, şeful ocolului, ne-a explicat:
„o pondere de peste 85 la sută din suprafaţa pădurii acestui nou ocol aparţine Consiliului Local Bîrzava”.
Pe lângă administrarea pădurilor celor trei comune şi ale persoanelor fizice, ocolul silvic a mai încheiat şi contracte de prestări servicii şi administrare cu mai multe composesorate din zona Văii Mureşului, contracte care se referă la aproximativ 2.000 de hectare. Ce îşi propune acest nou ocol silvic?
„Realizarea unei administrări optime şi prompte faţă de proprietarii de păduri, fie că sunt unităţi administrativ-teritoriale, fie că sunt persoane fizice şi juridice pentru care prestăm diferite servicii, acestea sunt principalele noastre scopuri. Toate aceste lucruri se pot realiza printr-un ocol dedicat celor menţionaţi mai sus”, ne-a mai spus şeful Ocolului Silvic Piatra Cerbului, ocol care administrează, în total, aproximativ 6.000 de hectare.
Servicii prompte
Reprezentanţii ocolului spun că prin înfiinţarea acestei structuri silvice, comunităţile locale beneficiază de servicii prompte în vederea eliberării necesarului de lemn de foc pentru populaţie, dar şi a punerii în valoare a proprietăţilor persoanelor fizice.
„Ocolul Silvic Piatra Cerbului este autorizat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi ne-am asumat obligaţia respectării regulilor şi a normelor silvice, participând la conservarea şi dezvoltarea fondului forestier pe care îl administrează cu scopul creşterii calităţii cantitative şi valorice a acestuia. Vrem ca pădurile pe care le-am primit moştenire să fie îngrijite cel puţin la fel de bine cum au fost până în prezent, astfel încât viitoarele generaţii să aibă parte de beneficiile şi binefacerile mediului înconjurător cel puţin cum am beneficiat noi”, a mai spus Iosif Sasu Deacu.
Lucian Suciu, şeful SPILADPP, serviciul din cadrul Primăriei Bîrzava care se ocupă cu administrarea pădurilor, vede înfiinţarea acestui nou ocol drept un lucru benefic pentru comunitate.
„Salutăm formarea Ocolului Silvic Piatra Cerbului. Sunt convins că acesta va duce la rezolvarea rapidă a problemei localnicilor din zonă, a UAT-urilor, a proprietarilor de păduri şi a comunităţilor locale”, a spus Suciu.
Legenda cerbului
Dar de unde vine denumirea noului ocol silvic? De la o stâncă masivă situată pe Valea Plisca, lângă localitatea Groşii Noi, în pădurea care aparţine comunei Bârzava. Legenda spune că un cerb de dimensiuni impresionante ar fi fost fugărit de lupi în pădure şi ar fi ajuns pe marginea acestei stânci uriaşe. Decât să se lase sfârtecat de animalele sălbatice, cerbul ar fi preferat să se arunce în gol, în pârâul Plisca, ce trece pe la poalele stâncii. De la această legendă , stânca respectivă şi-a primit numele, iar cei care au înfiinţat noul ocol silvic au decis să adopte această denumire – Piatra Cerbului.
Trimite articolul
XIcă iar e pâinea și cuțitul la tine.Vezi ca te așteaptă parintele din Slatina sa i marchezi Pt biserica!
-
Necunoscute-s căile Domnului, Doamne ajută… pe cei năpăstuiți 🤔🙏🙏🙏
felicitari sefuilui de Ocol, un bun gospodar si un adevarat profesionist. la cat mai multe reralizari!