Arădenii nu s-au arătat deloc receptivi la proiectul pilot privind colectarea selectivă a deşeurilor, demarat în trecut de administraţia locală. Aceasta a fost principala concluzie a autorităţilor, care acum încearcă variante alternative. Mai exact, se discută deja de recompense prin care să îi convingă pe arădeni să selecteze gunoiul. Aşa cum vă informam în Jurnal arădean, Municipalitatea face primii paşi concreţi pentru implementarea colectării selective în Arad. Şi nu este vorba despre montarea câtorva coşuri de gunoi, ci se dă startul achiziţiei de servicii de consultanţă pentru implementarea proiectului „Sistem de colectare selectivă, tip chioşcuri urbane”. Licitaţia va avea loc la finele acestei luni.
Recompensă!
„În prezent, la nivelul municipiului Arad s-au iniţiat şi implementat proiecte pilot de colectare selectivă în containere gestionate de operatorii de salubrizare. Acest sistem nu se bucură de succes, populaţia fiind reticentă la colectarea şi depozitarea selectivă a deşeurilor datorită lipsei de informaţie, educaţie şi motivaţie. Întrucât ratele de colectare selectivă raportate la ţintele impuse de legislaţia U.E. impun dinamizarea procesului la nivelul populaţiei, este necesar a fi abordat sistemul de colectare cu stimulente financiare, practică întâlnită frecvent în ţările U.E. Sistemul de colectare selectivă cu ajutorul automatelor are ca rol stimularea participării consumatorilor în procesul de reciclare, prin introducerea sistemului de recompensare – fie prin stimulente monetare, fie prin sisteme de vouchere, bonuri valorice, cupoane de reduceri etc.”, se precizează în caietul de sarcini.
Pe fonduri nerambursabile
Consultantul va trebui să pună la dispoziţia administraţiei o documentaţie stufoasă privind amplasamentele viitoarelor chioşcuri, numărul acestora, modul de distribuire, dar şi modalităţi de recompensare a celor care reciclează deşeurile. Valoarea estimată maximă pe care Primăria este dispusă să o plătească pentru contractul de consultanţă este de 241.935 lei. În urma derulării contractului, Primăria Arad va deţine documentaţia pentru accesarea de fonduri prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor istorice contaminate”.
Fără mirosuri
„Studiul de fezabilitate va urmări fundamentarea unui pachet de soluţii pentru implementarea sistemului de colectare selectivă cu ajutorul automatelor outdoor care să respecte următoarele condiţii obligatorii: să evalueze situaţia existentă în ceea ce priveşte cantităţile şi tipurile de deşeuri reciclabile ce pot fi colectate selectiv cu ajutorul automatelor outdoor în Municipiul Arad; să furnizeze soluţii viabile pentru asigurarea stimulentelor financiare ( tichete, bonuri etc.) necesare atragerii populaţiei şi să propună modalităţi de implementare a sistemului „buy-back”; să identifice amplasamentele cele mai favorabile din punct de vedere al segmentului de populaţie care poate să răspundă optim proiectului”, se precizează în documentaţie. Totodată, consultantul va trebui să găsească soluţii pentru siguranţa automatelor datorită expunerii la vandalism, să se asigure de un impact vizual redus (conform cerinţelor de urbanism), automatele să realizeze compactarea deşeurilor cu zgomot redus, respectiv să se „evite producerea de mirosuri neplăcute datorate stocării deşeurilor”.
Etapele colectării selective:
2004 – 2006: experimentare (proiecte pilot), conştientizare populaţie
2007 – 2017: extinderea colectării selective la nivel naţional
2017 – 2022: implementarea colectării selective în zone mai dificile (locuinţe colective, mediu rural dispersat, zone montane)
JA -S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!