Planurile primarului Falcă, de a realiza două noi zone de agrement pe banii privaţilor, se pun deja în practică. În urmă cu nici două săptămâni, Gheorghe Falcă anunţa faptul că urmează să fie deschise două noi zone de agrement cu lacuri, căsuţe de lemn pentru închiriat, zone amenajate pentru pescuit sportiv, pistă de canotaj, în locuri situate la marginea oraşului. Edilul susţinea atunci că este vorba de zona de agrement de la Ghilin şi cea de la Cărămidărie şi că prima care va fi pusă la dispoziţia arădenilor este zona de agrement de la Ghilin. „În curând se va trece la amenajarea celor două bălţi, Ghilinul Mic şi Ghilinul Mare. În şedinţa Consiliului Local din luna iunie intrăm deja cu Planul Urbanistic Zonal. Se va afla în administrarea unei asociaţii de pescari. Conform PUZ-ului, însă, aici se pot amplasa şi căsuţe de vacanţă, de lemn”, spune Falcă.
Acum, însă (mai exact vineri), consilierii locali sunt chemaţi să voteze deja proiectul privind aprobarea studiului de oportunitate şi a caietelor de documente pentru concesionarea prin licitaţie publică deschisă a bălţilor Ghilinul Mare şi Ghilinul Mic. Mai exact să aprobă studiul de oportunitate întocmit de Direcţia Patrimoniu, Serviciul Administrare Patrimoniu din cadrul Primăriei Arad, precum şi redevenţele minime în vederea iniţierii concesionării prin licitaţie publică deschisă a bălţilor Ghilinul Mare şi Ghilinul Mic, să aprobă caietele de sarcini şi documentaţia de atribuire.
Totul, de la solicitări
De unde a plecat întreaga iniţiativă reiese clar din expunerea de motive. Aici se face precizarea că totul a început de la „solicitarea unor persoane fizice şi juridice adresate Primăriei Municipiului Arad, cu privire la concesionarea bălţilor Ghilin, în vederea practicării pescuitului recreativ”. La aceasta s-ar adăuga faptul că „bălţile nu au fost gestionate până acum în vederea aducerii unui venit Municipalităţii”.
După concesionarea prin licitaţie publică a bălţilor Ghilinul Mare şi Ghilinul Mic, Primăria speră să aducă bani la buget, se creeze mai multe locuri de muncă şi să îmbunătăţească calitatea mediului. „Din punctul de vedere al autorităţii publice locale, identificăm trei componente majore care justifică iniţierea procedurii de concesionare a celor două bălţi şi anume aspectele de ordin economic, cele de ordin financiar şi aspectele de ordin social, mediu şi agrement”, se mai arată în documentele Primăriei.
Suprafeţele concesionate
Bălţile Ghilinul Mare şi Ghilinul Mic au rezultat în urma exploatării materialelor agregate pentru construcţii. Conform evidenţelor cadastrale, Ghilinul Mare are un luciu de apă cu suprafaţa de 77.600 mp., iar Ghilinul Mic de 53.800 mp. Cele două bălţi fac parte din domeniul public al municipiului.
429 de euro pe lună pentru Ghilinul Mare
Conform studiului de oportunitate, nivelul minim al redevenţei este de 429 €/lună pentru Ghilinul Mare şi 161 €/lună pentru Ghilinul Mic. De la acest nivel va începe, în fapt, licitaţia pentru cele două bălţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!