ARAD. O declaraţie care, în urmă cu două săptămâni, a făcut multă vâlvă continuă să producă valuri. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat faptul că şase proiecte de construire sau modernizare a spitalelor din România, inclusiv construirea Complexului Matern-Pediatrie din Arad, au fost scoase de la finanţare de pe Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Realitatea este , însă, cu totul alta. În cadrul şedinţei Consiliului Judeţean Arad de miercuri, 27 septembrie, preşedintele Iustin Cionca a anunţat că, în prezent, contractul de finanţare este în vigoare. Pe lângă faptul că CJA nu a primit nicio înştiinţare de la Ministerul Sănătăţii prin care să îi fie adus la cunoştinţă faptul că a pierdut finanţarea, funcţionarii din acelaşi minister continuă să solicite instituţiei judeţene din Arad documente referitoare la stadiul proiectului, precum şi la graficul asumat de Consiliul Judeţean în contractul de finanţare.
„Vreau să vă spun că nici acum, la mai bine de două săptămâni de la declaraţiile ministrului Sănătăţii, nu am primit vreo informare referitoare la scoaterea Complexului Matern-Pediatrie de pe lista proiectelor finanţate prin PNRR, nici alte informări referitoare la mutarea investiţiei pe o altă finanţare, respectiv Banca Europeană de Investiţii. Din punctul nostru de vedere, şi cred că şi din punctul Ministerului Sănătăţii, noi avem în continuare un contract valabil referitor la realizarea Maternului în cadrul PNRR”, a declarat Cionca.
Preşedintele Consiliului Judeţean Arad a detaliat, apoi, cum au decurs lucrurile în tot ceea ce priveşte proiectele pe Sănătate aprobate pentru finanţare pe PNRR:
„În data de 29 martie am semnat contractul de finanţare pentru Matern la Timişoara, cu ministrul Sănătăţii. Proiectul primise finanţare în baza unui punctaj, punctaj care ne-a plasat pe lista obiectivelor care urmau să primească bani pe PNRR. Nu înţeleg acum de ce Aradul a pierdut finanţarea, proiectul nostru aflându-se printre cele şase despre care Alexandru Rafila a anunţat că nu vor mai fi realizate prin PNRR pentru că am <alergat încet> şi că riscăm să nu implementăm proiectele la timp. Aici vreau să precizez că domnul Rafila a stat cu proiectele pe PNRR în sertare un an de zile înainte să le trimită Comisiei Europene, care a aprobat lista. Am solicitat transparenţă şi am solicitat punctajele celorlalte proiecte finanţate, inclusiv stadiul lor de implementare. Şi asta pentru că, în decembrie 2022, înainte de a avea semnat contractul de finanţare, noi am licitat proiectarea Complexului Matern-Pediatrie, tocmai pentru a câştiga timp. Am şi semnat contractul pentru realizarea proiectului tehnic, documentaţie care, la ora actuală, este întocmită de firma care a câştigat licitaţia. După ce a scos cele şase spitale din lista de finanţare, ministrul Sănătăţii a anunţat că acestea vor fi realizate din împrumut de la BEI. Dar noi nu ştim ce condiţii pune finanţatorul. Pentru că toată documentaţia noastră se pliază pe condiţiile impuse de PNRR”.
Continuă corespondenţa
Iustin Cionca a menţionat o altă anomalie care se referă la finanţarea Maternului.
„În data de 11 septembrie, ministrul Rafila anunţa la televiziune că şase spitale au pierdut finanţarea pe PNRR pentru că au <alergat încet>. În 13 septembrie am primit o solicitare de la Ministerul Sănătăţii în care ni cereau date referitoare la gradul de implementare al proiectului. Aşadar, în data de 11 septembrie, ministrul nu avea de unde să ştie dacă noi am <alergat încet> sau nu. Mie asta nu mi se pare normal, modul în care au fost selectate cele şase spitale, inclusiv Maternul din Arad, care nu mai primesc finanţare. Pe ce bază? Dacă de abia după data de 13 ni s-au solicitat informaţii referitoare la procentul de implementare al proiectului. Ce s-a întâmplat în această chestiune este incorect faţă de Arad şi de arădeni. Le-am răspuns celor de la Ministerul Sănătăţii faptul că suntem la faza de proiectare tehnică. Aceştia au revenit recent cu o altă adresă prin care ne cereau să le spunem, din punct de vedere procentual, gradul de implementare al proiectului. Păi, ori suntem încă pe lista de proiecte finanţate prin PNRR, şi ne solicită date, ori nu suntem, şi nu mai au motive să ne solicite informaţii legate de stadiul proiectului finanţat prin PNRR. Vă spun, noi nu am primit nimic oficial referitor la anularea contractului de finanţare. Oficial, Complexul Matern-Pediatrie este încă aflat pe lista proiectelor finanţate prin PNRR”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Şi o comparaţie
Cionca a făcut şi o comparaţie între colaborarea pe care Consiliul Judeţean Arad o are cu Ministerul Sănătăţii, condus de pesedistul Alexandru Rafila, şi colaborarea cu Ministerul Transporturilor, condus de pesedistul Sorin Grindeanu.
„Ministerul Sănătăţii nu pare că are o colaborare bună cu administraţia locală. Şi nu mă refer doar la Consiliul Judeţean Arad, ci şi la alte consilii judeţene sau autorităţi publice locale. În comparaţie, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, este un adevărat partener al nostru, chiar dacă face parte din acelaşi partid cu Rafila. Avem două parteneriate importante cu Ministerul Transporturilor, respectiv centura de sud-est a municipiului şi drumul expres Arad-Oradea. Ministerul condus de Grindeanu ne ajută, este lângă noi, nu am avut niciodată blocaje în aceste proiecte, cum se întâmplă cu Ministerul Sănătăţii. Prea uşor se iau, la Sănătate, decizii care afectează munca noastră din teritoriu”, a concluzionat Cionca.
Rămâne de văzut, acum, ce se va întâmpla mai departe: Ministerul Sănătăţii ne va scoate şi oficial de pe lista de finanţare pe PNRR sau Alexandru Rafila se va „suci” şi va aloca 100 de milioane de euro pentru viitorul Matern al Aradului.
Trimite articolul
XBaroane, doar ce ai fost la capitala, ai fost doar pentru poze ???