Arad. Într-un mod surprinzător și eficace, la nici o zi distanță după ce am publicat articolul „Lupte cu câini la Arad”, Primăria Municipiului Arad, prin Poliția Locală Arad reacționează și ia măsuri: „Arădenii care dețin exemplare canine încadrate în categoriile câinilor periculoși sau agresivi trebuie să știe că vom demara verificări la domiciliu privind existența animalelor, respectiv vom notifica stăpânii acestora asupra intrării în legalitate”.
Peste 500 de câini agresivi, în Arad
O primă estimare a numărului de câini periculoși efectuată de Poliția Locală Arad indică un număr de peste 500 de exemplare din categoria câinilor periculoși ce sunt înregistrate legal, în arealul municipiului Arad.
„Precizăm că amenzile pentru încălcarea prevederilor Ordonanței de Urgență 55/2002, privind regimul de deținere a câinilor periculoși sau agresivi, legale, în vigoare, pot ajunge până la 3.000 de lei. De asemenea, nerespectarea regimului de deținere a câinilor periculoși poate avea drept consecință condamnări penale de până la 3 ani închisoare”, a declarat pentru Jurnal arădean/Aradon, Ralu Cotrău, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad.
Arădenii pot să dea o mână de ajutor
Dar oare câți câini mai sunt în orașul nostru fără ca autoritățile să știe? Probabil că mulți, așadar polițiștii locali cer ajutorul arădenilor!
„Cetățenii care dețin informații privind deținerea de câini periculoși sau agresivi au posibilitatea de a le comunica Poliției Locale Arad prin intermediul următoarelor canale de comunicare: e-mail secretariat@politialocalaarad.ro, aplicația mobilă «My Arad», numărul de apel al dispeceratului poliției locale, 0257-939, respectiv site-ul oficial al DGPL Arad”, au specificat reprezentanții Poliției Locale Arad.
O hartă… cu câinii agresivi
O listă a străzilor unde se regăsesc proprietari de câini periculoși sau agresivi din municipiu, ne mai spune Ralu Cotrău, va putea fi consultată, în curând, pe site-urile Primăriei Municipiului Arad și cel al Poliției Locale Arad (lista va include numărul de proprietari și va preciza rasele exemplarelor înregistrate, în mod legal, pe fiecare stradă). Pentru sesizarea situațiilor în care câini din cele două categorii sunt deținuți în mod ilegal, DGPLA apelează la sprijinul cetățenilor.
Plăcuțe montate pe porți
Arădenii care dețin câini periculoși sau agresivi sunt invitați la sediul Poliției Locale Arad și la Asociația Chinologică Română, filiala Arad, pentru a anunța deținerea unor astfel de exemplare canine.
Persoanele respective, ne spun polițiștii locali arădeni, au obligația de a monta plăcuțe care să anunțe acest lucru în zona căilor de acces în perimetrul care adăpostește animalul. Rasele și categoriile de câini astfel descrise se regăsesc în cuprinsul Ordonanței de Urgență 55/2002, privind regimul de deținere a câinilor periculoși sau agresivi.
Ce rase de câini sunt periculoase?
Conform art. 1, cap.1 câinii periculoși sunt: „câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor; câinii din rasele Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor”. Potrivit art. 2 (1) din același normativ câini agresivi sunt: „orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private; orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!