Arestaţi pentru luare de mită, judecaţi şi condamnaţi cu suspendare pentru favorizarea infractorului şi legături neortodoxe cu personaje din mediul interlop, prinşi băuţi la volan, acuzaţi de contrabandă, de fals intelectual şi uz de fals. Lista de infracţiuni poate continua. Nu e vorba de infractorii din vestul ţării, ci de poliţişti din Arad, Timiş, Bihor, Satu Mare sau Caraş Severin. Adică exact de cei care ar trebui să-i prindă pe cei ce iau mită, favorizează infractorii, au legături cu lumea interlopă, fac falsuri şi accidente băuţi fiind.
Şefii lor au luat în cazurile dovedite măsuri, dar nu au fost prea încântaţi să fie întrebaţi de mass-media despre acest subiect. Ne-a trebuit aproape o lună să reuşim să adunăm toate datele din cele cinci judeţe în care apar ziarele trustului nostru. Deşi de principiu am cerut aceleaşi informaţii, datele primite diferă de la un inspectorat la altul. Unele inspectorate au ţinut să vorbească, în adresa care cuprindea datele privind olile negre din ograda lor, şi de partea bună a instituţiei: despre eroi, curajoşi, merituoşi sau despre munca depusă. Alţii ne-au amânat de pe o zi pe alta. Unde s-au dat unele date, au fost omise sau uitate celelalte, unde a fost operativitate, s-a ratat exhaustivitatea şi tot aşa. De parcă această instituţie ar fi fost singura cu probleme, deşi evident oi negre sunt peste tot.
Cum era de aşteptat, numărul poliţiştilor cu probleme variază în funcţie de mărimea judeţului (numărul populaţiei). Pe primul loc în acest top negru este, aşa cum era de aşteptat, judeţul Timiş, urmat de Bihor. Locul III e ocupat de Arad (al treilea judeţ şi ca număr al populaţiei). Ultimii pe lista cu probleme sunt cei din Satu Mare şi Caraş-Severin. Dar haideţi să vedem cum stau lucrurile în fiecare judeţ.
Arad: infracţiuni grave
La Arad, scandalurile în care au fost implicaţi poliţişti au ţinut prima pagină a ziarelor în ultimul timp. A existat chiar şi un caz în care unul dintre poliţiştii arădeni l-a informat pe capul celui mai mare clan al interlopilor din oraş despre faptul că urmează descinderi cu arestări. Iar acesta este doar un exemplu din cele în care au fost implicaţi angajaţi ai IPJ Arad. Conform datelor oficiale furnizate de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad, în 2010, 5 poliţişti arădeni sunt deja în curs de cercetare penală, iar 3 sunt anchetaţi disciplinar pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu. Alţi 5 agenţi ai IPJ Arad s-au ales cu 6 sancţiuni disciplinare. Unul dintre aceşti agenţi a fost sancţionat de două ori. Măsurile luate de conducerea IPJ Arad în cazul celor 5 agenţi a fost de a le trimite mustrare scrisă, iar unul dintre aceştia s-a ales şi cu drepturile salariale diminuate.
Reprezentanţii IPJ Arad spun că agenţii au fost sancţionaţi pentru că au manifestat neglijenţă în timpul serviciului sau au avut un comportament necorespunzător la serviciu, în societate sau familie. Un „refera” scurt pentru o sumedenie de probleme. Pentru plângerile făcute împotriva oamenilor legii, cu sutele, cu siguranţă (puţine dovedite desigur), informaţiile le vom primi doar azi.
Timiş: sute de sesizări, zeci de probleme
La Timiş, plângerile făcute împotriva oamenilor legii, în acest an, sunt cu duiumul: în primul semestru al anului 2010 au fost depuse 282 de sesizări făcute de cetăţeni împotriva poliţiştilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş. Dintre acestea au fost confirmate 44! Împotriva poliţiştilor care au fost găsiţi vinovaţi, ca urmare a sesizărilor cetăţenilor, au fost luate 59 de măsuri. Mai exact: 46 de atenţionări, patru mustrări scrise, o diminuare a drepturilor salariale, opt cercetări prealabile în curs de soluţionare. Trist e şi faptul că, potrivit datelor furnizate de IPJ Timiş, numărul poliţiştilor recompensaţi pentru merite se apropie de cel al oamenilor legii sancţionaţi de instituţie, balanţa fiind de 56 la 44. Potrivit IPJ Timiş,„în urma activităţilor desfăşurate de la începutul anului până în prezent, 56 de poliţişti au fost recompensaţi, astfel: 14 poliţişti au fost avansaţi în gradul următor înainte de termen, 42 de poliţişti au primit felicitări scris”.
Caraş-Severin: judeţ mic, probleme puţine
Nu e un judeţ mare, dar tot are câteva probleme cu poliţiştii angajaţi. Cele mai puţine, desigur. E vorba de judeţul Caraş-Severin, acolo unde s-a început urmărirea penală împotriva a patru poliţişti (doi ofiţeri şi doi agenţi). Două dintre infracţiuni au fost săvârşite în cursul anului 2010, celelate două fiind mai vechi: din 2006, respectiv 2009. Cei patru poliţişti sunt cercetaţi pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o un poliţist, cu o alcoolemie de peste 0.80 g/l alcool în sânge şi refuz de a se supune recoltării de probe biologice (faptă săvârşită în cursul anului 2010), sprijinirea unui grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunii de contrabandă (faptă săvârşită în 2006), loviri sau vătămări cauzatoare de moarte (faptă săvârşită în cursul anului 2009), mărturie mincinoasă (faptă săvârşită în cursul anului 2010). „În prezent, cele patru dosare sunt în curs de cercetar”, susţin reprezentanţii IPJ Caraş-Severin, deşi unul e vechi din 2006!
Satu Mare: şapte cazuri, o destituire
La Satu Mare, lucrurile sunt clare: în primul semestru a anului 2010, după cum ne informează inspectoratul de aici, „pentru neglijenţa manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici sau de la autorităţile anume abilitate de lege, comportare necorespunzătoare în serviciu, familie sau societate (…), au fost sancţionaţi şapte poliţişti, din care cinci cu mustrare scrisă, unul cu diminuarea drepturilor salariale, iar altul cu destituirea din poliţi”. Cea mai dură dintre sacţiuni a fost luată de inspectorat împotriva unui agent de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Satu Mare (şi cea mai dură luată în toate cele cinci inspectorate vizate) care a pus în pericol viaţa şi bunurile… colegilor de la Poliţia de Frontieră. În data de 09.03.2010, în jurul orei 08.40, conducând o autoutilitară pe Bulevardul Cloşca din Satu Mare, agentul nu a respectat semnalul de oprire al unui echipaj din cadrul Poliţiei de Frontieră şi a intrat în coliziune cu autovehiculul aparţinând I.J.P.F. Satu Mare. În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o alcoolemie de 0,40 mg./l alcool pur în aerul expirat. În urma verificărilor s-a stabilit că autoutilitara pe care o conducea poliţistul nu era înmatriculată, iar numerele aplicate pe aceasta aparţineau unui alt autovehicul.
IPJ Satu Mare ne mai informează că „pentru prevenirea comiterii de abateri de către poliţişti au fost aplicate 38 atenţionări, din care 6 – ofiţerilor de poliţie şi 32 – agenţilor”.
Bihor: zeci de poliţişti în consiliul de disciplină
Nici un angajat din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor nu a fost dat afară pentru fărădelegi în cursul acestui an. Totuşi, potrivit datelor furnizate de poliţie,„s-a dispus cercetarea prealabilă sau constituirea consiliului de disciplină pentru 36 de poliţişti, respectiv patru ofiţeri şi 32 de agenţi, fiind administrate o serie de sancţiuni pentru abateri disciplinare ori carenţe în activitatea profesional”. IPJ Bihor enumeră care sunt sancţiunile aplicate poliţiştilor: 11 sancţiuni cu „mustrare scris”, şase sancţiuni cu diminuarea salariului, trei sancţiuni cu trecerea într-o funcţie inferioară, un avertisment scris pentru un angajat contractual.
Oradea, în top la măsuri
Chiar dacă nu e prima la probleme cu poliţişti, Poliţia din Bihor pare a fi prima în topul sancţiunilor. Dacă la Timiş şi Arad, în 2010, s-a înregistrat câte un singur caz de diminuare salarială pentru abateri, la Bihor avem parte de şase astfel de măsuri. Ba mai mult, aici se vorbeşte de trei mutări pe funcţii inferioare, deşi în toate celelalte patru judeţe nu s-a luat nici o astfel de măsură. Cea mai dură măsură a fost luată, însă, la Satu Mare, unde vorbim de o destituire.
Poliţiştii nu sunt singurii
Cei la care facem referire mai sus nu sunt singurii cu probleme din tot vestul ţării. Aşa cum am mai precizat, fiecare pădure are uscăturile lui. Doar un exemplu e de ajuns pentru a ne susţine „cauz” şi, credem noi, pentru a „îmblânz” supărarea reprezentanţilor inspectoratelor legată de faptul că am decis să începem acest top cu poliţiştii din vest.
La Poliţia de Frontieră din Bihor, în acest an au fost sancţionaţi doi agenţi cu „mustrare scrisă” şi un agent cu „diminuarea drepturilor salariale pentru funcţia îndeplinită cu 5% pe o perioadă de două luni”. De la sfârşitul semestrului I al anului 2010, se află la dispoziţia inspectoratului şase agenţi de poliţie, faţă de aceştia fiind pusă în mişcare acţiunea penală pentru diferite fapte infracţionale.
În afara acestei situaţii, au mai fost atenţionaţi un număr de 69 de poliţişti de frontieră şi au fost dispuse de către conducerea inspectoratului şase cercetări prealabile împotriva a doi ofiţeri şi patru agenţi.
Poate ar trebui amintit şi faptul că la Arad, nu mai departe de data 19 iulie, doi poliţişti de frontieră de la Nădlac şi Turnu au fost arestaţi preventiv pentru luare de mită şi complicitate la trecerea ilegală a frontierei de stat.
În ograda IPJ Arad
De la noi din oraş lucrurile se văd cam aşa: „Ograda” IPJ Arad are multe uscături. Mediatizate au fost cazurile care s-au soldat cu reţineri, condamnări şi scandaluri în locuri publice. Ultima perioadă a fost una neagră pentru poliţia arădeană. A fost cazul poliţistului care ar fi trebuit să vegheze la liniştea oraşului dar care a stat la masă cu un personaj controversat despre care se spune că ar fi făcut trafic de droguri şi de persoane, chiar înainte ca acesta să facă prăpăd într-un local; a fost cazul omului legii care s-a urcat beat mort la volan şi a pus în pericol viaţa a 39 de persoane, producând un accident rutier; a fost şi cazul angajatului Poliţiei din Pecica care rezova dosare penale pe bani; dar şi cazul poliţistului care a fraternizat cu nimeni altul decât capul clanului „Împăratul”, atenţionându-l că urmează o descindere de proporţii. Unii au fost deja sancţionaţi, unii au rămas însă în structurile poliţiei. Acestea sunt urmările: Oană Claudiu, condamnat la un an de închisoare pentru favorizarea infractorului, în dosarul „Împăratul”, în prezent agentul îşi desfăşoară activitatea la Ordine Publică. Tomoioagă Ioan, agent Cercetări Penale, Poliţia Pecica, arestat preventiv pentru infracţiunea de luare de mită. Trif Marius, agent Secţia 2 Poliţie, acuzat de conducere a unui autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice şi vătămare corporală din culpă, după ce a provocat un accident în urma căruia şapte pasageri ai unui autocar au fost răniţi.
ÎN TOP
Topul judeţelor cu poliţişti care au probleme:
1.Timiş
2. Bihor
3. Arad
4. Satu Mare
5. Caraş Severin
J.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!