ARAD. Puşcăria este un teren minat. Şi asta atât pentru cei care îşi ispăşesc pedepsele după gratii, cât şi pentru cei care, în teorie, ar trebui să îi păzească. Bineînţeles, în ceea ce priveşte a doua categorie, respectiv angajaţii Penitenciarului Arad, nu generalizăm, dar şi sistemul are oile lui negre. Am cerut reprezentanţilor închisorii din oraşul nostru o statistică a infracţiunilor comise în penitenciar, atât de către persoanele private de libertate, cât şi de către agenţi. Datele arată că telefoanele mobile sunt la mare modă şi în puşcăria arădeană.
În anul 2014, cu ocazia controalelor specifice efectuate de către agenţii penitenciarului, la deţinuţi au fost descoperite opt telefoane mobile şi opt cartele SIM. În plus, agenţii au mai găsit cinci încărcătoare şi patru acumulatori pentru telefon mobil, dar şi o cască handsfree şi două cabluri de date. Însă acestea nu sunt singurele obiecte interzise care au fost descoperite. Într-un fel sau altul, deţinuţii au reuşit să facă rost de două stick-uri USB şi de nouă aparate de tip CD player, folosite pentru a asculta muzică.
Cam acestea au fost obiectele de tehnologie descoperite în camerele deţinuţilor.
Dar nu au fost şi singurele obiecte interzise care au fost găsite. Pentru că închisoarea este un loc periculos, persoanele private de libertate îşi fac tot felul de arme improvizate. Nu mai puţin de 13 obiecte contondente care au fost confecţionate artizanal au fost descoperite asupra deţinuţilor.
Pentru puţină „libertate”, persoanele private de libertate fac tot posibilul pentru a simţi „gustul vieţii”. În acest sens, se străduiesc din răsputeri să îşi păstreze anumite obiceiuri pe care le aveau în libertate. Inclusiv acela de a consuma alcool. Şi cum poţi să produci băuturi alcoolice după gratii? Cu fructele primite de la rudele şi prietenii din libertate. Agenţii Penitenciarului Arad au descoperit doi litri de amestec de fructe fermentate în vederea obţinerii de alcool. Un alt obicei pe care vor să îl păstreze deţinuţii şi după gratii este tatuarea. Nu mai puţin de cinci tatuaje confecţionate artizanal au fost găsite în camerele persoanelor private de libertate.
Şi de cealaltă parte a gratiilor
Nu doar deţinuţii calcă pe lângă lege. Şi unii dintre angajaţii Penitenciarului Arad au mai călcat strâmb. Potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii închisorii, pe parcursul anului 2014 comisia de disciplină a funcționarilor publici cu statut special constituită la nivelul Penitenciarului Arad a avut pe rol soluționarea a trei sesizări cu privire la posibile abateri disciplinare săvârșite de către personal. „Aceste posibile abateri au fost încadrate, în conformitate cu prevederile legale, ca neglijență și superficialitate manifestată în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu”, ne-au informat cei de la penitenciar. Dintre cele trei cazuri analizate în comisie, în două dintre ele s-a decis că plângerile au fost întemeiate. Ca atare, doi dintre angajaţii închisorii au primit mustrare scrisă şi s-au ales cu salariile mişcorate cu zece la sută pentru o perioadă de trei luni. Dar aceştia au fost cei mai „fericiţi” dintre angajaţii penitenciarului care au călcat strâmb, să spunem aşa. Pentru că alţi doi angajaţi, un agent de penitenciar şi un ofiţer, au fost cercetaţi penal pentru fapte de corupţie.
Bani confiscaţi
Legea spune că deţinuţii încarceraţi nu au voie să deţină bani în incinta penitenciarului. Însă un puşcăriaş încarcerat la închisoarea din Arad nu a ţinut cont de acest lucru. Asupra acestuia a fost descoperită suma de 65 de lei. Banii au fost găsiţi în corespondenţa primită de persoana privată de libertate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!