Decizia CCR, privind neconstituţionalitatea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare este acceptată de către şefii partidelor parlamentare arădene, dar şi de către primari, indiferent pe ce liste au fost aleşi.
Gheorghe Seculici, PDL
„Mă aşteptam la această decizie. Încă de la bun început mi-am exprimat rezerve faţă de amânarea alegerilor locale şi, iată, Curtea Constituţională mi-a dat dreptate. Eu am fost şi sunt adeptul muncii în echipă în folosul comunităţii, începând de la consilierul local şi terminând cu reprezentanţii în structurile guvernamentale, însă fără politizarea actului administrativ. Ceea ce s-a realizat pentru municipiul şi judeţul Arad s-a datorat şi faptului că echipa noastră a respectat acest principiu. Or, chiar dacă alegerile s-ar comasa doar din raţiuni ţinând de economii la buget, tot impresia de politizare ar da. Decizia Curţii Constituţionale trebuie respectată, dar vreau să atrag atenţia asupra faptului că, până la aflarea motivelor luate în considerare, singurul efect cert este acela că alegerile locale se vor ţine la termen. În funcţie de acele motive, pentru alegerile parlamentare există multiple variante”.
Levente Bognar, UDMR
„Trăim într-un stat de drept, ceea ce înseamnă că trebuie să respectăm decizia Curţii Constituţionale.Noi am fost de acord ca alegerile să aibă loc concomitent, dar eram conştienţi şi de faptul că oamenii sunt obişnuiţi ca acestea să aibă loc separat, aşa că nu excludeam posibilitatea unei decizii negative.Asupra a ceea ce urmează, UDMR nu poate să se pronunţe, până când Curtea Constituţională îşi va motiva hotărârea. Motivele pot fi foarte diverse şi ele pot da mai multe variante de desfăşurare a alegerilor parlamentare”.
Ioan Cristina, PNL
„Este o victorie a democraţiei şi o dovadă a faptului că, prin legea impusă de maşina de vot, Guvernul Boc a demonstrat că nu îi pasă de Constituţie, motiv pentru care ar trebui să îşi dea de urgenţă demisia şi să avem alegeri anticipate. Mă bucur că pot spune că este şi o victorie a USL, pentru că dacă USL nu ar fi contestat legea la Curtea Constituţională am fi asistat la o nouă încălcare flagrantă a democraţiei şi statului de drept, a normelor şi principiilor europene”.
Dorel Căprar, PSD
„Curtea Constituţională nu făcut decât să constate că USL are dreptate atunci când cere demisia guvernului. Este un pas important spre reinstaurarea democraţiei în România, iar pentru aceasta singura soluţie o reprezintă alegerile anticipate. Orice zi de menţinere la putere a clicii portocalii înseamnă încă o zi în care democraţia este terfelită, deoarece este o putere nelegitimă, menţinută prin încălcarea democraţiei şi statului de drept„.
Mircea Purcaru, PC
„Curtea Constituţională a ascultat vocea poporului, care a spus că nu vrea alegeri comasate. Din păcate, nu poate satisface şi celelalte revendicări, pentru că demiterea guvernului nu depinde de ea, însă a dat un semnal că democraţia nu poate fi nesocotită la nesfârşit, inclusiv prin nerespectarea legii fundamentale. PDL a crezut că, aşa cum românii au suportat austeritatea, Curtea Constituţională va suporta repetatele încălcări ale Constituţiei, dar nu a realizat că nici poporul nici Curtea nu vor accepta umilinţa”
Nicolae Mehelean, primar Ineu, PDL
„Niciodată nu am fost de acord cu comasarea alegerilor. Noi, primarii, ne prezentăm în faţa alegătorilor cu realizările noastre pe plan administrativ şi dăm socoteală doar pentru acestea. Nu cred că este corect să vină cineva să ceară să fie ales pentru că este în acelaşi partid cu primarul. Toţi cei care vor să candideze să o facă în virtutea meritelor proprii, nu ale altora. Dar nu este vorba doar despre aceasta, ci, mai ales, despre faptul că, prin amânarea alegerilor locale, noi, primarii, riscam să fim lipsiţi de legitimitate, prin expirarea mandatului”
Ioan Crişan, primar Vladimirescu, PSD
„Este foarte bine că au fost luate în seamă prevederile Constituţiei. Mă aşteptam la acest verdict, pentru că era de-a dreptul ridicol să nu respecţi nişte articole de lege atât de simple şi clare încât nu lasă loc niciunei interpretări contrare. Erau atât de vizibile încălcările, încât nu ştiu dacă guvernul nu era perfect conştient că legea va cădea, în urma contestării la CCR. Mă întreb dacă nu cumva PDL-ul a făcut totul la plesneală, cum spune românul, ca să distragă atenţia opoziţiei şi opiniei publice de la alte treburi grave”
Florin Farcaşiu, primar Tîrnova, PNL
„Comasarea nu avea cum să fie acceptată de niciun primar care se bazează pe meritele sale proprii şi nu pe situaţia conjuncturală a partidului său. Pe scurt, aceasta ar fi însemnat politizarea excesivă a alegerilor locale, lucru la fel de grav ca şi depolitizarea alegerilor parlamentare, care sunt prin excelenţă politice. Dacă, după revoluţie, unii indivizi semianalfabeţi sau chiar interlopi au ajuns primari doar pentru că au candidat pe listele unor partide puternice, mult mai grav ar fi ca oameni fără valoare să ajungă în Parlament căţărându-se pe spinarea unor primari merituoşi”.
Locale, în iunie
Decizia CCR consfinţeşte desfăşurarea alegerilor locale în prima duminică din luna iunie, însă, în funcţie de motivarea Curţii, este posibilă orice variantă, inclusiv ca alegerile parlamentare să aibă loc loc tot la data respectivă, varianţă pe care, formal, opoziţia a acceptat-o încă înainte de votarea legii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!