Le fuge pământul de sub picioare celor din familia Colţeu. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că testamentul prin care aceştia au moştenit Nadăşul este fals, lucru anunţat de publicaţia noastră. În baza acestei decizii, Judecătoria Balş, acolo unde se judeca o cerere de revizuire a sentinţei prin care familia Colţeu a fost împroprietărită, a decis să schimbe în totalitate decizia de la Judecătoria Ineu, instanţă care le-a oferit Nadăşul pe tavă celor din familia aşa-zis moştenitoare. Joi, 20 septembrie, a avut loc ultimul termen al cererii de revizuire înaintată de Comisia Judeţeană de Fond Funciar. Judecătorii din Oltenia au decis că sentinţa de la Ineu este greşită în totalitate şi, drept urmare, au modificat-o cu totul. „Admite cererile de revizuire formulate de revizuenţii Comisia Judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Arad şi Comisia Locală pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Tauţ. Respinge cererea de revizuire formulată de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva-Direcţia Silvică Arad ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă. Admite pe fond cererile de intervenţie în interesul altei persoane formulate de intervenienţii Rad Nicolae, Biriş Iovu, Paşcalău Avram şi Regia Naţională a Pădurilor Romsilva-Direcţia Silvică Arad. Schimbă în totalitate sentinţa civilă nr. 657/2006 a Judecătoriei Ineu pronunţată în dosarul nr.457/2006 în sensul că respinge plângerea formulată de intimaţii reclamanţi împotriva hotărârilor Comisiei Locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Tauţ şi Comisiei Judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Arad ca neîntemeiată”, se arată în decizia Judecătoriei Balş. Dar să le luăm pe rând…
Admiteri şi respingeri
Să vedem exact ce admite şi ce respinge instanţa din Oltenia. Dar să le luăm în ordine cronologică. La începutul anilor 2000, familia Colţeu a cerut Comisiei Judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Arad şi Comisiei Locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Tauţ, în baza certificatului de moştenitor, retrocedarea Nadăşului, respectiv peste 8.700 de hectare de pădure, păşune şi teren agricol. Ambele comisii au refuzat acest lucru, iar Colţeii au atacat în instanţă acest lucru. În anul 2006, Judecătoria Ineu le-a dat câştig de cauză aşa-zişilor moştenitori, admiţând plângerea depusă de moştenitori. Acum, Judecătoria Balş le respinge plângerile. Mai departe, cele două comisii menţionate mai sus au solicitat desfiinţarea sentinţei din 2006, sentinţă prin care Judecătoria Ineu le-a dat Colţeilor o avere. Aceste cereri au fost admise. În proces a intrat şi Romsilva, dar magistraţii de la Balş au considerat că intervenţia instituţiei nu este fondată, respingând cererea de revizuire. Ceilalţi trei revizuenţi sunt localnici din Nadăş. Aşadar, chiar dacă cererea Romsilva a fost respinsă, sentinţa 657/2006 a Judecătoriei Ineu a fost modificată în totalitate. Practic, prin decizia Judecătoriei Balş, familia Colţeu a rămas fără Nadăş.
Nu e definitivă
Decizia Judecătoriei Balş nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Tribunalul Olt. Dar, odată „pornit tăvălugul”, este greu de crezut că decizia va fi modificată la instanţa superioară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!