Arad. Cetatea Aradului a fost, luni, gazda evenimentelor gândite pentru comemorarea prizonierilor sârbi decedaţi în cetate, în Primul Război Mondial. În prezenţa ofialităţilor arădene – în frunte cu viceprimarul Aradului, Ilie Cheşa, subprefectul Doru Sinaci şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ionel Bulbuc – a avut loc intonarea Imnului Republicii Serbia, urmată de intonarea Imnului României. Ceremonia a continuat cu oficierea serviciului religios, o ceremonie bilingvă, şi depunerea de coroane şi jerbe la placa comemorativă amplasată pe zidul cetăţii. Ceremoniile din cetate s-au încheiat cu defilarea Gărzii de onoare a Batalionului 191 Infanterie Colonel Radu Golescu din Arad şi a militarilor sârbi.
După eveniment, viceprimarul Ilie Cheşa a precizat: „Se spune că alături de un prieten trebuie să fii la bine, dar mai ales în momentele dificile. Așa se face că an de an, ne alăturăm poporului sârb care cu nemărginită tristețe rememorează, la jumătatea lunii octombrie, unul dintre cele mai răvășitoare momente din istoria lui. În calitate de viceprimar al Municipiului Arad, însuflețit de un respect profund față de poporul prieten, sunt astăzi prezent aici pentru a aduce un omagiu interniștilor sârbi care și-au găsit sfârșitul în Primul Război Mondial în lagărul din Cetatea Aradului. 4.317 suflete au pierit aici: unul dintre cele mai triste momente de istoria poporului sârb față de care ne mărturisim apropierea și compasiunea. Din păcate, trecutul nu mai poate fi schimbat. Putem însă, mai ales în aceste vremuri delicate marcate de conflictul armat de la granițele de nord ale țării noastre, să facem tot ce ne stă în putință pentru a împiedica istoria să se repete.”
Conform istoricilor, cel mai celebru prizonier al închisorii din Cetate a fost Gavrilo Princip, care în data de 28 iulie 1914 l-a asasinat la Sarajevo pe principele moştenitor al tronului Imperiului Austro-Ungar, Franz Ferdinand, fapt care a declanşat Primul Război Mondial.
În timpul Primului Război Mondial, în Cetatea Aradului au fost tinuţi mii de prizonieri de război sârbi. Din cauza condiţiilor grele de detenţie, 4.317 prizonieri au murit, iar în memoria lor a fost pusă la poarta de intrare o placă comemorativă.
Trimite articolul
XPe civilii omorati de nato in 1999 ii comemorati?
Aaaaaa, scuze, slugile nu isi supara stapanii…
-
Mars si cere azil la putin jegule
-
Numai pe croatii omoriti de sirbi ii comemoram.
Vorba;” viceprimarul Ilie Cheşa a precizat: „Se spune că alături de un prieten trebuie să fii la bine, dar mai ales în momentele dificile”. Stimable viice-primar, alături de ” un prieten – numit Arad, care trece de ceva multa vreme prin momente dificile, Ești?.