Atunci, în septembrie 1944, timp de o săptămână, elevii Şcolii de subofiţeri de rezervă infanterie Radna, împreună cu soldaţii Batalionului 1 din Reg. 96 Infanterie şi cei ai Divizionului 61 Artilerie Grea, sub lozinca „Nici pe aici nu se trece”, au zădărnicit încercarea unor forţe mult superioare maghiare de a pătrunde pe defileul Mureşului spre Transilvania. Circa 200 de luptători români şi-au pierdut viaţa în încleştările cumplite din pusta Păulişului şi de pe dealurile Zarandului, ei dormindu-şi acum somnul de veci în cimitirele din Radna şi Cladova.
Pentru a cinsti cum se cuvine memoria eroilor şi amintirea acelor fapte nepieritoare, autorităţile judeţene şi locale, împreună cu Arhiepiscopia Ortodoxă a Aradului, cu unităţile M.Ap.N., cu asociaţiile veteranilor de război şi militarilor în rezervă, au organizat şi desfăşurat o amplă paletă de manifestări militare şi religioase. Sâmbătă, la monumentul din incinta cazarmei din Radna, la Cimitirul Eroilor din Radna, la Biserica Ortodoxă din Păuliş şi la Monumentul Eroilor „Detaşamentului Păuliş” de pe DN 7 au avut loc slujbe religioase de pomenire a eroilor, oficiate de PS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, împreună cu un sobor de preoţi militari şi civili şi s-au depus coroane de flori din partea Preşedinţiei României, M.Ap.N., M.A.I., ANVR, ANCMRR, ANCE, Prefecturii şi CJ Arad, Primăriilor Arad, Lipova, Păuliş, Ghioroc, a partidelor politice, a instituţiilor de învăţământ, civice şi economice din zonă. Elevii din Păuliş au prezentat un înălţător program literar-muzical, iar veteranilor li s-au înmânat diplome şi medalii.
În alocuţiunile rostite la fiecare loc de pelerinaj, veteranii Ioan Gherase, Mihai Popescu, Constantin Mărăcine şi Nicolae Streian au rememorat acele clipe de foc din septembrie 1944, apoi arhiepiscopul Timotei, prefectul Cosmin Pribac, protopopul Ioan Jidoi, lt.col. Iulian Zdrenghea – comandantul UM 01221 Lipova şi primarul Păulişului, prof. Petru Nicoară, au adus prinos de mulţumire şi de veşnică pomenire din partea celor care astăzi cinstesc memoria înaintaşilor şi sunt gata să le urmeze exemplul de luptă şi jertfă pentru Patria Română.
Defilarea Drapelului de luptă al Batalionului Mixt Româno-Maghiar din Arad şi Imnul Naţional intonat de fanfara Brigăzii 18 Infanterie din Timişoara au încheiat festivităţile.
Duminică, cei 5 veterani nonagenari participanţi la comemorare, împreună cu însoţitorii lor, au parcurs traseul luptelor de acum 70 de ani, fiind îndrumaţi cu multă afecţiune de militarii de la Lipova şi de edilii comunelor Ghioroc şi Păuliş.
Preşedintele ANVR-secţiunea „Detaşamentul Păuliş”, col. (r) ec. Ioan Gherase, a declarat: „Noi am luptat pentru un ideal, pentru un pământ întreg al României. Astăzi, unii vor să rupă din acel pământ, vor să rupă în bucăţi România. Alţii vor să vândă cazarmele armatei române, parcă n-ar avea destule clădiri. Să nu ne lăsăm. Eroii de la Păuliş trebuie să ne fie permanent un far călăuzitor şi un model de urmat. Glorie eternă eroilor Neamului Românesc!”
Citiți principiile noastre de moderare aici!