În satul ce aparține de orașul Sântana a fost sărbătoare, duminică dimineața. La marcarea a o sută de ani de la moartea caporalului Alexe Ion, împușcat pe drumul dintre Caporal Alexa – fostă Cherechiu – și Pâncota. Evenimentul de duminică, 14 aprilie, a început cu o slujbă religioasă oficiată, în biserica din localitate, la care au participat printre alții Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Aradului, Protopopul Aradului Flavius Petcuț și preotul paroh Liviu-Ion Pamfiloiu. După Sfânta Liturghie, în parcul central din localitate a fost dezvelit bustul eroului caporal Alexe Ion, moment urmat de salutul militar al plutonului Garnizoanei Arad, o slujbă de pomenire a eroului, dar și de o ceremonie de depunere de coroane, fundalul sonor fiind asigurat de Fanfara Lambert Steiner din Sântana.
Din comuna natală
La eveniment au fost prezente și oficialitățile comunei Râca, din Argeș, localitatea natală a caporalului Alexe. Fostul sat Cherechiu a primit numele lui Alexe în anul 1926. Acesta a murit pe drumul dintre Pâncota și Cherechiu, fiind împușcat de către soldați maghiari. Caporalul însoțea, atunci, un grup de intelectuali din sat, care fuseseră în Pâncota pentru a se întâlni cu armata română.
Moartea soldatului
„Acest grup de intelectuali a fost însoțit de o patrulă în fruntea căreia se afla caporalul Alexe N. Ion, Nelu, cum îi spunea camarazii. Pentru a-i păzi mai bine de furia soldaților maghiari, care stăteau ascunși prin văi cu coclauri neumblate, patrula românească i-a încadrat pe săteni, de o parte și alta a drumului, cu caporalul Alexe în fruntea grupului. Deodată din senin urmează un cuib de mitralieră dintr-o parte a drumului de pe o costișp și toți oamenii se culcă la pământ. Soldații români ripostează cu armele lor, alungându-i pe dușmani. Când se ridică să plece mai departe, Caporalul Alexe N. Ion nu se mai scoală, un glonț îi atinsese inima și sângele proaspăt se strecura prin veston, șiruindu-i pe piept. Un învățător caută să-i dea primul ajutor, dar în zadar, inima lui stătuse”, se arată în monografia comunei Râca. Caporalul Alexe a făcut parte din Regimentul 2 Vânători, compania a cincea, contingentul 1916.
Citiți principiile noastre de moderare aici!