Printre cele cinci persoane reținute joi în urma descinderilor poliţiştilor mehedinţeni, despre care aţi putut citi în Jurnal arădean şi www.aradon.ro, se află și omul de afaceri arădean Ioan Mihaly, administrator al SC Trans AR Trust. Acesta a fost prezentat vineri, 2 octombrie, Tribunalului Mehedinți cu propunere de arestare preventivă, iar judecătorii au dispus punerea lui, precum şi altor patru persoane, sub control judiciar. Potrivit informațiilor pe care le deținem, administratorul arădean a prejudiciat bugetul de stat cu peste un milion de euro.
O scurtă descriere a acestei societăți am găsit pe site-ul afacerist.ro: “SC TRANS AR TRUST SRL – Arad este o societate înființată în anul 2002 după modelul modern al firmelor mari din domeniul demolărilor. A pornit de la un număr mic de utilaje, reușind într-un timp foarte scurt să se impună pe piața din vestul României ca o companie serioasă. Având experiență foarte mare în domeniu, Trans Ar Trust reușește în anul 2007 să ajungă la un număr de 25 utilaje. Profesionalismul și seriozitatea de care a dat dovadă Trans Ar Trust în anii precedenți a ajutat-o să se afirme repede pe piață”.
5 reţineri
15 persoane au fost aduse la sediul IPJ Mehedinți – pentru audieri – în urma descinderilor de joi, 1 octombrie. Dintre cele 15 persoane, reprezentanții IPJ Mehedinți au anunțat că față de 5 dintre ele (printre care şi omul de afaceri Ioan Mihaly) s-a luat măsura reținerii pentru 24 de ore. Potrivit reprezentanților IPJ Mehedinți, “în cauză a fost instituit sechestru asigurator și au fost indisponibilizate bunuri în valoare de aproximativ 8 milioane euro”.
Evaziunea de care sunt acuzaţi
De ce sunt acuzaţi? Ca, în perioada 2008-2014, suspecţii, în calitate de reprezentanţi legali (asociaţi, administrator, împuterniciţi) ai 35 de societăţi comerciale, ar fi pus la punct un circuit infracţional evazionist, bazat pe un sistem financiar – bancar fraudulos, în care ar fi fost implicate firmele controlate de ei în mod direct sau prin persoane interpuse. Aceştia ar fi înregistrat, în contabilitatea firmelor, mai multe facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive (reprezentând cheltuieli cu achiziţia de materiale de construcţii, piese şi componente auto etc.) în valoare de peste 45.000.000 de euro, pentru care ar fi dedus ilegal taxa pe valoare adăugată şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!