„Inaugurăm astăzi unul dintre cele mai așteptate obiective care vizează dezvoltarea și modernizarea Secției Clinice de Oncologie Medicală. Județul nostru se confruntă cu un număr mare de pacienți cu afecțiuni oncologice, situându-se, din păcate, printre primele locuri din țară. În scurt timp, pacienții vor beneficia de condiții superioare de spitalizare, atât în regim continuu, cât și de zi. Acest spital a putut fi construit după normele în vigoare, cu circuite adecvate și cu spații suficiente pentru procedurile de specialitate. Următorul pas care va duce la dezvoltarea serviciilor medicale necesare pacienților diagnosticați cu afecțiuni oncologice îl reprezintă înființarea și dotarea unui laborator de imunohistopatologie, care ne va permite nu doar diagnosticarea precisă a tipului tumoral, dar va ajuta la stabilirea planului terapeutic cât mai exact și eficient pentru fiecare pacient în parte. Și, bineînțeles, pentru a putea oferi pacienților tratamentul complet al afecțiunilor oncologice, cea mai mare dorință a noastră este să punem bazele unui centru de radioterapie al spitalului, dotat cu toată aparatura și echipamentele necesare”, declara, la momentul respectiv, Florina Ionescu, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
Numai că, deşi Ionescu spunea că, în scurt timp, Secţia de Oncologie se va muta în „casă nouă”, timpul nu a fost prea scurt. În luna noiembrie, imediat după ce noua clădire a fost recepţionată de Consiliul Judeţean, imobilul a fost transferat în administrarea Spitalului Judeţean.
„La începutul lunii ianuarie am demarat toate diligenţele pentru avizarea clădirii respective de către Ministerul Sănătăţii, acest aviz fiind necesar pentru funcţionarea Secţiei de Oncologie în noua locaţie. De atunci şi până acum, am tot aşteptat un răspuns de la Bucureşti. De 2-3 ori pe lună am luat legătura cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii să ne interesăm despre stadiul procedurii de avizare. Ni se tot spune să aşteptăm. Nu avem altă variantă decât să stăm după ei”, ne-a declarat, la începutul lunii mai, Florina Ionescu.
Ne-am interesat cât de complexă este avizarea Secţiei de Oncologie şi cât de mult ar putea dura. Se pare, însă, că ministerul nu are prea mult de lucru, munca revenind celor de la Direcţia de Sănătate Publică Arad. Iar DSP şi-a făcut treaba exemplar, încă din luna decembrie a anului trecut. Ar mai fi fost nevoie doar de o parafă de la Bucureşti. Însă această parafă a venit greu, greu de tot. La începutul lunii mai, am trimis o solicitare de informaţii către Ministerul Sănătăţii, în care am cerut să ni se transmită momentul în care o secţie în care se poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte, Secţia de Oncologie, va primit avizul „somităţilor” din minister.
„În luna ianuarie a acestui an, Spitalul Clinic de Urgenţă Judeţean Arad a transmis documentaţia necesară avizării Secţiei Oncologie din cadrul unităţii medicale, în clădirea din Arad, strada Vicenţiu Babeş. Clădirea a fost modernizată de către Consiliul Judeţean Arad şi predată Spitalului Judeţean Arad în luna noiembrie a anului trecut. Spitalul Judeţean a început întocmirea documentaţiei pentru avizare, iar din ianuarie documentaţia a fost transmisă către Ministerul Sănătăţii. De atunci, conducerea Spitalului Judeţean nu ar mai fi primit nicio informaţie legată de stadiul avizării de către Minister a clădirii respective. Vă rog să îmi transmiteţi care este stadiul procedurii de avizare şi motivul pentru care procedura durează atât de mult”, au fost informaţiile pe care le-am solicitat de la Ministerul Sănătăţii.
După trei săptămâni, nu am primit niciun răspuns de la Bucureşti. I-am contactat telefonic pe reprezentanţii ministerului, solicitând informaţiile respective. Ni s-a spus că cererea este în lucru şi că este o chestiune de zile până vom primi răspuns. Nici zece zile mai târziu nu ni s-a transmis un răspuns la solicitare. Însă s-a întâmplat ceva mult mai important. La trei zile distanţă de la apelul telefonic pe care l-am făcut către Ministerul Sănătăţii, Spitalul Judeţean Arad a primit avizul atât de necesar pentru punerea în funcţiune a clădirii şi, implicit, pentru o viaţă mai bună a bolnavilor de cancer din judeţ.
„Poate că şi apelul dumnevoastră a avut efect în transmiterea documentului pe care îl aşteptăm încă din luna ianuarie. Cert este că, la finalul săptămânii trecute, am primit avizul de la Minister”, ne-a informat Florina Ionescu, managerul Spitalului Judeţean Arad.
Odată primit avizul de la Ministerul Sănătăţii, este chestiune de săptămâni până când noua Secţie de Oncologie se va muta din apropierea Pieţei Mihai Viteazul în noul imobil de pe strada Vicenţiu Babeş.
„Urmează o nouă rundă de birocraţie, trebuie adoptată o nouă hotărâre de Consiliu Judeţean, după care urmează un nou control al Direcţiei de Sănătate Publică Arad, după care ne putem muta în noua clădire. Este o chestiune de 2-3 săptămâni”, ne-a spus managerul Spitalului Judeţean Arad.
Judeţul Arad se află pe locul al doilea într-un top nefericit, la nivel naţional, din punct de vedere al incidenţei cancerului. La momentul inaugurării noii clădiri, doctorul Cristina Ilie, şeful Secţiei de Oncologie din cadrul Spitalului Judeţean, a făcut o prezentare a „cifrelor negre” din judeţul nostru:
„Statistic, cazuistica este numeroasă, cu 14.407 pacienți în evidența oncologică în anul 2022. Au fost 2.207 spitalizări continue și 3.459 spitalizări de zi, iar în ambulatoriu au fost 8.398 de consultații”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!