Oraşul Arad este partener al oraşului Valladolid prin Centrul Cultural Judeţean, în acest proiect amplu întins pe câţiva ani alături de alte zece oraşe europene începând din Portugalia până în Lituania sau Norvegia.
Din 200 de candidaţi, maeştrii de talie mondială Antonio Lopez şi Cristobal Toral au selectat 25 de artişti pentru acest Workshop de excepţie. Cei doi maeştrii ai noului realism în pictură au propus două teme de lucru realizate în final în ulei sau acril pe două pânze de 100 x 80 cm: corpul uman (nud feminin şi respectiv masculin) şi natura statică în cheie realistă. Provocarea a fost una puternică întrucât cerinţele erau maxime la nivelul măiestriei iar timpul extrem de scurt pentru dificultatea modelelor şi dimensiunile propuse.
Onisim Colta a optat pentru a doua variantă realizând două pânze de excepţie foarte apreciate de maestrul Lopez care după ce a văzut evoluţia pe etape a realizării lor dar şi a unor filme, cataloage şi albume despre lucrările şi expoziţiile artistului arădean din muzeele de artă, Sibiu, Cluj şi Timişoara, Arad sau Pecs a afirmat cu un zâmbet de mulţumire că se poate spune că Onisim Colta este una dintre cele mai izbutite alegeri pentru acest proiect. „A fost cel mai înalt semn de recunoaştere profesională pe care l-am simţit vreodată” a spus artistul arădean. Aceasta din partea unuia dintre cei mai mari pictori „ai realităţii” din ziua de astăzi din lume. Antonio Lopez a fost sincer surprins de universul lucrărilor românului, de coerenţa viziunii personale şi de spiritualitatea lucrărilor lui.
Onisim Colta ne mărturisea că atât Antonio Lopez cât şi Cristobal Toral nu sunt numai mari artişti ci şi oameni de o aleasă gentileţe şi generozitate în relaţia cu fiecare artist participant la workshop. În cadrul acestuia colocviile patronate de ei despre marii „realişti” moderni, Andrew Wyeth, Edward Hopper sau Morandi erau adevărate momente de sărbătoare a spiritului. Ei amândoi sunt doi mari spanioli din a căror pictură se vede pe de o parte multă iubire şi compasiune pentru oameni iar în acelaşi timp pe de alta multă durere, singurătate şi înstrăinare. Pictura lor e încărcată de poezie şi de un puternic dramatism; mai discret la Antonio Lopez şi mai subliniat la Cristobal Toral. Antonio Lopez este însă şi un mare sculptor. Lucrări de ale celor doi maeştri pot fi văzute în mari muzee din Europa sau din Statele Unite ale Americii. Contactul cu artişti de un asemenea calibru e într-adevăr o şansă rară.
„Munca de atelier s-a derulat într-un ritm greu de imaginat în general de la 9.30 la 14.30 apoi o pauză de masă, şi de la 16.30 la 20.30 seara – ne-a declarat Onisim Colta”. Monitorizarea era strictă şi continuă. Totul minut cu minut a fost fotografiat şi filmat din toate unghiurile: discuţiile maeştrilor cu fiecare artist, lucrul pe etape, la care s-a adăugat câte un interviu de aproximativ 10 minute, filmat, cu fiecare participant, care urmau să fie arhivate”.
A fost un exerciţiu al maximei exigenţe, un maraton artistic care a cerut maximă concentrare, rezistenţă la efort prelungit, măiestrie, seriozitate, responsabilitate şi profesionalism. Modul de lucru era unul firesc pentru maeştrii Antonio Lopez şi Cristobal Toral fiindcă doar aşa şi-a putut realiza fiecare opera care uimeşte atâta lume.
Diplome
La finalul workshop-ului, după vizita unei delegaţii din partea Primăriei oraşului Valladolid, în frunte cu Primarul şi a Ministerului Justiţiei, cei doi maeştrii au acordat, într-un aer de reală solemnitate, diplome artiştilor participanţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!