O delegație a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a participat, recent, la Universitatea din Oradea, la un simpozion deosebit de atractiv intitulat: „Operaţia cezariană în secolul XXI”, care a reunit, la masa discuţiilor, şefii de disciplină şi de clinică a oraşelor universitare reprezentative din euroregiune, dar şi numeroşi medici specialişti.
Alături de invitaţi de renume, precum prof. univ. dr. Tiba Janos (Debrecen, Ungaria), prof. univ. dr. Tihomir Vejnovic (Novi Sad, Serbia), prof. univ. dr. Gyorgy Bartfai (Szeged, Ungaria), prof. univ. dr. Doru Anastasiu, prof. univ. dr. Marius Craina, prof. univ. dr. Dorin Grigoraş (Timişoara), prof. univ. dr. Dan Mihu (Cluj-Napoca), conf. univ. dr. Petru Chitulea, prof. univ. dr. Gheorghe Bumbu, conf. univ. dr. Octavian Teodorescu (Oradea), Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a fost reprezentată de conf. univ. dr. Furău Gheorghe şi de şef lucrări dr. Cristian Furău, care au susținut o lucrare științifică deosebit de interesantă şi de apreciată.
„Semnalul tras de creşterea alarmantă a indicelui de cezariană în vestul ţării noastre, a fost analizat de către participanţi, prezentându-se soluţii pentru reducerea acestuia, dar şi pentru creşterea siguranţei şi evitării complicaţiilor operaţiei cezariene, în final concluzionându-se că dezvoltarea obstetricii moderne trebuie să fie în paralel cu eficientizarea şi reducerea riscului operaţiei cezariene”, a declarat șef lucrări Cristian Furău, din cadrul Facultății de Medicină a UVVG.
Conf. univ. dr. Gheorghe Furău a subliniat că apreciează iniţiativa colegilor Universității din Oradea de a organiza un simpozion util specialiştilor în obstetrică-ginecologie. „Am avut cu toţii de învăţat din acest schimb constructiv de idei, tehnici chirurgicale şi management al posibilelor complicaţii. Sesisez, de asemenea, oportunitatea redactării unui ghid multicentric de operaţie cezariană şi ţin să felicit colectivul disciplinei pentru participarea la conferinţă şi efortul depus în elaborarea lucrării pe care am prezentat-o. Doresc pe această cale să anunţ că, la începutul lunii decembrie, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a organizat un eveniment ştiinţific extrem de important – prima ediţie a Consilium Semestrae Arădean – în care, un loc aparte, a fost dedicat operaţiei cezariene. Disciplina noastră doreşte să organizeze și un curs postuniversitar dedicat predării practice către specialişti din alte centre, respectiv a modificării pe care clinica noastră a adus-o tehnicii Vejnovic de operaţie cezariană – adaptare care de la implementarea ei (de aproximativ 3 ani şi jumătate) s-a dovedit una foarte bună şi avantajoasă atât pentru paciente, cât şi pentru unităţile spitaliceşti”.
D.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!