Echipa de medici chirurgi din cadrul Clinicii de chirurgie cardiacă şi vasculară din Centrul de Chirurgie Laparoscopică „Sf. Gheorghe” al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” condusă de renumitul dr. Galajda Zoltan, specialist de renume internaţional în probleme de chirurgie cardio-vasculară, profesor asociat al UVVG şi directorul Clinicii de Chirurgie Cardiacă şi Vasculară din Debrecen, a realizat, sâmbătă, 12.01.2013, cu succes, o nouă operaţie de chirurgie vasculară.
Intervenţia chirurgicală s-a efectuat pe carotidă, la arădeanul Ferenczy Rudolf, în vârstă de 79 de ani, care acuza pierderea vederii temporare la ochiul drept şi căruia i-a fost descoperit un cheag de sânge în carotidă care se mişca liber, cu risc mare de embolie.
Prof. univ. Dr. Galajda Zoltan ne-a declarat: „Cazul de chirurgie vasculară operat sâmbătă a fost o premieră pentru centrul nostru. A fost o operaţie pe carotidă cu stenoză mare la un bolnav în vârstă de 79 de ani, care era predispus în orice moment la o embolie (n.n. deplasarea unui cheag de sânge dintr-un vas în circulaţia creierului cu producerea unui infract cerebreal). A fost un caz mai dificil şi din cauza vârstei bolnavului, dar am aplicat aceeaşi tehnică chirurgicală realizată la Debrecen şi Satu Mare, prima operaţie asemănătoare efectuată cu această tehnică fiind efectuată la Târgu Mureş, în urmă cu câţiva ani. Acum, domnul Ferenczy Rudolf se simte bine şi va părăsi clinica peste 3-4 zile de la intervenţie. Dacă socotim toţi timpii, inclusiv anestezia, pregătirea şi administrarea medicamentelor, operaţia a durat în jur de 3 ore. Pe durata intervenţiei chirurgicale circulaţia creierului prin vasul respectiv a fost oprită pentru 15-20 de minute. Timpul propriu zis este bine să fie cât mai scurt pentru a nu se produce tulburări în vascularizaţia creierului. Statistic, pe plan mondial este demonstrat că această tehnică chirurgicală, numită „prin eversiune”, realizată în anestezie locală, loco regională, are rezultate mult mai bune şi cu complicaţii mai reduse decât cealaltă tehnică care este prin cateterism invaziv şi aplicare de stent. Cum vă spuneam, este o tehnică mai bună şi pentru că este o operaţie radicală, nu rămâne un corp străin în carotidă care să favorizeze reapariţia stenozei, iar riscul embolic este mai mic”.
Dr. Galajda Zoltan a subliniat că, în cadrul Clinicii de chirurgie cardiacă şi vasculară, au fost efectuate operaţii pe cord deschis (de inimă) şi operaţii vasculare cu un risc foarte mare, care nu au fost acceptate de alte centre. „Având în vedere condiţiile clinicii noastre şi tratamentul chirurgical individualizat, de excelenţă, clinica este potrivită pentru aceste tipuri de intervenţii grele, unde tot personalul se concentrează asupra unui singur caz. Alături de dl. doctor Mircea Alexa, care este colegul meu de chirurgie cardio vasculară, împreună cu ceilalţi colegi – Gigi Aiordăchioae şi alţi specialişti de la UVVG, conducem aceste cazuri spre vindecare. Până acum am efectuat patru operaţii, toate fiind foarte dificile, două pe cord deschis, o plastie mitrală cu ghidaj endoscopic, pentru repararea unei valve mitrale, cu insuficienţă de gradul 4. Primul caz a fost o operaţie coronariană pe cord bătând, printr-o procedură mini-invazivă, lungimea inciziei fiind de numai 6 cm. Avem bolnavi în aşteptare, în special în domeniul chirurgiei cardiace, dar şi bolnavi din domeniul chirurgiei vasculare. Aşa cum am mai amintit, la noi în clinică nu se operează pe bandă rulantă, clinica având menirea să soluţioneze cazuri dificile”.
La mai puţin de 30 de minute de la intervenţia chirurgicală am stat de vorbă cu domnul Ferenczy Rudolf, despre care putem spune că era foarte optimist de rezultatul operaţiei. Domnia sa ne-a mărturisit că nu i-a fost frică de operaţie, deoarece a aflat că echipa de chirurgi este condusă de renumitul doctor Galajda Zoltan, iar Clinica de chirurgie Laparoscopică „Sf. Gheorghe” din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” este dotată cu aparatură medicală modernă. „Eu nu sunt cadru medical pentru a-mi da cu părerea despre operaţie, dar din câte am auzit, nu a fost simplă. Acum, după operaţie, pot să spun că mă simt bine. Am aflat că dl. doctor Galajda operează la clinica Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, fiind internat la oftalmologie, pentru că de acolo a pornit toată treaba. Am fost îndrumat să merg la operaţie fie la Timişoara, fie la domnul doctor Galajda, care vine din Ungaria. Bineînţeles că am ales să rămân la Arad. Ulterior am aflat de la televizor şi din ziare că dr. Galajda Zoltan este foarte priceput şi cunoscut. Domnul doctor mi-a spus că, odată cu înaintarea în vârstă, riscurile sunt mai mari, dar pe tot parcursul intervenţiei, nu a fost nici o complicaţie. După părerea mea, cel mai mult contează medicul care operează şi aparatura de care dispune. Îi mulţumesc d-lui doctor Galajda şi echipei de specialişti de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” şi vreau să le transmit arădenilor că avem şi la Arad medici buni şi clinici dotate. Dacă sunt bolnavi, în acest domeniu, să apeleze prima dată la clinicile universitare de la noi din oraş, deoarece problemele de sănătate se pot rezolva şi în Arad”.
După realizarea intervenţiei chirurgicale, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a avut o întrevedere cu dr. Galajda Zoltan şi echipa de medici specialişti ai UVVG, privind starea de sănătate post operatorie a arădeanului Ferenczy Rudolf, dar şi a altor pacienţi aflaţi la Centrul de Chirurgie Laparoscopică „Sf. Gheorghe”.
Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, ne-a declarat că proiectul şi colaborarea cu dr. Galajda Zoltan va continua şi pe viitor.
Începând de luni, 14.01.2013, la Centrul de Chirurgie Laparoscopică „Sf. Gheorghe” (str. Tudor Vladimirescu, nr. 24-27, tel: 0257338498, cel. 0733470339), funcţionează Centrul de permanenţă chirurgicală. Asistenţa medicală este asigurată arădenilor care doresc să ajungă direct la un chirurg şi nu necesită intervenţia salvării, în fiecare zi, între orele 16,00 după-amiaza şi 7,00 dimineaţa, de rezidenţii şi medicii specialişti ai Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!