ARAD. Doi medici de la Spitalul Judeţean , specializaţi în chirurgie pediatrică, îşi pun la dispoziţia pacienţilor măiestria profesională realizând operaţii cum numai la Bucureşti şi, se pare, la Timişoara se mai efectuează. Este vorba despre intervenţii chirurgicale minim invazive care se pretează la traumatismele copiilor soldate cu fracturi.
Avantajele metodei
Ce presupune tehnica medicală folosită de dr. Maria Trăilescu, medic primar chirurgie pediatrică, şi dr. Adrian Ionel Pavel, medic primar chirurgie şi ortopedie pediatrică, ne explică acesta din urmă: „Intervenţia constă în una sau două incizii minime, la distanţă de locul fracturii, pe unde se introduc nişte tije elastice din titan, ghidate sub control radiologic. Avantajul este că copilul nu are dureri postoperatorii, imobilizarea este de scurtă durată, doar cu scop antalgic – de a nu avea dureri copilul. În cazul fracturilor de antebraţ, imobilizarea se poate da la o parte cam la o săptămână şi copilul poate să îşi mişte mâna. La fracturile de coapsă, cam la două săptămâni după ce copilul nu mai are dureri se poate renunţa la imobilizare şi copilul poate să calce pe picior, cu cârjă. În varianta veche, clasică, imobilizarea durează minimum trei luni şi calcă pe picior după şase luni” – precizează dr. Adrian Ionel Pavel.
„Serviciu de excelenţă”
Cu excepţia copiilor de până la patru ani (în cazul cărora fracturile de femur nu se operează pentru că micuţii au o putere de vindecare foarte rapidă), tehnica folosită de cei doi medici arădeni nu are nicio (altă) limitare de vârstă. „În cazul în care fractura se pretează la operaţie, acest instrumentaj, aceste tije se pot folsi la orice vârstă. Nu au contraindicaţii. Şi sunt special pentru copii, foarte elastice, cât să ţină fractura” – spune dr. Maria Trăilescu.
„Este un serviciu de excelenţă pe care îl oferă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, care înseamnă foarte mult pentru copii şi părinţi. Este o intervenţie minim invazivă, cu risc scăzut de infecţii şi cu perioada de spitalizare scurtată. Am dori să ni se adreseze pacienţi din toate judeţele ţării pentru acest tip de intervenţie” – punctează dr. Teodora Olariu, manager al spitalului.
Patru operaţii
Până acum, la Spitalul Judeţean s-au efectuat patru operaţii cu această metodă: o fractură de femur şi trei de antebraţ. Prima intervenţie a avut loc în luna aprilie, la o fată de 14 ani care a ajuns la spital în urma unui accident rutier, cu o fractură mai complicată de femur, cu trei fragmente fracturale. „Am operat-o cu această tehnică, iar evoluţia postoperatorie a fost foarte bună” – susţine dr. Pavel.
Citiți principiile noastre de moderare aici!