Săptămâna trecută a debutat înfiorător și s-a încheiat înfiorător. La noi, în Aradul anului 2023, dar și la noi, în România anului 2023. Rar mi-a fost dat să văd într-un interval atât de scurt de timp atâta moarte absurdă, stupidă, atâtea vieți pierdute în tragedii care ar fi putut fi evitate dacă altul ar fi fost gândul unei fracțiuni de secundă. O fracțiune de secundă de lucididate, un minut de gândire, un moment de reținere, o clipă de ezitare, iar în unele cazuri o minte mai… limpede. Dar a fost să fie săptămâna unui șir de decizii proaste care s-au transformat în drame.
O femeie de 55 de ani a fost ucisă de tramvaiul de care nu s-a dat desprinsă, un tânăr de 21 de ani a fost electrocutat de firele de înaltă tensiune ale unui tren pe care s-a urcat pentru un selfie, un bărbat de 53 de ani, probabil beat, a căzut într-un șanț și s-a înecat în apă de 20 de centimetri, o femeie de 50 de ani s-a înecat în Mureș, un bărbat de 29 de ani a fost decapitat de un cablu metalic în timp ce se plimba cu skijetul, un alt bărbat de 30 de ani a dispărut în apele Crișului Alb, iar un șofer de 38 de ani a intrat cu mașina, la 4 dimineața, într-un copac de pe marginea drumului dintre Ineu și Seleuș. Și, peste toate, Mureșul a scos la suprafață, tot în această săptămână, trupul fetei de 7 ani, care a pierit în tragedia de la Semlac, din această primăvară.
E doar bilanțul morților premature de care am avut parte la Arad în decursul a șapte zile. Același trend s-a menținut și la nivel național, iar cele mai multe întâmplări nefericite au venit de pe litoral: patru tineri s-au înecat după ce au fost scoși din marea agitată, unde au intrat să salveze o fată de 16 ani, un tânăr drogat a dat cu mașina peste un grup de studenți, omorând doi dintre ei, alți trei bărbați au fost luați de curenți la Vama Veche, unul dintre ei în timp ce încerca să salveze un copil.
Fataliști cum ne știm, dăm vina pe ceasul rău și ne întoarcem la învățătura bunicilor, învățătură care ne spune că de ceea ce ți-e scris nu ai cum să scapi. Se prea poate să fie așa, dar parcă n-ar strica să fim un pic mai atenți cu viața noastră, să ne chibzuim mai bine acțiunile, deși cred că fiecare dintre noi s-a aflat măcar o dată într-o situație care se putea termina tragic. Dar cumva, ceva ne-a salvat, poate un gând pe care nici nu l-am conștientizat. Sau poate a fost doar… ceasul bun.
Dar poate totuși ceasul rău n-ar mai fi atât de rău dacă de exemplu nu te-ai urca băut sau drogat la volan, sau pe un tren ca să-ți faci o poză, sau dacă nu ai lua în derâdere avertizările care ne tot spun să nu intrăm în tot felul de ape, mai ales când ele sunt agitate, sau dacă în loc să conduci obosit te-ai odihni, sau dacă ai respecta interdicția de a te da cu skijetul pe o baltă neamenajată, sau dacă…
Chiar dacă pentru oamenii de presă, tragedia e mană cerească – de fapt, nu chiar pentru noi, ci pentru cei care ne citesc – vă rugăm totuși să nu muriți stupid și nici să nu-i nenorociți pe alții, la fel de stupid. Vă rugăm să trăiți, să vă bucurați de viață, dar să citiți bine și instrucțiunile de folosire. Pentru că ceasul rău e ireparabil.
Trimite articolul
XMuriti pentru ca ati luat otrava in vena…vaccinul care va salveaza de prostie
-
Bine ar fi sa fie un simplu articol ce lipsea ca sa le porneasca unora creierul…
in mass media s-a spus ca stapanii nostri de la Bruxelles sunt f ingrijorati de multele accidente auto mortale si ca UE trebuie sa faca restrictii pentru soferii mai in varsta., cu toate ca soferii in varsta sunt mai ponderati si mai experimentati in ale soferitului Realitatea e ca majoritatea accidentelor grave sau mortale sunt facute de soferii tineri nu de cei in etate indiferent de sex. Despre contraventii nici nu mai spun nimic.
Dar despre asa ceva Bruxelles-ul nu zice nimic tace chitic.
cine ii potoleste pe tinerii grabiti si distrati ce sofeaza grabiti sau drogati pe soselele patriei cand nu vezi politie rutiera pe asfalt decat rar de tot, iar camere video nu exista pe strazile din localitati mai de loc iar pe soselele nationale judetene si autostrazi nici atat Asa ca…………..
-
Tinerii frumosi / tampiti si liberi !!!
Ăștia o să ne dea pensie la bătrânețe …
A innebunit lumea!
Secretul vieții lungi : Nu trebuie murit devreme !
Parintii sunt de vina ,fiindca asa si-au educat plozii ! iata rezultatele…si inca unul, pe cand veti iesi la pensie,babacilor de beizadele, nu o sa mai aiba cine contribui si o sa luati canci in loc de pensie! Pe educatia voastra se intampla toate aceste fapte paguboase,fiindca mintea voastra idioata a dictat gurii voastre sa spuna ca ” las sa le fie lor bine ,ca am muncit noi destul”! Si iata ce ati facut, i-ati invatat trantori si pacoste sociala!
-
Ptr Meditare
Vorbesti tampenii.Generatia ta/a mea a fost mai breaza? NU.
Invata proverbul ” nu-i padure fara uscaturi” si apoi comenteaza.
Pe copii/tinerii de exceptie nu ii vede nimeni.Oare de ce?
Suedezii de la o facultate au cheltuit bani si timp ca sa faca un studiu despre viată iar după ce au cercetat si analizat au dat un verdict care este valabil întotdeauna. ,,Prostii mor primii”.Noi le luam banii si le dadeam acelasi verdict fară să mai piarda o gramada de ani..Se urcă prostii pe tren sa faca poze.În Arad acu multi ani un prost a vrut sa umple butelia cu gaz de la teava în apartament..N-a reușit.A explodat apartamentul .Si dacă mă pun scriu pâna la revelion .
“Chiar dacă pentru oamenii de presă, tragedia e mană cerească – de fapt, nu chiar pentru noi, ci pentru cei care ne citesc”
Atunci, hai sa ignoram, hai sa scriem doar vesti bune, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat
Avem nevoie de amenzi mai mati chiar masini confiscate pwntru cei iresponsabili la volan
-
Gresit ! astia au bani pentru amenzi ! Te omoara si te platesc cu banii pe care ii au ,cred ca de aia nu au intrat la mititica cei mai multi, cel putin pana acum !!
Sau va rugam nu ne mai omorati…
Ioan,
Venim odată dar plecam pe rând. Evenimentele nefericite “intra” într-o “statistică” care ia în considerare multe, multe “variabile”. În Romania, cu ceva timp în urma, speranța de viața pentru bărbați era de 69,9 iar pentru femei 73,.3 (probabil astăzi cifrele anuarului arata altfel), dar eu (și evident, fiecare cu eul lui) voi trăi “mai mult”. Cu toții speram asta, chiar daca …statistica ne include și pe noi. Totuși, când ni se întâmpla nouă….brusc și dintr-o dată statistica are o alta valența.
Cred în instrucțiunile de utilizare intră și ingrediente de felul: calm, răbdare, politețe, cumpătare ..și vorba unui învățat “nițică susținută bunăcuviința”.
Felicitai pentru articol!