ARAD. Opoziţia din CLM s-a unit în jurul USR PLUS şi a reuşit dejucarea planurilor primarului privind achiziţionarea unui brad artificial în valoare de 100.000 de euro. Proiectul de hotărâre privind „aprobarea încheierii Actului adițional nr. 6 la Contractul de concesiune a Serviciului de iluminat public din Municipiul Arad nr. 68575/1/11/2013” – care viza achiziţia bradului – a fost respins în şedinţa ordinară de luni a Consiliului Local Municipal.
Chiar dacă PNL şi UDMR au susţinut acest proiect, majoritatea formată din USR PLUS, PSD şi PMP a decis rezultatul. Au fost 10 voturi „pentru” şi 12 voturi „împotrivă”. Ceea ce înseamnă că „bradul cu elemente de iluminat incluse”, cu o înălțime de 19,8 metri şi o greutate de aproximativ 20 de tone, nu va ajunge la Arad pentru a fi montat în faţa Primăriei cu ocazia sărbătorilor de iarnă.
Până la această decizie, însă, s-au purtat discuţii intense pe tema bradului, fiecare tabără aducând argumente pentru a-şi susţine punctul de vedere. Nimeni nu a dat înapoi de la propriile convingeri, iar negocierile politice purtate înainte de şedinţă s-au concretizat cu succes.
Prima intervenţie pe tema bradului i-a aparţinut alesului USR PLUS Florin Stana: „Referitor la acest proiect de hotătâre, am evaluat şi am prezentat şi în cadrul Comisiei pentru buget modul în care s-a calculat rentabilitatea respectivei investiţii şi apreciem că au fost făcute nişte greşeli, în sensul că nu s-a ţinut cont de cheltuielile de depozitare, transport, montare, demontare din anii care vor urma primului an, celui de punere în funcţiune a bradului respectiv. Nu s-a ţinut cont de durata de viaţă a produsului şi anume: având în vedere că e vorba de anumite componente care sunt din material plastic, care necesită conexiuni electrice şi care vor fi folosite în aer liber, noi considerăm că cei opt ani reprezintă o durată de viaţă exagerată şi ar trebui să includem în calcul eventuale cheltuieli pentru întreţinere, pentru piese de schimb. Un alt aspect este suma mare pe care ar trebui să o dăm deodată. E dincolo de ceea ce, probabil, ar accepta alegătorii noştri pentru un brad decorativ, oricât ar fi el de înalt şi oricât de frumos, în faţa Primăriei. Mai mult, specificaţia tehnică, cea care prevede că 20 de tone urmează să fie amplasate pe platoul din faţa Palatului Administrativ… ştim că acum un an sau doi a fost o situaţie în care macaraua care a amplasat bradul a adus stricăciuni mozaicului ornamental şi credem că iarăşi ar exista riscul ca acesta să fie deteriorat. În consecinţă, noi votăm <împotrivă> la acest punct” – a subliniat liderul de grup al USR PLUS.
(Contra)Argumentele Puterii
În replică, a luat cuvântul viceprimarul Lazăr Faur. (Primarul Călin Bibarţ nu a participat la şedinţă.)
„În ceea ce priveşte preţul… da, este un preţ care şi mie mi s-a părut mare, dar văzând ce preţuri există în situaţii similare la astfel de instalaţii pe care le-au achiziţionat alte primării municipale, am constatat de exemplu că la Sibiu un brad – de fapt, o amenajare făcută de sărbători – a costat în jur de 116.000 de euro. Referitor la ce înseamnă durata de folosinţă, (…) această instalaţie va funcţiona cel puţin zece ani. Referitor la cheltuielile de transport, de montare… acestea sunt cuprinse în preţ, deci nu vom avea cheltuieli suplimentare. Şi atunci… noi am cheltuit în fiecare an, în ultimii ani, cam 12.500 de euro cu bradul care a fost aşezat şi împodobit în faţa Primăriei, la preţurile de atunci. Dacă facem un calcul simplu, luând în considerare perioada de folosinţă de zece ani, este evident că această soluţie ar fi mai ieftină, chiar dacă acum, într-adevăr, pare o sumă mai mare. Fără să mai luăm în discuţie că nu mai folosim un brad natural, că protejăm copacii, că nu mai avem acea probabilitate să fie un arbore care estetic nu arată bine sau se deteriorează rapid… Şi suntem într-un trend ecologic, cu nevoia noastră de a avea o amenajare pentru Crăciun pentru copii şi pentru bucuria arădenilor” – a susţinut viceprimarul Lazăr Faur.
Care ne sunt priorităţile?
Următoarea intervenţie i-a aparţinut social-democratului Cosmin Buruc:
„Grupul PSD susţine temerile domnului Stana privind partea de structură de marmură pe care se va pune acest pom, mai ales că numai macaraua care a ridicat pomul acum un an sau doi a reuşit să distrugă platoul. De asemenea, nu considerăm oportune în momentul de faţă discuţiile despre acest brad, când noi avem cu totul alte probleme – nu să creştem acum cheltuielile când nu avem bani de salarii la Filarmonică sau oraşul e tot un şanţ. Cred că în momentul de faţă sunt cu totul alte priorităţi decât <ceva din fier cu luminiţe de Crăciun>” – a opinat alesul PSD.
„Într-adevăr, există multe lucruri de făcut în municipiul Arad – a replicat viceprimarul. Iar Consiliul Local este chemat să stabilească oportunitatea, prioritatea unor lucrări. Însă de sărbători, noi considerăm că este important să avem o amenajare în faţa Primăriei, de care să se bucure arădenii. Iar dumneavoastră, consilierii locali, rămâne să hotărâţi dacă consideraţi prioritară această situaţie pe care noi o propunem astăzi.”
Despre poluare şi protejarea mediului
A urmat la cuvânt Cristian Galea care a precizat că „nici grupul PMP nu susţine achiziţia acestui brad”. Şi apoi a făcut următoarea observaţie:
„Legat de poluare… personal, nu cred că 20 de tone de plastic şi metal sunt mai puţin poluante decât un copac… dintr-un alt punct de vedere, bineînţeles. Nu putem susţine proiectul… şi din considerentele care au fost expuse, dar şi pe această parte de poluare. 20 de tone de plastic sunt foarte poluante.”
Desigur, Lazăr Faur a ţinut să răspundă şi intervenţiei alesului PMP:
„În fiecare an, câţiva ani la rând, au fost aduşi doi-trei arbori aici până să rămână unul. Sau au fost schimbaţi. Deci noi avem o cantitate de plastic, dar o gestionăm în zece ani. Pe când, dacă aducem în acelaşi ritm brazi… este de cumpănit aici cum este mai potrivit şi pentru mediu. Noi am considerat că această soluţie rezolvă totuşi o problemă legată de protecţia mediului, aşa cum au considerat şi cei de la Sibiu, de la Oradea, de la Târgu Jiu şi alte oraşe. Acesta este trendul, de fapt. Este, într-adevăr, o cheltuială mare într-un moment financiar greu pentru Primărie, dar… care este cealaltă variantă, atunci? Nu mai facem nimic de Crăciun în faţa Primăriei, nu mai punem nimic? Continuăm să tăiem brazi uriaşi şi să-i punem în faţa Primăriei?”
Soluţie eficientă şi pe termen lung
În acest punct al discuţiilor a intervenit alesul USR PLUS Codrin Vlad, de meserie inginer silvic:
„Arborii de dimensiunea celor care se aduc în faţa Primăriei de la Arad sunt la vârsta exploatabilităţii şi nu este o mare problemă ecologică dacă se taie. În acelaşi timp, nu provin din păduri de masiv, că nu au forma elegantă; ei sunt luaţi din păşuni împădurite, ca să aibă coroana atât de largă. Dar dacă ne gândim la o soluţie eficientă şi pe termen lung, în faţa Primăriei, în stânga şi în dreapta, sunt două rondouri mari. La ora actuală există tehnologie de a muta arbori de 6-7 metri şi a se aşeza în stânga şi în dreapta şi acei arbori vor creşte în continuare şi se pot împodobi în fiecare an.”
Cu calm şi răbdare, Codrin Vlad i-a răspuns şi liberalei Liliana Waas, curioasă să afle următoarele:
„Acel brad care urmează a fi tăiat de câţi ani are nevoie pentru a creşte şi a ajunge la dimensiunea respectivă?” „De exact atâţia ani câţi colegii săi din pădure, care se exploatează la aceeaşi vârstă de exploatabilitate. Arborele, când atinge o anumită vârstă, trebuie să se exploateze pentru că altfel devine bolnav şi începe şi consumă mai mult decât produce. Peste tot în lumea asta, la o anumită vârstă se exploatează pădurile” – a conchis Codrin Vlad.
Şi aici s-a oprit dezbaterea. După care a urmat votul. Iar bradul artificial a fost doborât înainte de a apuca să se înalţe.
Citește și:
Bradul artificial de Crăciun va costa jumătate de milion de lei
În plină vară caniculară, primarul Bibarţ anunţă achiziţia unui brad de Crăciun pentru Arad
Trimite articolul
XE frustrant într-un fel să știi că sărbătorile astea își găsesc scopul în a cumpăra un brad ești sunt destule sau suficient pot mă sferă de sărbătoare atmosferă unde se cântă o atmosferă unde se învață anumite cântece dar nu trebuie să fie păgâne trebuie să fie trebuie să fie de un anumit context da și să vă reprezinte bucuria zilei se pot organiza mese pentru că pot să zic săraci făcute de cum să zic că servită de câteva filme ca o onoare adus muncii în România și o bucurie pentru sărbătoarea respectivă care trebuie să coincidă cu unele din să coincidă cu numele din sărbătorile evreiești adică să se ajungă la cel puțin vremuri la vremea în care își sărbătoresc să fie sărbătoare pentru că nu tot anul nu m-am sărbătoare trebuie să reprezinte ceva pentru sufletul omului pentru bucuria de a fi împreună în orașul acesta așa trebuie luate deciziile nu facem sărbători nu mă că vine Moș Crăciun n-o facem o sărbătoare pentru sănătate facem o sărbătoare pentru pentru a ne și ne simțim împreună și trebuie gândit așa și orașul arată foarte frumos în ziua de azi deci orașul arată foarte frumos parcul din spate din cota mai trebuie amenajat parcul să acum am văzut că au luat băncile arată foarte frumos de pe mal dar trebuie
Bine ca se pot despadurii – defrisa hectere intregi in mod ilegal si nu se poate taia legal UN BRAD. Citi puieti se taie ilegal de sarbatori ? Achizitionarea bradului artificial miroase a afacere Bibat+ Falca et compani. Inainte de a se taia un brad pentru sarbatorile de iarna se poate alege acel brad de catre persoane competente ca sa nu fie nevoie sa se taia 2 sau 3 cu conditia ca sa existe acele persoane competente si sa poata aprecia ce este frumos pentru orasul Arad.
-
👍
-
Clar si limpede!
Da sper să ne reprezinți domnul Galea așa cum se cuvine celor care sunt sfătuitorul unui om de credință si sprijin in hotărârile celor care muncim.Baruh Hashem Adonai Tevaot
Dar de ce d-ul Lazar Faur se inspira doar de la primariile din tara ? De ce nu trece cu ”privirea” dincolo…,la primariile din orase europene…,acolo unde banul public e sfant….???
Orasul se prabuseste si primarului ii arde de cheltuieli extravagante pe ceva inutil si nepractic .
Primarule chiar nu vrei sa vezi cladirile distruse de miile de porumbei , gainatul ce umple zidurile si strazile, penele si fulgii imputiti ce plutesc pe strazi si agita alergiile bolnavilor ?!? Cata lipsa de bun simt si nepasare pentru oras si populatia lui ?!?
eu pot trai si fara acel brad! nu m-ar face sa ma simt mai “de sarbatori” decat in mod normal! No thanks! felicit decizia CLM!
La mana cui am ajuns! Cine hotaraste pentru noi !