Volumul „Vă iubesc, arădeni!”, dedicat liderului Revoluţiei de la Arad, Valentin Voicilă, a ajuns la a II-a ediţie.
JURNAL ARĂDEAN. Domnule Emil Şimăndan aţi scris până în prezent 8 cărţi despre Revoluţia Română din Decembrie 1989 de la Arad, între care „Întrebătorul din Agora” a avut deja trei ediţii, iar volumele dedicate Eroilor Martiri ai Aradului două ediţii şi, în prezent, volumul „Vă iubesc, arădeni!” dedicat liderului Revoluţiei de la Arad, actorului Valentin Voicilă, a ajuns la cea de-a doua ediţie, într-o formă revăzută şi adăugită. De asemenea sunteţi coautor la alte trei volume dedicate Revoluţiei Române din Decembrie 1989, dintre care unul va apărea în aceste zile. Vă rog să vă referiţi la ultimele două apariţii editoriale publicate cu prilejul împlinii unui sfert de secol de la Revoluţia Română din Decembrie 1989.
EMIL ȘIMĂNDAN. Iată, au trecut deja 25 de ani de la înlăturarea regimului lui Ceauşescu. Însă evenimentele din decembrie 1989 continuă să suscite un interes marcant atât la nivel naţional, la nivelul întregii ţări, cât şi la nivel local, în cazul nostru la nivel arădean. Aţi amintit corect, pe lângă cele 8 cărţi dedicate Revoluţiei de la Arad (care totalizează un tiraj de peste 8.000 de exemplare şi cu toate acestea nu se mai găsesc de foarte mult timp în librăriile arădene) sunt co-autor şi la alte trei cărţi dedicate aceluiaşi eveniment de istorie recentă. Primele două cărţi, în calitate de co-autor, şi ele epuizate din toate librăriile, poartă titlul „Revoluția română în Banat” – Timişoara, Lugoj, Arad, Reşiţa şi Caransebeş, şi „Infern în România” – volum dedicat modului în care presa occidentală, dar şi cea din răsărit, au reflectat despre Revoluţia Română din Decembrie 1989, traducerile fiind făcute din limba italiană. Iar cea de-a treia carte, în calitate de co-autor, este întitulată „Batalioane arădene la Timișoara”, scrisă împreună cu un grup de ofiţeri arădeni – col. (r.) Alexandru I. Chiş, gen. mr. (r.) Vasile I. Heredea şi col. (r.) Horea Gana – va apărea în aceste zile cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la evenimentele din decembrie 1989. Aşadar, pot să vă conchid că sunt autor şi co-autor la 11 volume de istorie recentă, o adevărată muncă sisifică!
Aţi scris şi publicat o întreagă bibliografie despre Revoluţia din Decembrie 1989 de la Arad. După un sfert de veac de la Revoluţie vă declaraţi mulţumit, puteţi spune că aţi epuizat acest subiect?
EMIL ȘIMĂNDAN. Poziţia mea în istoriografia locală nu este una academică, de cercetător ştiinţific. Am tratat acest subiect din punct de vedere jurnalistic. Pot însă să vă spun că am încercat să îmi fac meseria de jurnalist cât mai bine, în sensul că am stat de vorbă cu toate „părţile” implicate în Revoluţie, să fiu obiectiv. De aici izvorăşte succesul de public pe care l-am avut, încât toate cărţile pe care le-am publicat au fost epuizate. Nu este deloc uşor să captezi interesul publicului arădean, să difuzezi peste 8.000 de exemplare în aceşti ani când nu se prea cumpără carte.
O atenție deosebită ați acordat liderului revoluționarilor arădeni, Valentin Voicilă…
EMIL ȘIMĂNDAN. Cele trei convorbiri extrem de dense din volumul „Vă iubesc, arădeni!” (aflat acum la cea de-a doua ediţie), pe care le-am avut între anii 1990 şi 2014, au o soliditate şi complementaritate ireproşabilă, opiniile de acum un sfert de veac sunt deosebit de actuale şi după 25 de ani de la Revoluţie, chiar dacă în anul 1990 nu am avut curajul (şi posibilitatea) să le public în coloanele presei locale din Arad. Din acest motiv îmi permit să afirm că este o monografie absolut fabuloasă, cu adevăruri zguduitoare despre Revoluţia din Decembrie 1989 de la Arad.
Cui recomandaţi, în calitate de autor, noua d-voastră carte?
EMIL ȘIMĂNDAN. O recomand în mod deosebit studenţilor, elevilor de liceu, revoluţionarilor, dar şi tuturor arădenilor, care l-au preţuit şi încă îl preţuiesc şi iubesc pe liderul Revoluţiei din Decembrie 1989 de la Arad, pe actorul Valentin Voicilă, care şi-a riscat viaţa pentru libertatea arădenilor, pentru înlăturarea regimului lui Ceauşescu.
Emil Șimăndan: „Evenimentele din decembrie 1989 continuă să suscite un interes marcant”
Citiți principiile noastre de moderare aici!