Arad. Cifre alarmante făcute publice de Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie. Potrivit unui raport postat de aceasta pe Facebook, peste 300 de comune din România nu au medic de familie. Aproape 560.000 de oameni nu au cui se adresa când se simt rău. În alte zone, deşi există doctori, deficitul medicilor de familie e mare. Din peste 1.400 de comune și orașe lipsesc aproape 2.200 de medici de familie.
Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a făcut public marţi pe reţeaua de socializare Facebook faptul că a actualizat hărți publicate anterior ale localităților unde nu există deloc medici de familie. Iar situaţia e mai gravă decât se credea. În decembrie 2019, Federația publicase hărțile cu localitățile în care nu sunt suficienți medici de familie, iar acum susține că răspunsurile medicilor de familie din țară au arătat că datele pe care le-a folosit atunci, primite de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, erau incomplete. Noile date arată că peste 300 de comune din ţară nu au medici de familie, iar aproape 600.000 de mii de oameni nu au şansa să apeleze la medic dacă nu se simt bine, adică sunt izolaţi din punct de vedere medical. Aradul se regăseşte pe această hartă, cu opt comune fără medic şi peste 10.000 de oameni fără asistenţă medicală primară.
„Pe 20 decembrie 2019 am publicat ceea ce credeam că sunt cele două hărți ale localităților unde nu există deloc medici de familie și unde nu sunt suficienți medici de familie, raportat la populația existentă. Răspunsurile colegilor medici de familie din țară ne-au arătat că datele pe care le-am folosit atunci, primite de la CNAS – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, erau incomplete. Așadar, am trimis din nou solicitări în baza Legii accesului la informații de interes public, de data aceasta la CASAOPSNAJ. Iar colegul nostru, dr. Catalin Petrencic, a adunat localitate cu localitate numărul cetățenilor de pe siteul Institutului Național de Statistică și a comparat cu datele primite de la CNAS. Ceea ce a rezultat sunt patru hărți care ne arată accesul cetățenilor români la serviciile de asistență medicală primară”, scriu cei de la Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.
Iată datele rezultate: 328 de comune nu au niciun medic de familie, fiind vizați 559.611 oameni, adică 2,52% din populația României, potrivit primei hărţi. Potrivit celei de a doua hărţi, din 1.414 comune și orașe lipsesc 2.187 de medici de familie. A trei hartă spune faptul că doar 1.496 de localități din România (47%) au suficienți medici de familie, iar ultima indică faptul că 271 de localități au mai mulți medici de familie decât este necesar pentru populația existentă. De excedent de medici vorbim mai ales în oraşele universitare, în fruntea acestui unic clasament pozitiv stând cei din București.
Situaţia din judeţul Arad
Întorcându-ne fața spre județul Arad, aici cel mai mare deficit de asistență medicală primară se regăsește în Șeitin, unde – potrivit calculelor – ar fi nevoie de doi medici de familie, pentru o populaţie de 3.103 locuitori, dar nu există niciunul. Toate celelalte şapte comune arădene de pe lista neagră a Federaţiei Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie duc lipsă de câte un medic de familie. Este vorba de Şiştarovăţ, cu 339 locuitori, Bata, cu 1.066 locuitori, Petriş, cu 1.322 locuitori, Chisindia cu 1.263 de locuitori, Şilindia cu 868 locuitori, Dieci cu 1.455 locuitori şi Igneşti cu 672 de locuitori şi niciun medic de familie.
Fără strategie, fără interes
„O serie de recomandări ale Comisiei Europene și Organizației Mondiale a Sănătății, precum și rapoarte rezultate în urma asistenței tehnice furnizate de Banca Mondială și OMS sunt disponibile Guvernului României pentru a face intervențiile necesare imediat. Strategia pentru medicina de familie și planul pentru resurse umane, dezvoltate în anul 2012, respectiv 2016, nu au fost transpuse niciodată în acțiuni concrete pentru remedierea situației”, scriu, pe reţeaua de socializare, cei de la Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.
Patronatele medicilor de familie au atras atenţia de nenumărate ori de-a lungul timpului asupra sistemului extrem de prost de funcţionare şi remunerare a acestei categorii profesionale, la momentul majorărilor salariale din sistemul medical medicii de familie fiind mereu uitaţi.
Nu suntem singurii
„România nu este singura țară europeană care se confruntă cu lipsa medicilor de familie, susțin tot pe Facebook, liderii federației, însă alte țări europene au acționat și continuă să acționeze pentru a remedia această situație”. La noi însă, medicii de familie sunt uitaţi mereu din planurile de dezvoltare şi creştere salarială. Harta accesului cetățenilor români la serviciile de asistență medicală primară oferite de cabinetele de medicina familiei subliniază şi ea acest fapt.
Cifrele medicinei de familie la nivel naţional:
➜ 328 de localități (comune) nu au niciun medic de familie
➜ 559.611 de locuitori, adică 2,52% din populația României, nu au niciun medic de familie în comuna în care locuiesc
➜ din 1414 de localități (comune și orașe) lipsesc 2187 de medici de familie
➜ doar 1496 de localități din România (47%) au suficienți medici de familie
➜ 271 de localități au mai mulți medici de familie decât este necesar pentru populația existentă.