Lunar, din municipiul Arad, au dispărut câte opt persoane. Pe raza județului Arad, cinci persoane au dispărut în fiecare lună. În total, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie, de pe raza municipiului Arad au dispărut 73 de oameni, atât adulți cât și minori, iar de pe raza județului 50. Statistica, întocmită de Inspectoratul de Poliție Județean Arad la cererea Jurnal arădean/aradon arată îngrijorător în urma analizei cifrelor: zeci de copii și adulți pleacă voluntar de acasă.
Din fericire, majoritatea sunt găsiți de polițiști. În cazul celor 73 de persoane date dispărute de pe raza municipiului Arad – 33 fiind minori, iar 40 majori – oamenii legii au depistat 67. Din nefericire, șase cazuri de dispariție au rămas nesoluționate de către polițiști. Două dintre disparițiile mediatizate de mass media arădeană s-au încheiat cu găsirea cadavrelor celor căutați. Este cazul tânărului de 20 de ani, găsit decedat, la începutul lunii octombrie, de creanga unui copac, la Măltăreț. Tânărul a postat, la sfârșitul lunii iunie, pe rețeaua de socializare Facebook un mesaj în care își făcea cunoscută intenția de a încheia socotelile cu viața: „Îmi pare rău că nu am putut accepta viața asta, dar mai bine îi așa. Nu știu unde îi dreptatea în viața asta. Alții au de toate, alții nu au nimic. Mai bine era să nu mă fi născut. Îmi pare rău, nu îi nimeni de vină că am ajuns să fac asta”. Polițiștii l-au căutat pe tânăr, acesta fiind dat dispărut de tatăl său biologic, însă nu l-au găsit. Trupul tânărului a fost găsit într-o stare avansată de putrefacție,semn că gestul necugetat a fost comis cu ceva timp în urmă.
Dintre cei 33 de copii dați dispăruți de pe raza municipiului Arad, 10 sunt de sex masculin, iar 23 de sex feminin. Principalele motive pentru care copiii fug de acasă sunt lipsa supravegherii din partea părinţilor, teama de reacţia părinţilor faţă de situaţia şcolară sau faţă de o greşeală comisă de copil, din cauza situaţiei materiale precare din familie sau din cauza conflictelor din familie. Un alt factor este influenţa anturajului, iar în cazul unora dintre fete motivul principal pentru care pleacă de acasă este faptul că au relații cu băieți mai mari, familiile nefiind de acord, de regulă, cu aceste relații. În ceea ce privește persoanele adulte date dispărute, în multe dintre cazuri este vorba despre oameni care suferă de boli psihice. Dintre cele 73 de persoane date dispărute în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie, 40 au fost majore: 28 de sex masculin și 12 de sex feminin.
Pe raza județului Arad, în perioada sus menționată, au fost sesizate 50 de cazuri de dispariții: 27 dintre acestea îi privesc pe minori și 23 pe majori. Din cele 50 de cazuri, 40 de persoane au fost depistate de polițiști, 10 cazuri rămânând nesoluționate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!