UPDATE. Cine sunt suspecţii?
Potrivit unor surse apropiate anchetatorilor, capii grupării din Arad care au fost „vizitaţi” de DIICOT luni dimineaţă ar fi Sorin Roșca, zis „Copilul”, şi fratele său Radu, zis „Studentu”, anunt[ site-ul pressalert.ro. Informaţiile arată că cele peste 400 de baxuri de ţigări au ajuns în portul Constanţa, după ce containerul a fost mutat pe mai multe vapoare şi a ajuns prin mai multe porturi înainte de a fi descărcat la Constanţa. De aici, containerul ar fi fost ridicat de patronul firmei Agropartner SRL, Benea Alin, ţigările fiind transportate într-un depozit din Arad. De aici trebuia să le ridice şeful grupării.
Au fost furate
Telenovela ţigărilor venite din Dubai a continuat pe teritoriul arădean. În timp ce îşi desfăşurau cercetările, anchetatorii au aflat faptul că Benea a discutat cu alte două persoane din Arad, Marcel Roman şi Paul Mişcoiu, să fure cele 225.000 de pachete de ţigări pentru a le muta într-un alt depozit.
Aici ar fi intrat în schemă şi Ciprian Alexuțu, acesta urmând să găsească un nou depozit şi să vândă ţigările, mai scrie pressalert.ro. Chiar în momentul în care se făcea mutarea mărfii, au intervenit anchetatorii care au venit special de la Bucureşti pentru a participa la această acţiune. Motivul? Evitarea scurgerilor de informaţii. Mai precis, oamenii legii din Arad au fost priviţi cu suspiciune de către şefii lor de la Bucureşti, existând posibilitatea ca anchetatorii noştri să îi informeze pe traficanţi despre acţiunile care îi vizează.
ARAD. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Timişoara (DIICOT) au efectuat luni dimineaţă opt percheziţii domiciliare pe raza judeţului Arad. Anchetatorii, care au organizat acţiunea împreună cu ofiţeri judiciari din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi ofiţeri ai Serviciului Român de Informaţii, au vizat destructurarea unei grupări infracţionale formată din opt persoane, grupare care se ocupa cu contrabanda de ţigări.
„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2014, membrii grupării au constituit un grup infracţional organizat având ca scop desfăşurarea de activităţi pe linia contrabandei cu ţigări provenite din state din Orientul Mijlociu, care erau introduse ilegal în România prin Portul Constanţa, fiind disimulate prin metoda <capac>, în diferite containere, printre alte mărfuri importate legal”, anunţă DIICOT. Aceştia mai spun că banii pentru achiziţia ţigărilor, efectuarea formalităţilor vamale şi transportul mărfii erau achitate chiar de către cei opt arădeni.
Ţigări din Dubai
Pentru a căuta ţigări cât mai ieftine, arădenii s-au deplasat chiar până în Dubai de unde au cumpărat 400 de baxuri de ţigări. „Există suspiciunea că, în data de 26.08.2014, unul dintre liderii grupării s-a deplasat în Emiratul Dubai, unde a purtat negocieri cu sursa de aprovizionare din zonă, convenind livrarea unei cantităţi de circa 400 baxuri de ţigarete la preţul de 90 Euro/bax. Marfa achiziţionată a fost transportată pe cale maritimă în Portul Constanţa, sub aparenţa unor importuri legale de mărfuri, în speţă <oale de inox>. Cantitatea de ţigări trebuia, iniţial, să fie expediată pe numele unei societăţi comerciale din Dubai/Emiratele Arabe Unite, societate folosită ca paravan de filiera internaţională şi în alte operaţiuni similare”, mai arată procurorii DIICOT. Doar că firma respectivă a intrat în atenţia autorităţilor din Europa, după ce, în septembrie 2014, în portul englezesc Felixtowe, autorităţile britanice au identificat un container care avea ca expeditor aceeaşi societate comercială şi destinatar firma britanică R.D Ltd, iar în urma controlului au descoperit că acesta era încărcat cu ţigări de contrabandă (9.000.000 ţigarete).
Duşi la audieri
La sediul DIICOT Timişoara vor fi duse zece persoane pentru a fi audiate în acest dosar de contrabandă. Potrivit calculelor procurorilor, prejudiciul adus bugetului de stat este de peste două milioane de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!