VÂLCEA. În urma celor 33 de percheziţii desfăşurate în 19 februarie în judeţul Arad, Timiş, Argeş, Vâlcea, Giurgiu şi Bucureşti, opt suspecţi au fost reţinuţi şi prezentaţi instanţei din Vâlcea cu propunere de arestare preventivă pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în forma autoratului sau a complicităţii, în timp ce pentru alţi cinci suspecţi, s-a înaintat instanţei de judecată propunerea de arestare preventivă în lipsă, pentru infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în forma autoratului sau a complicităţii.
Două percheziţii în două zile
Acţiunea care s-a soldat cu zeci de percheziţii a fost demarată de Inspectoratul General al Poliţiei Române şi procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică, la o zi după ce poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Arad şi procurorii DIICOT Arad au destructurat o reţea care închiria autoturisme de lux din ţări UE pe care le aduceau în România şi le dădeau la centre de dezmembrări auto, contra unor sume de bani, sau le duceau în Ucraina şi Republica Moldova, unde le întocmeau acte false şi le vindeau.
38 de maşini luate în leasing
În urma percheziţiilor efectuate de IGPR împreună cu procurorii Parchetului ÎCCJ, s-au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, înscrisuri care probează activitatea infracţională a suspecţilor, şi anume: contracte false de vânzare – cumpărare, acte auto şi alte documente aparţinând uneia din societăţile implicate. Potrivit IGPR „membri grupării sunt suspectați că, în perioada februarie 2012 – iulie 2012, prin încheierea unor contracte de leasing financiar sau operaţional, în numele unei societăţi comerciale, au indus în eroare mai multe societăţi de profil, determinându-le să le remită 38 de autovehicule”.
Suspecţii nu au achitat contravaloarea ratelor de leasing pentru autoturisme, acestea fiind transportate imediat după tranzacţionare în Germania, fiind valorificate, cu ajutorul unor cărţi de identitate ale vehiculului false, pe teritoriul mai multor state membre U.E.
Un străin drept paravan
În activitatea infracţională au fost implicaţi membri grupării, care se foloseau de un cetăţean străin ca persoană interpusă, drept paravan, pentru a masca activitatea infracţională a acestora. Acesta nu cunoştea limba română şi nu avea contact direct cu angajaţii societăţii prin intermediul căreia s-au derulat activităţile infracţionale, fiind folosit doar cu scopul perfectării actelor încheierii cu celelalte persoane juridice şi pentru a evita tragerea la răspundere penală a celor implicaţi.
CITESTE SI:
Grupare de hoti de masini de lux
A lovit cinci masini cu autoturismul pe care l-a furat
Citiți principiile noastre de moderare aici!