Arad. 14 pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2 internați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad au fost transferați, în ultima lună, pe secțiile de anestezie și terapie intensivă din Ungaria. O parte dintre aceștia au ajuns la Centrul Universitar din Szeged, iar o parte au fost trimiși la Centrul Universitar din Debrecen. Transferul bolnavilor de Covid-19 în Ungaria s-a făcut în baza unui acord încheiat între statul român și statul maghiar, în limita a 50 de locuri de terapie intensivă. Însă, la începutul lunii noiembrie, județele din vestul țării – Arad, Timiș și Bihor – au fost anunțate că transferurile sunt deocamdată oprite, din cauza epuizării locurilor alocate de Ungaria în cele două centre universitare din Szeged și Debrecen. Cu toate acestea, transferurile au fost reluate, iar la începutul acestei săptămâni, alți doi bolnavi au fost trimiși în țara vecină.
Evoluția pacienților
Doi dintre pacienții trimiși în Ungaria în prima tranșă au decedat. Este vorba despre două femei, de 61 și 70 de ani, cu forme grave de Covid-19, care nu au supraviețuit din cauza afectării pulmonare mari. Alți opt pacienți au fost externați vindecați și transportați la Arad cu ambulanțele Serviciului Județean de Ambulanță. Cheltuielile de repatriere a pacienților cu Covid care au fost transferați în afara țării sunt suportate din fondul de rezervă al statului. De asemenea, România plătește și pentru repatrierea pacienților care au decedat după transfer, potrivit hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
4 internați
În momentul de față, pentru patru pacienți care au fost internați în prima fază la Arad s-a solicitat transferul de urgență în Ungaria, din cauza faptului că locurile pe secțiile de ATI de la Județean erau ocupate. Este vorba despre trei bărbați și o femeie, cu vârste de 43, 44, 51 și 71 de ani. Premergător transferului, are loc o evaluare a pacienților în Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, în baza unor criterii impuse de specialiștii de la cele două centre universitare din Ungaria. De asemenea, se ia în calcul și dacă pacienții vor putea face față transportului cu ambulanțele, pentru că au existat cazuri în care bolnavii au decedat la puțin timp de la plecarea spre Ungaria. Cel mai recent este cazul unei femei din județul Timiș.
Reticență din partea rudelor
Nu în puține cazuri, medicii s-au lovit de reticența aparținătorilor, care nu au fost de acord ca rudele lor să fie transportate peste graniță. Astfel de cazuri au existat și la Arad. La primul transport de acest fel, după întocmirea listei cu persoanele care ar putea fi transferate, medicii de la UPU au constatat că rudele nu doresc să semneze transferul, chiar dacă bolnavii se aflau în stare gravă. Unul dintre motivele invocate a fost legat de îngrijorarea rudelor despre cum le vor putea trimite bolnavilor cele necesare, inclusiv mâncare.
Fără locuri la ATI
În continuare, toate secțiile de anestezie și terapie intensivă de la Arad sunt pline, cele 37 de paturi fiind ocupate. În schimb, la nivel de țară lucrurile s-au mai îmbunătățit. Conform informării de marți a Grupului de Comunicare Strategică, la ora 13:00, la nivel național, erau disponibile 23 de paturi de ATI: 8 în București, 3 în județul Constanta, 2 în județul Dâmbovița, 1 în județul Harghita, 2 în județul Suceava, 2 în județul Teleorman, 4 în județul Tulcea, 1 în județul Vaslui, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-CoV-2.
Trimite articolul
XUn sincer multumesc vecinilor……maghiari,polonezi,austrieci…..
Incercam si noi sa tinem pasul cu civilizatia europeana……din pacate nu prea reusim……
Oare de ce in tarile vecine sau vest procentul de mortalitate la ati ii mai mic in comparatie cu noi..din ce s a trimis la unguri procentul de mortalitate ii sub 20% , la noi asta ii procentul care scapa…de multe ori imi pare rau ca m am nascut in ro
-
De ce si in perioada incendiului de la Colectiv cei din strainatate au supravietuit in procent mai mare decat cei din Romania? Atunci inca nu a fost nici Covid nici lipsa de oxigen… Sistemul este de vina, nu Covidul pentru ce se intampla la noi…
92% e procentul de deces la Ati ….la Municipal Arad e 95%…..mulumim că avem o tara de doctori criminali și incompetenți ….ATI= Moarte !!! Așa sa vă ajute Bunul Dumnezeu cum lăsați oamenii să moară !
-
Amin!
La noi din 10 pe ati 9 mor. In Ungaria din 10 pe ati sunt salvati 8. Concluziile va rog.
-
Medicilor le convine situatia. Si la big pharma ii convine. Cu cat mai multi bolnavi si morti cu atat mai multe sporuri si profit.
Daca statului i-ar pasa de oameni si le-ar vrea binele, ar avea grija de copiii care devin din ce in ce mai obezi, de batranii care au o pensie mizera, de oamenii care nu au ce manca in timp ce tone de mancare se arunca. Dar din activitatile astea nu iese profit, doar cheltuiala si nu mai au ce fura… -
Asta-i ROMANIA, medecii noștri au fost dotați cu saci negri de la EU și se cinformează indicațiilor primite.