Zece concerte în opt zile va oferi ediția de anul acesta a Festivalului Internațional „Iubiți Muzica Românească!”, organizat de Filarmonica de Stat Arad. „Valurile Dunării și ale timpului” va deschide seria de spectacole, pe 10 octombrie, de la ora 19, la Sala Palatului Cultural. Orchestra va fi dirijată de englezul Barrie Webb, soliști ai concertului urmând să fie Emil Vișenescu (clarinet), Andreea Olariu (pian) și Gabriel Almași (theremin). Invitați vor fi și Rapsozii Zărandului, sub bagheta dirijorală a lui Petrică Pașca, dar și Corul Voci de Primăvară al Colegiului de Arte Sabin Drăgoi, aflat sub conducerea Corinei Teuca.
Amintiri…
A doua zi, de la aceeași oră, însă de data aceasta în sala mică a Palatului Cultural, va avea loc spectacolul „Amintiri pentru suflete tinere”, un „parfum romantic al buchetului de romanțe, valsuri, piese în stil café-concert, care îi va încânta pe seniori, nelăsând în uitare nume iubite, precum Iosif Ivanovici, Georges Boulanger, Alexandru Glogoveanu sau Grigoraș Dinicu. Vor performa pianistul Sorin Dogariu, violonistul Florin Gherghel și Corul Academic al Filarmonicii de Stat, dirijat de Robert Daniel Rădoiaș.
Evenimente la Pecica
Pe 12 octombrie, de la ora 17, festivalul se mută la Pecica, la Casa de Cultură. Acolo se va desfășura un spectacol interactiv, un atelier de muzică și marionete – „Pe urmele instrumentelor muzicale”. Dorin Ciubariu va interpreta melodii la clarinet, saxofon și fluiere, Dan Simion va interpreta melodii la pian, iar Roxana Maniu și Doru Maniu vor mânui marionetele. Ceva mai târziu, de la ora 19, tot la Pecica va fi prezentat și spectacolul „Amintiri pentru suflete tinere”, cu aceiași Sorin Dogariu, Florin Gherghel și Corul Academic al Filarmonicii. Și pentru că și copiii din Arad trebuie să se bucure de spectacolul „Pe urmele instrumentelor muzicale”, Dorin Ciubariu, Dan Simion și Roxana și Doru Maniu îl vor prezenta la Teatrul de Marionete pe 13 octombrie, de la ora 17.
Jazz românesc
Luni, pe 14 octombrie, de la ora 19, Sala Palatului Cultural va găzdui spectacolul „Românologie – Symphonic&Electronic Jazz”. Orchestra de Cameră Timișoara, Nicolas Simion (saxofon) și Antonis Anissegos (pian), sub bagheta dirijorală a lui Mircea Holiartoc, vor oferi publicului lucrări semnate de Richard Oschanitzky, Nicolas Simion și Johnny Răducanu, cu intervenții narative din textele lui Emil Cioran.
Și publicul e talentat
Un eveniment aparte va avea loc pe 15 octombrie, de la ora 19, la Galeria de Artă Delta, de lângă Teatru. Recitalul atelier „Publicul are talent”, desfășurat sub motto-ul „De la ritual la experimental” va oferi arădenilor, pe lângă muzica simfonică, și o expoziție de pictură „Aquarius”, semnată de Lena Vieru Conta. Diana Moș la vioară, Lena Vieru Conta la pian și sintetizator și Ionică Pop, la instrumente neconvenționale și cu vocea vor interpreta lucrări de Andrei Tănăsescu, Ulpiu Vlad, Diana Rotaru, Anatol Vieru, Ionică Pop, Ștefan Niculescu, Roman U. Vlad.
Poezie
A doua zi, de la ora 13, actorul neamț Thomas Niese, pianistul Sorin Petrescu și percuționistul Doru Roman vor oferi publicului vorbitor de limbă germană un spectacol de muzică și diaproiecții ale desenelor poetului Wilhelm Busch, în cadrul evenimentului „Fipps de Affe”, realizat cu sprijinul Institutului Goethe. Tot pe 16 octombrie, de la ora 19, în Sala Regele Ferdinand a Palatului Administrativ, va fi prezentat publicului și spectacolul „Cer și pământ”, un concert cameral cu dans contemporan și poezie. Ansamblul cameral Pro Musica Academica Iași, Doru Albu (clarinet), Daniel Paicu (clarinet, bassetthorn), Daniel Dragomirescu (chitară), Lavinia Urcan (dans contemporan) și Lucia Bibarț (citește poeme dintr-un volum în pregătire) vor pune în scenă spectacolul ce va cuprinde lucrări de Viorel Munteanu, Cătălin Ștefănescu, Bogdan Chiroșcă, Romeo Cozma, Ciprian Ion.
Virgil Ianțu, în încheiere
Ultimul spectacol al festivalului îl va avea ca invitat pe Virgil Ianțu și se va desfășura joi, 17 octombrie, de la ora 19, în sala Palatului Cultural. „Basm și istorie” va aduce laolaltă pe scena Filarmonicii Orchestra Simfonică, alături de violonista Diana Moș și pianista Andreea Dumitrescu, pe actorul Virgil Ianțu, artista plastică Lena Vieru Conta și Corul Academic, dirijat de Robert Daniel Rădoiaș. La pupitrul Orchestrei Simfonice se va afla Sebastian Felea, aflat la debutul dirijoral.
Acces gratuit
La toate evenimentele din cadrul festivalului, accesul publicului se face pe bază de invitație, în limita locurilor existente în sălile în care se desfășoară fiecare eveniment din cadrul festivalului. Invitațiile sunt gratuite și se pot obține de la agenția de bilete a Filarmonicii de Stat Arad, din Palatul Cultural.
Trimite articolul
XDesi aparent nu are legatura cu subiectul este de constatat modul absolut imbecil in care s-a transformat afacerea abonamentelor ;poate ca se urmareste pierderea publicului,si atunci este in regula;iata ca numele de Orban nu e intotdeauna unul care iti da inspiratie,si nu putini au nostalgia fostului manager Vacean,un om cultivat si cu studii profunde de specialitate.
Afla mai multe despre acest subect aici https://germankulturhaus.ro inscrierile continua in luna Octombrie.
VIRIL Iantu sa face ce? O noua emisiune vrei sa fi miliardar?