ARAD. După Limba și literatura română și Limba și literatura maternă, astăzi, în cea de-a treia zi a probelor scrise a sesiunii de bacalaureat iunie-iulie 2014, a avut loc proba obligatorie a profilului: matematică sau istorie.
La Centrele de examen de la Colegiul Național „Moise Nicoară” (unde dau scrisul absolvenți de la liceul gazdă dar și de la Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” și Liceul Teologic Penticostal) și de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” (unde alături de gazde se mai află și absolvenți de la Liceul Pedagogic „Dimitrie Țichindeal” și Colegiul Tehnic de Construcții și Protecția Mediului) optimismul era la el acasă. La ieșirea din săli, candidații ne-au vorbit, cu lejeritate despre subiecte, și cu încredere că vor lua note bune sau chiar foarte bune.
Subiecte acceptabile
La nici două ore de la începerea examenelor, primul care a ieșit din sală a fost E.O. de la Colegiul „E.G. Birta” care a susținut proba scrisă la Istorie. „Eu am pus accentul pe perioada comunistă și reformele lui Cuza, dar a căzut România în Primul Răboi Mondial și Evul Mediu” – ne-a spus acesta și a concluzionat că „m-a descurcat totuși… de luat îl iau”. „A fost surprinzător de simplu – spune Luca Profir, de la „Țichindeal”, care a dat tot la Istorie. Exact ce am mai prins eu pe la ore. Ideea e să iau 6”. D.R. de la Ghiba Birta a avut Mate 1: „A fost destul de simplu la primele două subiecte dar al treilea a fost greu, nici nu m-am apucat de el. Sper să iau cel puțin 6,5”. Laura Tăședan de la Pedagogic a avut, în funcție de profil, Mate 4 și consideră că a fost „acceptabil și accesibil; nu a fost nici foarte greu, nici foarte ușor”. Iar colega ei de liceu Amanda Ardelean, care a dat la Istorie, crede că va lua peste 9.
Se așteaptă note mari
Andrei Tusz de la „Moise Nicoară”, după Mate 1, exclamă: „Ușor, iau peste nouă! N-a fost aproape nimic dificil…de la mediu, la foarte ușor”. Colegul lui, Adrian Vieza, a văzut subiectul din varianta 1 „mai ușor decât mă așteptam” și speră „între 7 – 9, 50”.
Tot de la C.N.M.N., dar de la profilul „Științe”, Alex Hada a avut Mate 2. „Prea ușor pentru acest nivel – comentează acesta. Măcar un exercițiu să fie de dificultate. Deci, 10 curat.” „Chiar a fost ușor – intervine Paul Dehelean de la Colegiul Tehnic „A. Vlaicu”, deși el a avut M1. Tot după Mate 1, Rareș Pop-Moldovan, de la „Moise Nicoară” este de părere că „nu a fost așa greu comparativ cu variantele din anii trecuți” și speră într-o notă bună. Iese din sală un grup vesel, trei foști elevi de la C.T. „A. Vlaicu”. „A fost bine”, spun Cosmin Lepădat și D. Stan iar Petru Ilca subliniază râzând; „foarte ușor pentru cei de la «Vlaicu», pentru cei de la «Moise» a fost mai greu”.
Ancuța Ujog și Aurora Covaci de la Liceul Teologic Penticostal s-au confruntat cu Istoria și „n-a fost foarte ușor”.
Dăm să ne îndepărtăm de grupurile gălăgioase din fața Colegiului Național „Moise Nicoară” când ne șochează un fragment dintr-un dialog: „Mă, eu m-am uitat de mai multe ori la subiect că m-am gândit că au greșit ăștia și ne-au dat problemele de la M. 2”, spune cineva ca să sublinieze cât de ușor a fost examenul la Mate 1.
Citiți principiile noastre de moderare aici!