ARAD. Ora dării de seamă la Consiliul Județean Arad. 2021 se pare, însă, să fi fost un an cum nu se putea mai bun pentru CJA, Iustin Cionca – președintele Consiliului – subliniind că a fost „cel mai bun an la Consiliul Judeţean Arad”. Declarația a fost făcută în contextul în care „am adus 25 de milioane de euro în judeţ în anul 2021, cu o co-finanţare de mai puţin de un milion de euro!”
„Un an foarte bun, cu realizări fără precedent, cu 25 de milioane de euro absorbite în 12 luni şi cu lucrări în tot judeţul. Suntem la un moment de bilanţ al activităţii noastre de anul trecut şi voi începe cu concluzia: este un bilanţ pozitiv şi optimist! În condițiile pandemiei, Consiliul Județean Arad încheie un an eficient, cu cele mai consistente lucrări din istoria sa.
Am mai spus-o şi cu alte ocazii, dar repet, pentru că în istoria unui judeţ, a oricărui judeţ din România, se întâmplă foarte rar acest lucru: datorită programelor guvernamentale de modernizare a infrastructurii de cale ferată și rutieră, dar și datorită proiectelor europene accesate de autoritățile locale arădene, avem în derulare investiții publice de peste 4 miliarde de euro în județ! Niciodată nu am avut investiţii de o asemenea amploare şi atât de diverse! Faptul că astăzi discutăm despre şantiere care valorează 4 miliarde de euro înseamnă că Aradul este unul dintre județele cu cel mai mare potențial în România, dar şi că suntem un judeţ liberal bine gestionat, cu proiecte bune, spre care şi-au îndreptat atenţia şi autorităţile de la Bruxelles şi cele de la Bucureşti. Aceste investiţii, la care se adaugă şi cele private, au generat venituri în bugetul judeţului Arad de 493,6 milioane de lei (din impozitul pe venit), iar din această sumă mai mult de jumătate intră în bugetul municipiului”, a declarat în conferință de presă, Iustin Cionca.
Președintele CJA a lăudat echipa pe care o conduce, dar și faptul că „am reuşit, cu un efort financiar minor, eu zic chiar nesemnificativ, să aducem la Arad aproape 25 de milioane de euro, bani care au venit exclusiv datorită capacităţii Consiliului Judeţean de a-i accesa. Instituţia noastră a dus în economia Aradului, din fonduri europene şi guvernamentale, 25 de milioane de euro în anul pandemic 2021, ceea ce a făcut ca la nivelul Aradului criza datorată pandemiei să fie resimţită mai atenuat. Banii aceştia au mers în mare parte către firme arădene care au furnizori arădeni, către salariile arădenilor”.
Proiectul drumului expres
Cel mai important proiect în domeniul drumurilor judeţene amintit de conducerea CJA a fost drumul expres Arad-Oradea.
„Am început să muncim efectiv pe proiectul drumului expres Arad-Oradea, un proiect de 1,3 miliarde de euro, la ultima estimare. Anul acesta sper că vom avea deja și deschiderea de șantier, iar guvernul maghiar şi-a manifestat deja interesul să conecteze drumul expres Arad-Oradea la reţeaua naţională maghiară, ceea ce ne confirmă că am gândit corect când am început acest proiect. Aici vreau să amintesc şi colaborarea foarte bună, prietenească, pe care o avem cu preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, cu care gândim şi lucrăm la această strategie de dezvoltare comună”, a precizat Iustin Cionca.
Cadar, vicepeședinte pe drumuri
Vicepreşedintele CJA Răzvan Cadar a punctat investiţiile în drumurile judeţene precizând că „am ajuns să modernizăm 50% din totalul rețelei de drumuri județene, în cinci ani, iar 2021 a fost anul marilor lucrări. Am deschis șantiere importante, în anul 2020, și am avansat foarte bine cu ele în anul 2021, pe rutele Arad-Horia-Șiria-Pâncota, Pâncota-Buteni, Buteni-Gurahonț, Bârsa-Sebiș-Moneasa. Am finalizat rețeaua de drumuri transfrontaliere, cu asfalt nou de la Nădlac la Vărșand, incluzând aici și modernizarea drumului județean Curtici-Macea-Sânmartin, și crearea unei legături moderne cu vama Vărșand, pe ruta Curtici-Macea-Sânmartin-Grăniceri-Pilu. În colaborare cu primăria Curtici, a fost finalizată șoseaua de centură a orașului Curtici. În zona Sântana, am modernizat toate drumurile județene, transformând orașul într-un centru de interes. Am început să lucrăm pe alte două drumuri strategice: Dieci-Dezna și Sânmartin-Olari-Caporal Alexa”.
Dezvoltarea infrastructurii culturale
Referindu-se la activitatea culturală, vicepreşedintele Ionel Bulbuc a declarat, printre altele:
„Cea mai importantă realizare a anului a fost, în acest domeniu, inaugurarea Sălii Marii Uniri. Restaurată cu fonduri europene, ea reprezintă un reper al istoriei naționale, locul unde în anul 1918 a fost negociat viitorul Transilvaniei. Din punct de vedere al investițiilor, am vizat, în primul rând, modernizarea infrastructurii culturale, la principalele instituții din subordinea noastră: Centrul Cultural Județean, Complexul Muzeal și Biblioteca Județeană. Anul 2021 a fost anul în care ne-am ocupat și de modernizarea celor două tabere din subordinea noastră, Moneasa și Căsoaia, prin investiții de aproape un milion de lei.”
Trimite articolul
XDaca DNA-UL al calca pe măscăriciul asta de Cionca 100% va merge unde a mers și Ioțcu,Cionca e cel mai mare hot din bani publici din județul Arad ,daca doriți detalii întrebați personalul din Spitalul Județean și Municipal….o grămadă de incompetenți au posturi de manageri fara a face vreo școală sau vreun curs plicurile ajung prin intermediari gen șeful DSP Horia Timiș….
Sa mumltumim CIUMEI GALBENE de la prezidiu pt. pretueile la gaze si electricitate!!!
Gunoaielor dar o pietonala cand faceti ca ne calca masinile pe centru???