„Cenadul în negura timpului”, așa se numește cel mai nou episod din cadrul orei de istorie predată de profesorul Cristian Stoica elevilor săi de la Școala Profesională „ASTRA”. Profesorul Stoica vorbește despre Palatul Cenad situat lângă Primăria Municipiului Arad și legătura acestei clădiri cu comuna Cenad din județul Timiș. De asemenea, a oferit și repere istorice interesante despre această comună, ce datează de pe vremea romanilor.
Construit în doi ani de zile
Palatul Cenad, spune profesorul Stoica, este situat în centrul orașului Arad, imaginea clădirii ne este cunoscută multora dintre noi. Impozantul palat străjuiește o latură a Primăriei Municipiului Arad. A fost construit în numai doi ani, între anii 1892 – 1894, de către societatea de cale ferată Arad-Cenad.
Astăzi, la mai bine de 125 de ani de la construirea lui este cunoscut tuturor ca Palatul Cenad. Iar numele comunei Cenad este pomenit de arădeni datorită acestui frumos edificiu care are pe frontispiciu pe zeul roman al comerțului, Mercur.
Castrul roman „Morisena”
„În primele zile ale noului an ne îndepărtăm spre comuna Cenad din județul învecinat Timiș, comună situată la 75 de km depărtare de Arad. Calea ferată întretaie și astăzi drumul în mai multe locuri. Azi Cenadul este punct de trecere al frontierei, călătorul este de cele mai multe ori grăbit să plece spre alte meleaguri, fiind mai puțin interesat de istoria locului. Pe actualul teritoriu al comunei și-a avut sediul castrul roman Morisena – „Mureșana”, de la numele râului Mureș. Mai târziu aici și-au avut capitala Gelu și Ahtum. În vremea acestuia din urmă au fost aduși de voievod meșteri din Bizanț pentru a construi un palat, o biserică și o mănăstire ortodoxă. Toate acestea se petreceau în jurul anului 1.000.
Astăzi, la intrarea în Cenad, se află o mănăstire ortodoxă de maici cu numele de Morisena, în amintirea a ce a fost aici odinioară”, povestește Stoica.
990 de ani de dieceză romano-catolică
Anul acesta, mai spune Stoica, se împlinesc 990 de ani de la înființarea diecezei romano-catolice care cuprinde și Cenadul. Frumoasa biserică romano-catolică situată în centrul comunei a fost ridicată în anul 1879 având înălțimea de 67,8 metri. Aici se află copia sarcofagului unde a fost depus Sfântul Gerard, episcop martir al Bisericii Catolice. Frumoase picturi și vitralii împodobesc biserica unei comunități cu o istorie atât de îndelungată.
Trimite articolul
XEra interesant ca in galeria cu poze sa se regaseasca macar cateva din interiorul Palatului Cenad,una ar fi pctura care reprezinta ” blazonul” caii frate Arad-Cenad,cred, si se afla pe tavanul casei scarilor,intrarea din bulevard,si a doua,o poza cu unicul lampadar cu gaz care cred ca mai exista din cele multe care asigurau iluminatul pe timp de noapte in oras,de fapt locul lui ar trebui sa fie la muzeu !
-
e facut acel palat de bunicii tai ? de stramosii tai? daca nu atunci abtinete !
-
bai ,topolino,mai bine nu te nasteai,esti o anomalie genetica!
-
Felicitari prof.Cristian Stoica pentru aceste activitati cu elevii !
nu v-a umflati in pene ca nu e ceva facut de voi rumuni!
-
Popolino, e adevărat, te-am vazut pe tine cărând piatra în spinare la construirea acesui palat.
Dle. Profesor Cristian Stoica, va multumim ptr. cuvintele intelepte. Dar de acum pregati/va ptr. 2o3o cand se va marca 2ooo de ani de cand marele român IIsus Hristos si-anceput activitatea printre oameni.