Continuăm cu ora de istorie predată în aer liber de profesorul Cristian Stoica elevilor săi de la Școala Profesională „ASTRA”. Astăzi vă propunem să aflați mai multe despre martirul Gheorghe Ionescu care și-a dat ultima suflare pentru țara lui: „A murit legat la ochi, împușcat pe marginea gropii săpate de el însuși strigândꓽ «Trăiască România Mare!»”. O placă din marmură neagră, ne spune profesorul Stoica, pe care este trecut un text semnat de poetul Octavian Goga, amintește de martirul său pentru România reîntregită. Se află în cimitirul Eternitatea din Arad aproape de mormintele corifeilor arădeni ai Marii Uniriꓽ Vasile Goldiș, Ioan Suciu și Ștefan Cicio-Pop.
,,Ei au căzut cu faţa la duşmani Dar nu sunt morţi, căci inima lor bate de dincolo de moarte şi de ani, de-a pururi pentru veci şi libertate″, spune Eugen Jebeleanu, despre martirii României.
Născut la Semlac, în Arad
„Martirul Gheorghe Ionescu s-a născut în anul 1852, la Semlac, tatăl său fiind preot. Martirul a fost notar la Vârfurile. Evenimentele tumultuoase de la sfârșitul anului 1918 îl determină pe notar să plece din Vârfuri la una din fiicele sale. La sfârșitul lunii aprilie 1919, pe drumul de întoarcere spre casă este prins , dincolo de granițele României Mari, fiind considerat spion al României. Simulacrul de proces durează doar patru ore”, ne spune profesorul.
Considerat spion, a fost executat
„Este condamnat la moarte și împușcat pe marginea gropii săpate de el însuși. În septembrie 1919, Gheorghe Ionescu, este adus de peste graniță și reînhumat la Arad în cimitirul Eternitatea. Familia Ionescu Soțul uneia dintre fiice, Lucreția, a fost director adjunct al Bibliotecii Naționale din Budapesta, acesta ajungând mai apoi director al Bibliotecii Universitare din Cluj. De cealaltă fiică, Melania, se îndrăgostește Franz Ferdinand moștenitorul coroanei habsburgice. Din păcate aceasta se stinge la o vârstă fragedă, fiind răpusă de meningită. Povestea de dragoste a lor este subiectul unui roman scris de Ion Rusu Abrudeanuꓽ «Îndrăgostirea unui Habsburg de o frumoasă româncă din Ardeal»”.
Rudă cu Episcopul Roman Ciorogariu
Numeroasa familie a lui Gheorghe Ionescu, ne explică Stoica, se mai înrudește și cu episcopul Roman Ciorogariu. După 100 de ani: ,,Nu poți să învii cu adevărat decât din pământul propriei patrii. Acasă vei fi mereu înconjurat de dragostea alor tăi, vei beneficia de prețuirea și aducerea lor aminte″, spunea un mare român înainte de a muri în exil, lăsând ca ultimă dorință ca rămășițele sale trupești să fie aduse acasă, atunci când se va putea.
Slujbă pentru martir
„Având în vedere împlinirea a 100 de ani, de la moartea martirică a lui Gheorghe Ionescu i-am evocat personalitatea și i-am readus la lumină sacrificiul. Alături de numeroasa asistență a fost prezent, cu binecuvântarea ÎPS Timotei Arhiepiscopul Aradului, părintele arhimandrit Teofan Mada – vicar eparhial, care a oficiat la cimitir în fața mormântului eroului martir slujba de parastas. «Reîntoarcerea în timp» a fost posibilă cu ajutorul uniformelor militare primite de la tinerii pasionați de istoria Aradului din cadrul asociației IR 33 – Cetatea Aradului. Îi mulțumim pe această cale tânărului Faur Bogdan. Uniformele militare au fost reconstituite după cele purtate de soldații arădeni în timpul Primului Război Mondial”, și-a încheiat ora de istorie în aer liber profesorul Cristian Stoica.
Citiți principiile noastre de moderare aici!