Continuăm cu ora de istorie predată în aer liber de profesorul Cristian Stoica, elevilor săi de la Școala Profesională „Astra”. De această dată, elevii au recondiționat o troiță situată pe marginea DN 7, între localitățile Cicir și Sâmbăteni, vom afla că cea mai înaltă cruce situată pe un vârf montan se află în România, dar și cum împăratul Constantin cel Mare recuperează crucea pe care a fost răstignit Isus Hristos, în anul 326 din Ierusalim.
În părțile Aradului
„De o parte și de alta a drumului național ce unește Aradul de Deva se găsesc răsfirate mai multe troițe, mai vechi sau mai noi. Unele dintre ele, din lemn, au fost ridicate de localnici anul trecut, cu ocazia Centenarului. Altele, mai vechi, din ciment, au fost ridicate de catolicii germani, cândva numeroși în aceste locuri. Mărturie stau inscripțiile în limba germană săpate în postamentul crucilor.
Una dintre crucile care ne-a atras atenția se află pe partea stângă a drumului ce duce de la Cicir spre Sâmbăteni. Străjuiește singură câmpia mănoasă. E făcută din lemn, acum crăpat în mai multe locuri, o sârmă groasă ținând brațele crucii să nu cadă. Între cruce și drumul național trece linia de tramvai ce leagă Aradul de Ghioroc.
Se spune că, în vremea comunismului, când pe aici încă circula celebra «Săgeată Verde», un călător a căzut din tramvai. Probabil acesta ar fi murit, dacă Dumnezeu nu ar fi rânduit să cadă exact pe o cruce, aflată lângă linia de tramvai. O dată în plus, crucea și-a arătat puterea salvatoare”, ne spune profesorul Cristian Stoica.
Cu binecuvântarea ierarhului
Având în vedere situația în care se afla crucea, completează profesorul, am hotărât să îi redăm strălucirea de odinioară.
„Cu binecuvântarea PS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, am curățat locul din jurul crucii. Apoi a fost vopsită de elevii noștri. În atelierele școlii, sub îndrumarea profesorului de instruire practică Aurel Blidar, om cu o experiență de peste trei decenii în «modelarea» metalului, au fost realizate mai multe componente din aluminiu și tablă pentru protejarea crucii și, ulterior, montate de elevi. În prezența celor implicați în restaurarea ei, crucea, căreia i-a fost realizat și un postament de ciment, a fost sfințită de către părintele conf.univ.dr. Teofan Mada, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Aradului. Nădăjduim că ea va dăinui multă vreme de acum înainte în mănoasa câmpie a Aradului”, ne povestește Stoica.
Crucea Eroilor de pe Caraiman
Dacă nu ați știut vă spunem noi. Cu o înălțime de aproape 40 de metri, Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial, construită între 1924-1928 la inițiativa Reginei Maria, a fost declarată de Cartea Recordurilor drept cea mai înaltă cruce amplasată pe un vârf montan – Caraiman, la altitudinea de 2.291 m, în Munții Bucegi, dinspre Jepii Mici.
Știați că?
Ne întoarcem în timp, în anul 326 d.Hr., pentru a afla despre izbânda lui Constantin cel Mare și a creștinismului. Istoricul Eusebiu de Cezareea, ne spune profesorul Stoica, relatează despre viziunea și convertirea împăratului Constantin cel Mare. „Întru acest semn vei birui”, a fost mesajul auzit de viitorul împărat înaintea bătăliei care îl va urca pe tronul de la Roma. Semnul era o cruce strălucitoare, apărută pe cer. În semn de recunoștință, împăratul emite edictul de la Milano, din anul 313, prin care creștinilor li se acordă totală libertate de credință, după lungi perioade de prigoană.
În anul 326, împăratul trimite o solie, condusă de mama sa, Elena, la Ierusalim, unde aceștia au căutat crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos. Crucea a fost găsită, iar episcopul Macarie a ridicat-o, în semn de reînnoită biruință, în ziua de 14 septembrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!