Continuăm cu ora de istorie predată, în aer de liber, de profesorul Cristian Stoica elevilor săi de la Școala Profesională „Astra”. De această dată, elevii însoțiți de profesorul lor s-au dus pe urmele dacilor în fosta capitală a statului dac Sarmizegetusa Regia. Un drum la Sarmizegetusa Regia, spune profesorul Stoica, înseamnă o firească întoarcere în timp la propriile noastre rădăcini. Acolo, în acei munți, este o parte frumoasă a trecutului nostru și dincolo de lucrurile care se văd, multe sunt cele care se simt de cei care asemeni nouă pășesc într-un loc sacru.
Vă invităm să parcurgeți o lecție de istorie inedită despre strămoșii noștri, dar și despre drumul lui Badea Cârțan, pe jos, la Roma.
Povestea Sarmizegetusei
„O pădure multiseculară înconjoară azi fosta cetate dacică Sarmizegetusa Regia, învăluind parcă locul în mister. De două milenii, pietrele șlefuite cu măiestrie de meșteri pricepuți așteaptă ca povestea lor să fie aflată și transmisă mai departe.
Fostă capitală a statului dac, Sarmizegetusa Regia, situată în Munții Orăștiei, era înconjurată de o salbă de cetăți cu rol de apărare a celui mai important centru politic, militar și religios al acestuia.
În anul 106 Dacia a fost cucerită de romani, capitala acesteia Sarmizegetusa a fost distrusă, ca și toate fortificațiile dacice. În capitală sunt distruse inclusiv sanctuarele dacilor, situație rar întâlnită în analele războaielor romane. Pe Columnă este înfățișată o scenă zguduitoare în care doi nobili daci împart ultimele rezerve de apă luptătorilor epuizați.
Plinius cel Tânăr îl caracterizează pe Decebal ca fiind: «un rege alungat din reședința sa, izgonit chiar din viață , fără să fi pierdut niciodată nădejdea». Decebal preferă sinuciderea în locul sinistrei perspective de a fi dus la Roma în lanțuri.
Prăzile capturate de romani sunt uriașe: 165.000 de kilograme de aur, 331.000 de kilograme de argint și 50.000 de luptători.
Urmele vechiului sanctuar circular au ridicat și ridică și astăzi multe semne de întrebare. Cert este că dacii aveau solide cunoștințe de aritmetică și astronomie.
Istoricul Hadrian Daicoviciu este cel care a avansat ideea conform căreia complexa structură circulară era de fapt un calendar foarte precis.
Bine ar fi ca noi toți să ne îndreptăm privirea mai mult spre propria istorie și către frumusețile țării noastre!”, povestește profesorul Cristian Stoica.
,,Un dac a coborât de pe Columnă”
Atât de mult și-a dorit să cunoască cât mai multe despre strămoșii săi daci, mai completează Stoica, încât Badea Cârțan s-a dus pe jos până la Roma să vadă Columna lui Traian. Ajuns noaptea la Roma, acesta s-a așezat în fața Columnei și a adormit. Poliția din Roma l-a descoperit dimineața, iar presa nu a ratat ocazia să-l popularizeze pe românul venit în capitala Italiei. Român care, la secole distanță de geto-daci, era îmbrăcat asemeni lor, cu opinci și ițari.
Trimite articolul
XRomanii au luat 165.000 de mii de kg de aur, argint, au prădat, au construit clădiri la Roma cu aurul dacic, intr-un cuvânt au prădat totul in Dacia si pe urmă au plecat… Iar noi l-am pus pe Traian in imn, se zice ca pana si imnul a fost impus.. Suntem cred ca singurul popor care ne lăudăm cu cuceritorii noștri. Ce sa zicem de dacii liberi atunci? O parte din Dacia nu a fost cucerita de romani, Maramureșul de astăzi si o parte dinspre Moldova, Dacia nu însemna numai jud Hunedoara de astăzi.. Mica Romă, si alte lucruri spuse tocmai pentru a ne tine in frâu. Am avut parte numai de războaie, romanii, turcii, ungurii si in cele din urma au venit comuniștii care au pus capac la toate.
din ce vedem si ..comparand la scara istoriei universale, constatam ca Imperiul Roman a fost ,in fapt,un imperiu barbar ,pus pe jaf si cotropire..pai cum altfel poti sa definesti o “civilizatie” care a distrus pana si sactuarele unui popor,locuri sacre pentru acel popor… Scopul lor nu a fost decat acela decat sa jefuiasca 165 de tone de aur si 331 tone de argint plus ducerea in sclavie a luptatorilor daci care ,ATENTIE,si-au APARAT regatul…Adica, tu,mare imperiu si imparat, mergi si jefuiesti bogatiile unui popor ,iar apoi le mai batjocoresti si locurile sfinte !!! Mare mizerie acest imperiu de gunoi,,… Cata dreptate avea Marele Eminescu: ” voi sunteti urmasii Romei,niste rai si niste fameni,I-e rusine omenirii sa va spuna voua oameni”.. Chiar asta au fost romanii,e o dezonoare pentru poporul nostru sa i se spuna ca “suntem urmasii Romei”… Sper sa nu mai aud asa ceva …Apropo,acele bogatii unde s-au dus?? Unde e acum acel aur??? Cineva de prin UIE il foloseste
Mentalitatea de la romani, culoarea de la turci si restul de la cine sa mostenit?
Super articol!
Este clar ! Tinerii de azi trebuie să cunoască istoria neamului. În acele timpuri dacă românii ( greșit numiți : dacii ) nu erau inteligenți și harnici , barbarii nu aveau ce jefui. Capitala Italiei, Roma azi nu ar exista.
Excelent articol!
Fraților, noi suntem urmașii DACILOR! Cât despre “români”… așa au vrut alții să fim… “bastarzi” la masa bogaților Europei… Terra Dacica Aeterna!
Interesante date. Toti care au trecut pe aici au luat cate ceva!
Nici o problema, astia plecati aduc incet incet totul inapoi, legal sau ilegal!!