Vă oferim un nou episod din „Ora de istorie” predată în aer liber de profesorul Cristian Stoica elevilor săi de la Școala Profesională „ASTRA”. În acest episod, profesorul ne scoate la lumină memoriile arădeanului Mircea Sântimbreanu, care își aduce aminte de fostul său învățător, dar și poveşti despre școala arădeană, care la fel ca toate școlile din România a avut de suferit în urma celui de-al Doilea Război Mondial.
Învățătorul arădean – Dumitru Mironescu
„Au trecut mulți ani de când am citit-o pentru prima dată, dar îmi amintesc foarte bine textul ei. Era în cărțile de literatură, nu știu acum dacă mai este în programa școlară. Schița lui Mircea Sântimbreanu «Elev», a fost publicată în volumul «Recreația Mare», apărut la București în anul 1965.
Autorul vizitează muzeul de istorie iar la ieșire dorește să scrie câteva cuvinte în cartea de impresii. Răsfoind-o descoperă printre miile de semnături o filă redactată cu un scris care îi era cunoscut. Brusc recunoaște scrisul. Era al fostului său învățător Dumitru Mironescu”, așa își începe ora profesorul Cristian Stoica.
Să recupereze materia pierdută
„Sântimbreanu rememorează prima întâlnire cu acesta. La prima lecție cu elevii săi, după ce constată lacunele acestora din cauza întreruperii cursurilor cauzate de război, învățătorul afirmă că vor trebui să muncească cu râvnă, fără preget pentru a recupera materia pierdută. În momentul în care învățătorul își dă jos mantaua de pe umeri pentru a scrie la tablă, răsuflarea școlarilor s-a oprit dintr-o dată. Învățătorul nu avea mâna dreaptă, o pierduse pe front și scria extrem de greoi cu cea stângă. După câteva luni, învățătorul scria deja la tablă cu ușurință iar elevii săi făcuseră progrese.
Spionându-l, elevii au aflat cum a reușit învățătorul lor să scrie cu mâna stângă. Toată școala era învăluită în întuneric dimineața, înainte de începerea cursurilor. Doar la sala lor de clasă era lumină. Învățătorul lor era la tabla pe care o umpluse. S-a dat în spate să vadă cum arată totul. Nemulțumit fiind, a spus un singur cuvânt: rău. A șters totul și s-a apucat de scris. Din nou și din nou. Cu râvnă și muncă multă nimic nu este imposibil de recuperat”, povestește Stoica.
Anul școlar 1943-1944 la Arad
„Cursurile anului școlar 1943-1944, au început la data de 15 septembrie 1943. Exista pericolul ca bombardamentele anglo-americane să lovească orașul Arad, de aceea cursurile au fost oprite în primele zile din luna aprilie. Programa școlară nu a putut fi parcursă și s-a hotărât să fie recuperată în vară. Din păcate, în 3 iulie 1944, a avut loc un bombardament foarte mare asupra Aradului. În urma lui și-au pierdut viața 190 de persoane, au fost peste 640 de răniți și mai mult de 500 de familii au rămas fără adăpost”, explică profesorul situaţia şcolii pe vreme de război.
Cartierele Gai și Bujac, bombardate
La doar patru zile de la 23 august 1944, spune Stoica, trupele germane vor bombarda cartierele Gai și Bujac. Cursurile din anul școlar 1944-1945 au fost reluate la Arad în condiții dificile începând cu noiembrie, chiar începutul lunii decembrie 1944. Data de începere a fost diferită de la școală la școală, în multe școli arădene funcționând spitale. Pentru ca programa școlară să fie realizată, în multe școli orele au fost comprimate la 40 de minute, aceasta a fost la rândul ei redusă, vacanța de iarnă a fost scurtată iar cursurile s-au finalizat în 23 iunie 1945.
Elevii eroi de la Păuliș
Actele de eroism au fost lăsate la urma lecției. „În zilele de 13-21 septembrie 1944, tinerii elevi ai Școlii de Subofițeri de la Radna, cu vârste cuprinse între 18-20 de ani, au reușit să țină în loc trupele inamice mult mai bine echipate și superioare din punct de vedere numeric. În anul 1974 în cinstea celor care s-au jertfit pentru patrie a fost ridicat Monumentul Eroilor de la Păuliș”, își încheie ora de istorie profesorul Cristian Stoica.
Trimite articolul
X??? Si totusi care a fost inamicul PRINCIPAL in toatá schema ??? WEHRMACHT-ul care a fost loyal cu populatia (NU vorbesc de SS-ul… se stie de CE !!! dragi comentatori) sau CELEBRA ARMATA ROSIE care va fost impusá de comunism… si ptr. care VOI cetátenii Romániei ati luptat sá vá scápati de ciuma ordinará ROSIE. ??? Astet ráspunsuri NON-colorate !!!
-
de fapt, inamici nu am avut. in schimb am avut 2 aliati: Germania nazista si URSS-ul comunist. primul aliat ne-a luat o parte din Transilvania si Cadrilaterul, ce-l de-al doilea doar Basarabia, o parte din Bucovina si Tinutul Herta.
daca ar fi sa aleg acum intre cei 2 aliati, l-as alege pe cel satul, niciodata pe cel flamand!
-
Diferenta intre cei doi aliati tovarase tweety este ca Transilvania a fost recuperata iar “doar Basarabia, o parte din Bucovina si Tinutul Herta” veac nu o mai vedem de la tovarasii tai bolsevici KGB-isti de la rasarit!!! Si nu stiu de ce romanii (pe langa prostia de a ne fi vandut concetatenii de etnie saxona-svabi si sasi)vor sa munceasca asa de multi in Germania si nu in mama Russia !!! Sau sa emigreze in masa Russia!!! Sau de ce nu avem investitori RUSI de calibrul Germaniei (atat ca si tehnica-tehnologie cat si ca valoare in EURO ).Nemtii dau la ora actuala in fabrici (green-field in cele mai multe cazuri)de munca in Romania la zeci de mii daca nu sute de mii de romani , in special in industria automotive cat si in cercetarea in acest domeniu!!!! Exemplu este firma CONTINENTAL, BOSCH, firma de la Sebes-Alba -fabrica de cutii de viteza automate in 7 trepte mercedes , si multele altele zeci si sute de firme!!! Poate cu rusii tai tovarase tweety mai “largeam niste canale” ca asa ii place lui caly!! Si faptul ca ne-am calcat cuvantul dat (asa cum Antonescu spunea ca nu poate face ) Germaniei (nu neaparat lui Hitler sau nazistilor) nu ne prea face onoare!!Ungurii si bulgarii au ramas pana la capat cu nemtii!! Pe noi oricum Stalin ne-a considerat tara ocupata!!!! Asa ca….Tovarase tweety sper ca nu esti afectat de ce se intampla zilelel acestea ca sa spui ca ai alege intre flamand si satul! Ca daca nu specifici eu spun ca cel satul este aliatul de la rasarit (la care ne-a ramas si tezaurul)!!! Asa ca succes spre rasarit chiar pana in Coreea de Nord tovarase tweety!!!!!!!!!
-
🙂 ai plecat de la o convingere personala. Sunt perfect de acord cu punctul tau de vedere, mai putin cu cine este de fapt satul. Iar lenesul nu e niciodata satul!:))
-
-