ARAD. Predarea Religiei în şcoli şi faptul că înscrierea la ora de religie se va putea face doar pe baza unei cereri în scris a părinţilor a generat, zilele trecute, discuţii aprinse în Comisia de învăţământ a Camerei Deputaților.
Alături de reprezentanţii cultelor religioase, la dezbateri a participat și Secretarul de stat în MECȘ, Liliana Preoteasa, care a declarat că s-a „solicitat Inspectoratelor şcolare printr-o adresă să informeze părinţii că pentru a participa la ora de religie trebuie să depună o cerere, aşa cum spune decizia Curţii Constituţionale”. Ea a precizat că „Cererile se vor depune până pe 6 martie… Există un formular pe care noi l-am transmis care spune foarte simplu: «doresc ca fiul, fiica mea, cu numele respectiv, să participe la orele de religie şi anume la cultul, cel pe care îl alege părintele elevului». E foarte simplu. După 7 martie, vom avea o situaţie şi o să vedem la momentul respectiv”.
Cereri centralizate electronic
Întrebat cum vor fi informați părinții și cum vor reuși cei doritori să-și înscrie copiii la Religie să facă, într-un timp atât scurt, cererile solicitate , prof. Florin Sirca, inspector de specialitate la I.Ș.J. Arad, ne-a spus: „Referitor la predarea disciplinei Religie în învăţământul preuniversitar facem următoarele precizări: IȘJ Arad a transmis în şcoli adresa MECŞ 29703/16.02.2015, care clarifică acţiunile de etapă ce trebuie parcurse de către unităţile de învăţământ în vederea centralizării opţiunii părinţilor şi a elevilor majori vis-à-vis de frecventarea orei de Religie: informarea elevilor şi a părinţilor referitor la prevederile legale privind participarea la orele de religie; părinţii şi elevii care doresc să îşi exercite dreptul constituţional de a participa la orele de religie, conform propriei confesiuni, completează, sub semnătură, fişa-tip; cererile sunt înregistrate şi centralizate electronic.Termenul de finalizare a acţiunilor este 6 martie 2015”.
În calitate de părinte…
Dacă, în calitate de inspector, s-a referit sec doar la etapele ce vor fi parcurse, în calitate de părinte prof. Florin Sirca a comentat mai amplu disputele pe acest subiect. „Dacă ne întoarcem puţin în trecutul apropiat, constatăm că s-a ajuns la această situaţie (implicare de resurse umane – cadre didactice, părinţi, elevi -, instituţii, timp şi energie în mijlocul anului şcolar) pentru „a rezolva o problemă” a învăţământului românesc! – spune prof. Sirca. Preşedintele ASUR – Toma Pătrăşcanu, referindu-se la predarea disciplinei Religie în şcoli afirma: «Problema fundamentală este dată de introducerea în şcoli a unui sistem idiot care atrage idioţi şi care, la rândul său, produce generaţii de idioţi…» Doamne, dar ce vremuri am ajuns să trăim?! … Suntem o ţară de idioţi?! (vezi DEX, unde idiot = cretin, tâmpit, imbecil, om lipsit complet de inteligenţă, cu capacităţi mintale foarte reduse, neînvăţat, slab de minte). Stimaţi părinţi (şi eu sunt părinte!), dacă acestea sunt şi convingerile voastre, înseamnă că ne merităm soarta şi că nu ne merităm copiii.
Nu încerc să pledez în momentul de faţă «pro religie» (au făcut-o şi o fac alţii mult mai bine decât mine), pentru că inevitabil vor apărea comentarii care să mă acuze de subiectivism. Dar, dacă analizăm aceste declaraţii, se poate observa cu uşurinţă că «lupta» lor nu este cu persoane, ci cu conceptul de Religie şi Biserică. Ora de religie, profesorul care predă această disciplină sunt victime colaterale”.
„Suntem în mijlocul unor dezbateri, acţiuni generate de unele ONG-uri şi aşa zişii «umanişti»”
Citiți principiile noastre de moderare aici!