Ne-a luat o lună să documentăm acest material. Și trei cereri formulate la trei primării diferite pe Legea 544, cea privind liberul acces la informații publice. Am făcut asta după ce, într-o întrunire publică de acum mai bine de o lună, primarul interimar al Aradului ne-a sugerat că suntem dezinformați, susţinând că Primăria Oradea nu a reabilitat niciun imobil proprietate privată din bugetul propriu, ci minunățiile reabilitate aici s-au realizat pe ceva fonduri europene.
Așa că am întrebat – pe lege, ca să primim răspunsuri cu parafă – cum stă treaba cu reabilitarea imobilelor la Primăria Oradea, Primăria Arad și Primăria Timișoara.
Și, după răspunsurile oficiale, treaba stă cam așa în privința reabilitării fațadelor imobilelor aflate în proprietate privată, situate în centrul acestor municipii: Primăria Oradea a reabilitat până acum 23 de imobile, Primăria Arad, zero, Primăria Timișoara, zero. Primăria Oradea are în lucru în acest moment 18 imobile, Primăria Arad, zero, Primăria Timișoara, zero. Oradea are în licitație lucrări de reabilitare la 5 imobile aflate în proprietate privată, Primăria Arad, zero, Primăria Timişoara, zero. Alte 15 proiecte de reabilitare imobile urmează să intre la licitat în scurt timp, ne spune Primăria Oradea, la Arad şi Timişoara, zero.
La Oradea, fundaţia creată de Primăria Oradea cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor de aici se ocupă de ani de zile de aceste reabilitări, are întruniri şi negocieri săptămânale cu proprietarii de imobile din centru istoric pentru a pune cât mai repede în aplicare programul multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală. La Arad, acum se lucrează la un regulament pentru un astfel de program. Pe centrul Oradiei, conform Primăriei de aici, 80%, ba chiar 90% din imobilele de valoare au fost deja reabilitate!
Cât de dureros e acest scor? Cât de depășiți de vremuri părem noi și vecinii noștri timișoreni? În ce țară e Oradea asta? Nu erau/sunt primarii de aici toți membri ai aceluiași partid? Nu par mai dureroase cifrele chiar decât realitatea, decât imaginea pe care o vezi atunci când ajungi în centrul Oradiei? Ce face Timișoara, care peste un an şi un pic va fi Capitală Culturală Europeană? În ce somn profund doarme Aradul?
Acestea au fost primele întrebări care ne-au venit pe limbă și pe suflet după ce am parcurs în viteză cele trei răspunsuri date de cele trei primării la întrebările noastre. După o discuție lungă și entuziastă cu purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea, indignarea parcă ne-a crescut și mai tare.
Oradea a cumpărat clădiri de la privați!
Pentru că am aflat, de pildă, că Cetatea Oradea și cele trei sinagogi au fost reabilitate pe fonduri europene, că unele imobile au fost trecute de la alte instituții în proprietatea Primăriei doar ca să poată fi reabilitate de aceasta pe fonduri proprii, că Primăria se luptă cu Consiliul Județean de aici pentru a prelua de la ei două clădiri pe care le consideră frumoase și pe care ar dori să le reabiliteze și să le înapoieze. Mai dureros pentru noi, Vila Darvas la Roche, o clădire superbă, viitorul Muzeu Art Noveau, a fost cumpărată de Primăria Oradea de la privați, în 2017, a fost depus un proiect pe fonduri europene, a fost câștigat și, în scurt timp, va fi inaugurată, „și va fi o splendoare”.
Iar acestea sunt doar câteva exemple care ne dor, pentru că ne arată că se poate, chiar și la noi în România, dar nu la noi în Arad, unde cel mai vechi teatru din Transilvania stă se cadă peste trecători, proprietarul fiind dispus să-l vândă Primăriei, dar subiectul nu e deschis niciodată de autorități. Despre acest imobil am tot scris. Însă degeaba.
Dar haideți să ne întoarcem la răspunsurile oficiale ale autorităților din cele trei municipii. Primul primit a fost cel al Primăriei Arad, semn că la capitolul transparență, angajații de aici stau bine. Ultimul, de la Primăria Timișoara, semn că lucrurile merg cam greu aici. La mijloc, Primăria Oradea, însă aceasta a avut cam multe de contabilizat şi scris!
În Arad, privații s-au mobilizat!
Primăria Arad ne-a informat că „Primăria Municipiului Arad derulează încă din anul 2014 un program de reabilitare și revitalizare a cartierelor istorice, dar și de informare și sensibilizare a populației locale, a factorilor economici și a instituțiilor partenere cu privire la problematica reabilitării în ansamblu. Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 23 din 12.02.2014 s‐a aprobat Programul multianual, Listele de inventariere a clădirilor, Zonelor de acțiune prioritară și a Regulamentelor de intervenție aferente, pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor din municipiul Arad. Până în prezent, din Lista imobilelor selectate pentru etapa I – Zona de acțiune prioritară I, conform Legii nr. 153/2011, privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor, cu modificările și completările ulterioare, din cele 57 de clădiri selecționate, au fost finalizate lucrările de reabilitare la 14 imobile, 5 imobile sunt în prezent în execuție, au fost emise, pentru alte clădiri, 12 autorizații de construire, respectiv 4 certificate de urbanism”. Pe scurt, până acum, din 2014, de când s-a făcut o evidenţă clară a imobilelor arădene, 14 clădiri din cele de patrimoniu, să le spunem aşa, au fost reabilitate. Dar toate au fost reabilitate de către privaţi, pe banii lor!
În răspuns se arată, însă, că „în calitate de co-proprietar, Primăria Muncipiului Arad a contribuit financiar plătind cotă parte la următoarele imobile unde s-au executat reabilitări sau lucrări de reparații. În anul 2017: B-dul Revoluţiei nr. 24 (reabilitare imobil), B-dul Revoluţiei nr.55 (reabilitare imobil), str. Gheorghe Doja nr.77 (lucrări de canalizare), Calea A.Vlaicu bl.21 (zugrăvit casa scării), Calea A.Vlaicu bl.X42, sc. C, ap.33 şi 34 (montare repartitoare de căldură prin radiocitire), str. Gh. Magheru bl.329, sc.A (reabilitare imobil), str. Ştefan Augustin Doinaş nr.18 (montare interfon), str. Tribunu Axente nr.3 (racordare scurgere menajeră la canal stradă, lucrări de refacere a acoperişului), str. Lucian Blaga nr.21 (înlocuire instalaţie de presiune apă rece), str. Badea Cârţan nr. 51 (lucrări de curăţat faţadă, termoizolare, zugrăveli interioare, reparaţii, tencuieli, tinichigerie). În anul 2018 s-au executat lucrări de reabilitare la un număr de 10 imobile, unde din nou, Primăria a achitat cotă parte din valoarea lucrărilor executate. Concret, este vorba despre următoarele imobile: B-dul Revoluţiei nr.24 (lucrări de confecţionat şi montat poartă şi boltă la poartă, proiect renovare faţadă, învelitoare, şarpantă, avize gaz, Enel, Telekom, RCS&RDS), B-dul. Revoluţiei nr.82 (lucrări de reparaţii acoperiş), Calea A.Vlaicu bl.X42, sc. B (izolaţie tremică acoperiş), str. Andrei Mureşanu nr.15 (montare contoare apă şi repartitoare încălzire), str. Aleea Ulise nr.1, bl.Y8A (lucrări de modernizare ascensor), Aleea Azuga nr.1, bl.F (lucrări de reparaţii acoperiş), str. Ştefan Cicio Pop nr.12/14 (înlocuire coloană apă rece, înlocuire coloană scurgere, reparaţii acoperiş), str. Gheorghe Bariţiu nr.13 (proiect renovare faţadă, raport expertiză tehnică, avize gaz, Enel, Telekom, RCS&RDS), Piaţa Avram Iancu nr.5-6 (servicii pentru obţinerea AC renovare faţadă imobil, avize gaz, Enel, Telekom, RCS&RDS), str. Mihai Eminescu nr.50 (lucrări de curăţarea faţadei de elemente ce stăteau să cadă). În anul 2019 s-au executat lucrări de reabilitare la un număr de 5 imobile, Primăria Municipiului Arad contribuind financiar cu cotă parte: str. Mihai Eminescu nr.54-56 (lucrări de reparaţii faţadă – corp A), Faleza Sud bl.46, sc.C, ap.4 (montare contoare apă şi repartitoare încălzire), str. Fraţii Neuman vila 3 (lucrări de reparare faţadă imobil), str. Tunarilor nr.6, bl.9, sc.B (extindere reţea coloană gaz), Calea A.Vlaicu bl.X42, sc.B (lucrări schimbare cabină lift)”.
Primăria Arad, ca un proprietar obișnuit
Par multe imobile în această enumerare exhaustivă, doar că nu e vorba de reabilitări pe banii primăriei, ci de faptul că Primăria a plătit pentru partea sa din imobilul supus reabilitării, exact ca ceilalți proprietari, cota sa parte. Ba, mai mul, în multe dintre cazurile de mai sus nu e vorba nici măcar de reabilitarea de fațade, ci de intervenții și reparații, fiind amintite chiar și montarea de interfoane sau înlocuire țevi. Ca atare, pe lista Primăriei Arad, nu apare niciun imobil privat reabilitat.
Viitorul la Arad?
Viitorul s-ar putea să sune mai bine, dacă e să ne luăm după răspunsul pe Legea 544 oferit de Primăria Arad: „Anul viitor, Municipiul Arad are în vedere reabilitarea a 12 imobile. Cel mai probabil vor fi demarate lucrările la două dintre imobilele aflate în proprietatea municipiului, respectiv imobilul de pe B-dul Revoluţiei nr.74 şi şi cel aflat pe acelaşi bulevard, dar la nr.50. Primul pas este cuprinderea sumei necesare elaborării studiilor de fezabilitate în bugetul anului viitor. Pasul următor este realizarea proiectelor tehnice şi abia apoi se pot obţine autorizaţiile de construcţie necesare realizării acestor investiţii”. Cu alte cuvinte, ar fi posibil să demareze reabilitarea a două imobile private anul viitor! Iar toate aceste demersuri se întâmplă în timp ce Primăria Oradea reabilitează acum vreo 18!
Până atunci însă, Primăria Municipiului Arad lucrează, încă, „la un nou regulament de acordare de asistență și sprijin financiar proprietarilor de imobile din zona protejată a municipiului. Programul va oferi proprietarilor de clădiri, persoane fizice, un instrument financiar flexibil și ușor de accesat, în vederea creșterii calității arhitectural-ambientale a clădirilor”. Adică un program de genul celui care funcționează cu roade, de ani buni, la Primăria Oradea!
Primăria Timișoara, mai rău?
Poate mai rău decât noi, arădenii, dacă e posibil așa ceva, stau timișorenii, care nu au nici ei vreo clădire privată reabilitată de Primărie, numai că până se va întâmpla aşa ceva, drumul pare la fel de lung sau chiar mai lung chiar decât al arădenilor.
Iată ce ne-au spus cei din Primăria Timișoara, pe 544: „În perioada 2017-2019 nu s-au finalizat lucrări de reabilitare, deoarece lucrările eligibile prin programul mai sus menționat nu includ și lucrări de consolidare la structura clădirii, iar costul cu executarea acestora intră în sarcina proprietarilor, din acest motiv, până la data prezentei nu avem clădiri reabilitate. În cadrul clădirilor care necesită lucrări de consolidare conform cerinţelor din documentaţiile tehnice, acestea au început executarea acestor lucrări, urmând să intre în program după finalizarea acestora”.
În ceea ce priveşte numărul imobilelor aflate în proprietate privată care au beneficiat într-un fel sau altul de sprijinul Primăriei Timişoara, în anii 2017, 2018 şi 2019 (întrebare adresată tuturor celor trei administraţii), Primăria Timişoara ne-a comunicat că „au fost consiliaţi şi sprijiniţi pentru întocmirea dosarului de înscriere în Programul de sprijin financiar privind creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor din zonele prioritare de intrevenţie din Municipiul Timişoara, aprobat prin HCL nr. 158/31.10.2016, după cum urmează: în anul 2017 proprietarii interesaţi din 55 de clădiri din zonele prioritate pentru intervenţie; în anul 2018 proprietarii interesaţi din 12 clădiri din zonele prioritare de intervenţie şi au revenit şi proprietarii din 24 de clădiri care au fost şi în anul precedent; în anul 2019, proprietarii interesaţi din 12 clădiri din zona de prioritate de intervenţie şi au revenit proprietarii din 25 de clădiri care au fost şi în anii precedenţi. În total, în perioada solicitată au fost ajutaţi proprietarii din 106 clădiri situate în zonele prioritare de intervenţie”.
Pentru că răspunsul nu ne pare foarte clar, încercăm noi să tragem o concluzie simplă: și la Timișoara, Primăria nu a reabilitat nici un imobil proprietate privată. A consiliat și îndrumat în privința reabilitării, spun reprezentanții de aici, proprietarii a 106 clădiri. Dar sfaturile nu se regăsesc încă în practică.
Altfel stă treaba la Oradea
Dacă în lipsă de alte date, Primăria Arad ne vorbește de imobilele în care a contribuit ca orice alt proprietar cu cotă parte din cheltuieli – obligație ce-i revine, în cadrul asociațiilor de proprietari –, iar Primăria Timișoara ne vorbeşte despre consiliere și îndrumare, Primăria Oradea ne pune pe tavă date clare.
104 imobile cu proprietate privată sau publică au fost în procedură de reabilitare în 2017, alte 126 în 2018 și 84 în 2019.
În ceea ca priveşte lucrările de reabilitare la clădirile proprietate privată executate pe banii Primăriei Oradea, „până acum, situația în principalele zone vizate de program (cel amintit mai sus) se prezintă astfel: Piaţa Unirii – 9 clădiri reabilitate plus 1 în derulare; Piaţa Ferdinand – 5 clădiri reabilitate plus 2 în derulare; str. Republicii – 7 clădiri reabilitate plus 5 în derulare; strada Vasile Alecsandri – 11 clădiri în derulare”.
Pentru a indica parcă şi mai mult discrepanţa dintre cele trei primării, Primăria Oradea ne detaliază stadiul reabilitărilor.
„Până acum, situaţia în principalele zone vizate de program se prezintă astfel:
IMOBILE REABILITATE situate în centrul istoric: Piața Unirii nr.6, Vasile Alecsandri nr.3, Vasile Alecsandri nr.5, Vasile Alecsandri nr.6, Vasile Alecsandri nr.7, Vasile Alecsandri nr.11, Vasile Alecsandri nr.13-15, Vasile Alecsandri nr.19, Independenței nr.3, Piața Regele Ferdinand nr.1, Piața Regele Ferdinand nr.3, Iosif Vulcan 4-6, Iosif Vulcan nr.2, Republicii nr.11, Republicii nr.13.
IMOBILE MONUMENTE ISTORIC – clasate pe listă – REABILITATE: N. Grigorescu nr.6 (Palatul Poynar); Republicii 10-10A (Palatul Stern); Parcul Traian nr.2 (Palatul Moskovits Miksa); Parcul Traian nr.1 (Palatul Rimanoczy Kálman Senior); Vasile Alecsandri 4 – Casa Deutsch; Piața Unirii nr.5 – Casa Kovats; Vasile Alecsandri nr.1 – palatul Moskovits Adolf și fiii; Piața Unirii nr.2-4 – Palatul Vulturul Negru.
IMOBILE ÎN CURS DE REABILITARE: Vasile Alecsandri nr.2, Vasile Alecsandri nr.9, Vasile Alecsandri nr.17; Republicii nr.12 (Palatul Apollo) – monument istoric; Duiliu Zamfirescu nr.8-10 – monument istoric; V.Alecsandri nr.8-10 – monument istoric; Republicii nr.14; Republicii nr.17-19; Republicii nr.21; Palatul Ullman – Piața 1 Decembrie nr.11 – în discuții cu proprietarii.
PROIECTE DE REABILITARE ÎN CURS DE LICITAȚIE, lucrări de execuție: Vasile Alecsandri nr.21; Independenței nr.11-13 (Palatul Fuchsl) – monument istoric; Republicii nr.7; Iosif Vulcan nr.14; Patrioților nr.4 (Palatul Adorjan I-II) – monument istoric.
PROIECTE DE REABILITARE care urmează la LICITAŢIE sau vor fi executate de PRPRIETARI: Primăriei nr.2; Primăriei nr.6; Primăriei nr.10; Primăriei nr.12; Primăriei nr.34; Primăriei nr.48; Primăriei nr.54; Arany Janos nr.2; Aurel Lazăr nr.3; Aurel Lazăr nr.6; Aurel Lazar nr.15; Libertății nr.10; Libertății nr.18; Libertății nr.2-4; Ep. Mihai Pavel nr.8.
PROIECTE DE REABILITARE ÎN CURS DE OBȚINERE A AUTORIZAȚIEI DE CONSTRUIRE: Piața 1 Decembrie nr.6; Aleea Gojdu nr.2; Libertății nr.2-4; Republicii nr.3; Piața Unirii nr.7; Primăriei nr.4; Primăriei nr.13; Primăriei nr.14; Primăriei nr.16; Primăriei nr.18; Primăriei nr.23; Arany Janos nr.1; Avram Iancu nr.20; Iosif Vulcan nr.3; Iosif Vulcan nr.8; Iosif Vulcan nr.10.
Vom reveni cu celelalte date
Cifrele vorbesc de la sine, dar în spatele lor stau decizii luate de cele trei primării, munca asiduă a unora, neglijența, lispa de viziune ori indiferența altora. Așa că nu avem de gând să abandonăm aici subiectul, ci vom reveni în cel mai scurt timp cu facilitățile oferite de cele trei primării pe acest subiect, cu programul gândit și cum a fost pus în aplicare de Oradea, ce fac primăriile Arad și Timișoara pe temă, numărul imobilelor supraimpozitate în cele trei orașe (măsură de constrângere pentru unii, aproape singura soluție/ofertă locală la problema imobilelor obosite ale orașelor, pentru alții).
Ce se vede cu ochiul liber? În timp ce la Oradea, centrul vechi abundă de clădiri impunătoarea reabilitate ca la carte, imobil după imobil, într-o curgere parcă lină a modernizărilor, la Arad puţinele clădiri reabilitate apare parcă pierdute în prăfuiala cotidiană. Mai niciunul dintre palatele care fac cinste Aradului nu a fost reabilitat. Excepție fac Palatul Cultural, reabilitat de către Primăria Arad pe fonduri europene, atât exterior cât şi interior, şi Colegiul Național „Moise Nicoară”, și el beneficiar al fondurilor europene atrase de municipalitate. Pe lista reabilitărilor pe bani europeni se regăsesc acum, fie în stadiu de execuţie, fie în licitație, Teatrul Clasic Ioan Slavici, Colegiul Economic și Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”.
Palatul Bohuș, Palatul Cenad, Palatul Neuman, Palatul Szantay, Palatul Kelemen, unele dintre cele mai reprezentative imobile-monument istoric din Arad, zac în uitarea autorităților și neputința proprietarilor. Centrul Aradului e tot gri.
La Timișoara, grație mobilizării privaților și a autorităților atunci când a fost de proprietatea publică, Piața Unirii poate lejer să-ți fure ochii. Desprinsă parcă din filmul Malena, piața a beneficiat de reabilitare locală, clădirile fiind și ele renovate una câte una. Piața Operei e însă o altă poveste, mult mai tristă, cenușiul clădirilor ducându-te încă cu gândul la Revoluţia din ‘89.
Zece întrebări către cele trei primării
Mai jos puteți afla întrebările la care cele trei primării de municipii au fost solicitate să răspundă în baza liberului acces la informații publice. Precizăm că, în cazul Primăriei Municipiului Oradea, întrebările au fost mai aplicate, făcând evident referire la programul pe care îl are deja în implementare, nu la posibile prezente sau viitoare forme de sprijin ale proprietarilor de imobile din clădiri istorice. Iată cele zece întrebări.
1. Vă rugăm să ne faceţi cunoscut numărul imobilelor aflate în proprietatea statului (Municipiului Arad/Oradea/ Timişoara) care au fost reabilitate sau s-au aflat în procedură de reabilitare în anul 2017.
2/3. Vă rugăm să ne faceţi cunoscut numărul imobilelor aflate în proprietatea statului (Municipiului Arad/Oradea/ Timişoara) care au fost reabilitate sau s-au aflat în procedură de reabilitare în anul 2018 şi, totodată, cele reabilitate sau aflate în reabilitare în anul curent, 2019.
4.Totodată, vă rugăm să ne comunicaţi numărul imobilelor aflate în proprietate privată care au beneficiat într-un fel sau altul de sprijinul Primăriei Arad/ Oradea/ Timişoara în vederea reabilitării şi au fost reabilitate cu sprijinul primăriei în anul 2017 (dacă există astfel de imobile).
5/6. Vă rugăm să ne comunicaţi numărul imobilelor aflate în proprietate privată care au beneficiat într-un fel sau altul de sprijinul Primăriei Arad/Oradea/ Timişoara în vederea reabilitării şi au fost reabilitate cu sprijinul primăriei în anul 2018, respectiv anul 2019 (dacă există astfel de imobile).
7. Suntem interesaţi să aflăm câte din imobilele proprietatea statului reabilitate în anii 2017, 2018, respectiv 2109 sunt monumente istorice şi câte dintre imobilele proprietate privată reabilitate prin cu sprijinul Primării Arad/Oradea/Timişoara în decursul anilor 2017, 2018 şi 2019 sunt monumente istorice. Totodată, vă rugăm să ne precizați câte imobile au fost reabilitate de privați, pe cheltuiala proprie, în ultimii trei ani.
8. Vă rugăm să ne detaliaţi care sunt beneficiile oferite de Primăria Arad/Oradea/ Timişoara celor care reabilitează fațadele imobilelor și, totodată, care este procedura, condițiile și beneficiile celor care optează pentru reabilitarea cu sprijinul Primăriei Arad/Oradea/Timișoara (dacă există astfel de imobile).
9. Vă solicităm să ne indicaţi momentul la care Primăria Arad/Oradea/ Timişoara a decis să aplice supraimpozitarea imobilelor degradate (anul), câte imobile au fost supraimpozitate de atunci şi până acum (pe ani calendaristici) şi, dacă este posibil, câte imobile supraimpozitate au optat, la un moment dat, să intre în program de reabilitare cu sprijinul Primăria Arad/Oradea/ Timişoara și câte chiar și fără acest sprijin.
10. Ca o ultimă solicitare, vă rugăm să ne comunicaţi care sunt planurile de viitor apropiat ale Municipalităţii Arad/Oradea/Timişoara în privinţa reabilitării imobilelor degradate (câte imobile se află pe lista reabilitării la anul, câte se află în procedură de avizare şi autorizare etc.)
Cu unele dintre răspunsuri v-am rămas datori, dragi cititori, dar vom reveni aşa cum am promis.
Trimite articolul
XCunosc foarte bine cele trei orase. Oradea – superb, Timisoara – rezonabil, Arad – un gunoi. Toate cele trei orase conduse de primari PNL. Intreb atunci – la ce dracu ne mai trebuie partide? Calitatea conducatorului (si a echipei din subordine) – asta e solutia. Rusine pentru ultimii 15 ani de conducere a Aradului.
Bine ca a schimbat niște borduri și tat el o câștigat ca deh arădeanul daca io pus o bordura în fata porti doamne cât la mai lăudată parca io transformat casa în palat.
Asta e ce sa facem când nui cap vai de picioare “o furat da o și făcut” nimic și ce a făcut a făcut în zece ani proiectu ca deh prieteni tat ei tre sa ia lucrările sa curgă bunăstarea. Ba PSD era de vina pe cei de la Oradea nu ia încurcat prea mult.
Deh proiecte Europene nu poți sifona bani na ce sa faci asta e.
Cum zice romanu noi sa fim sanatosi ca restu chiar nu contează la fel e și când votezi chiar nu contează.
Frumos din partea orădenilor,dar ei nu au ce avem noi,ei nu au stadion nou,noi avem,noi avem pasarele care se fac în 10 ani,la ei 1…2 ani,monumentul Unirii de 10 ani promisiuni,la ei….am avut, și avem primari guralivi, oltean, care le știu pe toate,gata mă opresc,de Timișoara nu comentez,primar din Boxig….
Felicitari pentru articol d-na Adriana Barbu. Este unul din rarele acte de jurnalism in adevaratul inteles al cuvantului de pe aradon.ro. Documentat, muncit, amanuntit, nepartinitor, lasandu-l pe cititor sa traga concluziile.
Cinste primarului oradean. Ne mandrim cu oraselul nostru chiar daca momentan suntem sub asediu! Strangem din dinti cateva luni si vom trai mai bine.
Scorul nu e acela amintit,este de 100 la zero,si asta din cauza ticalosilor din administratie,si in mod special a celui care,blestemat fie,si-a luat tallasita din Arad catre orizonturi europene,dar a lasat in urma un dezastru,precum si acoliti ce periodic sunt instruiti cum sa se imbuibe pe banul public.Bravo Oradea si Timisoara,conduse tot de primari liberali (mi se pare) dar cu viziune si caracter.
Intrebarea 11:
Câți proprietari au făcut infarct sau atac cerebral în urma hotărârilor abuzive luate pe primar cu șleahta din CL?
Din păcate calitatea patronilor ?
Încă trăiesc de pe urma săracilor care vor fi și mai înrobiți de lucrul la 12 ore în care nici mâncarea nu li se asigura despre ce hoție vorbim ori cât motivezi doar foamea nu vei avea șansa chiar la aceste investiții marii care s-au făcut la Arad organizând pe sărăcia oamenilor aceste dezastre sociale și de trai minim în care ne putem chinui și că să spunem Mulțumim “””Muncitorilor care lucra, e uite așa se laudă mulți că decât în șantier mai bine în pușcăria Joyson și altele în care munca nu face diferența la orele lucrate de acea ne furäm și ultima dram,-ă de a avea coleg ce să zic supraviețuitor??????????????
Jale,jale ,da clădirile acestea fără oameni din casă cine le va susține ?
Falcă într-o întâlnire din acea în cartierele susținea , cei care au pe cineva în străinătate vor fi aceia care vor plăti ratele sau vor trimite banii.
Eu am rămas stupefiat de această prelegere știind că pe părinți mei nimeni nu va avea cum să îi ajute și întocmai nu-i doresc decât o grea și amară experiență vizavi de venirea lui în țară sau chiar de o marea dezamăgire a locuitorilor care nu vor avea să susțină social, care mulți sunt “hoți,”cămătari,mai nou cei cu firme care caută aceste persoane.
Să aibă de a face cu asemenea defavorizați ai gândiri lui .Și va avea de suferit cum suferim și noi.
Până o fi ceva mai aveți ceva cu munca sau cămătăria și munca la negru e legală.
Ce trebuie sa mai plătim.
Gata. Acum m-am si c@cat pe mine de mandru oradean ce sunt !
Doar atât: rușine tuturor celor care s-au perindat pe la conducerea Aradului de ani de zile, tot ce ați făcut a fost să vă bateți joc de un oraș frumos și de cetățenii săi. Rușine! RUȘINE!!
Felicitari DORIN STANCA pentru implicare !
in Arad te costa 5000EURO doar documentatia daca vrei sa iti renovezi fatada casei 😀 super conducerea orasului
In sfarsit un articol realizat profesionist.Felicitari !
Iar Cluj? Ca sa spunem astfel de toate cele patru orase mari din Aliantza Vestului.
Concluzia trista este ca PNL poate … acolo unde exista primar gospodar. Din pacate nu il putem compara pe Bolojan cu robu. Nici administratia oradeana cu cea locala, tinerii liberali angajati in PMT de madame Aurelian nu cred ca ar face fata unui job de Cinema City.
Rusine PNL Timisoara (in corpore)… toti sunteti vinovati. La anul daca castigati eu ”emigrez” in Oradea.
Dar au autostrada pe 4 benzi in oras?
Nu mai mancati magari din toate stirile!
Interesati va si voi din surse sigure !
De parcă am avut de ales, ni s-au impus renovările. Eu unul aștept să jubilez legat de calitatea lucrărilor. Atât Moskovits cât și Rimanoczy, la câteva luni de la terminarea lucrărilor, au fost peticite.
Buna incercare de contrareclama mascata Bolo, doar ca merg prin tot orasul zilnic si iau pulsul asa ca pot avea o viziune obiectiva asupra situatiei si contraargumente solide sa iti dau peste bot.
Si ce Dumnezeu comparam noi in fond aici? 14.500 de cladiri istorice vs sub 1.000? Bineinteles ca orice cladire zugravita si tencuita in Oradea are alt impact total asupra imaginii generale, pe cand la Timisoara e fir de nisip de pe plaja.
Nu stiu cate proiecte se afla in faza de pregatrie in Timisoara asadar aici nu ma bag.
In reabilitare sunt: Palatele Dauerbach Lloyd si Opera in Centru, Casa Artelor, Matei Corvin colt cu Oituz alta, extensia primariei vechi, Sinagoga, Spitalul Militar, Casa cu Atlanti, Palatul Marshall, Prefectura, alt palat vis-a-vis de UMF, palatul de la sediul PNL, casa cu flori, palatele Schmirer, palatul Caziounului, palatul Istvan Nemecz, Domul Romano-Catolic, casa Papp von Sprung, Palatul Sindicatelor, Palatul Moravetz, casa Jankovic, Palatul Agoston, casa Kossak
Sunt mandru de Primarie, dupa 23 de ani am primit despagubire un teren,din care aproape jumate este situat langa calea ferata unde nu ai voie sa faci nimic.
MULTUMESC, probabil asta este Democratia si respectarea drepturilor in ziua de azi.
Ce sa mai zici, in Oradea si oamenii sunt mai buni, mai…. oameni! Aici in buda asta de oras, toti s-ar manca. Plin de turnatori si lingusitori. Nu aveti personalitate.
Tocmai ati comparat Oradea cu Aradul? CUM?! =))
Lauda de sine, mai primărie Oradea !!! Stii cum miroase?
Asta spune ceva despre calitatea primarului oradean fata de ciuramaleii din Arad si Timisoara !
Iarasi mi ati sters comentariul!
Stiu ca voi fii blamat de multi , insa ma intreb de ce trebuie primariile sa reabiliteze cladiri private ? asa am sa solicit primariei sa vina sa mi faca si mie casa , chiar daca nu e pe centru , ce conteaza ? sau la blocuri ca exemplu , de ce primaria din banii platiti de mine ca si impozit si taxe sa faca izolatia altora ?
fatada faina dar dupa fatada ce gasim? ruine in interior, miros de canal, neglijat si prapadit…
Apropo cladirea aia turcoaz e horror, asa culoare nu lasam sa fie voie in localitate.
Foarte fain si sincer ma bucur, dar care e treaba cu CIUPERCA?
E bine că văd vecinii și apreciază, ceea ce avem aici în Oradea! Cei care locuiesc aici… numai cârcotași! Reabilitare și modernizare, fără deranj nu există! Decât să se încaseze taxe și impozite și să nu se vadă nimic din asta, prefer deranj maxim, dar apoi să se vadă ceva de pe urma lui!
Revin,edili Aradului sunt o catastrofă, orașul e plin de șantiere,pe foarte multe nu se mai lucrează de luni bune,stadionul un exemplu,recordul e pasajul din Micalaca,(am spus că era bun unul subteran,unii deștepți e pânza freatică vinovată, sunteți naivi Justme,pasaj Șag, metrou București Metrou Budapesta pe sub Dunăre 4om,Canal Mâneci cum sa făcut). lucrări făcute de mântuială, și scumpe, Mețianu e ceva de notorietate.Sunt multe de spus, totdeauna se dădea vină pe ciuma roșie,dar aici interesele bănești întrec bunul simț,edili Aradului că Falcă,Iotcu, adică portocalii sunt lacomi, nu-i interesează Aradul,pe când Oradea, Bihorul, au rezolvat multe, și drumuri, sate curate,deci gunoiul rezolvat,la noi…,da premierul Orban nu a fost in stare să facă nici 5 km fi drumul regelui, Transalpina,da banii au dispărut,asta r tactica șefilor de Arad,slabe șanse că Aradul să-și revină cu asemenea edili,nu mă cenzurați Aradon, nu sunt jigniri, dar arădenii, mulți se mulțumesc cu o bordură, și aia de slabă calitate.In toată Europa statul ajută la renovarea clădirilor reprezentative,am văzut ceva super in Rodos,Germania, Croația, așa că Anonime las-o baltă, sau vrei renovarea palatelor cu turnulețe,gen Covăsinț, Sâmbăteni, să auzim de bine,și să alegem cu capul, nu mă cenzura Aradon
Zorica,cunosc f.bine comunele, și cum de scriu, străbat tot judetul6,dar îmi plac și ironiile,am scris și la Urzica, dacă știi ce-i aia,da, monstruozitate la Dacia,pt.Petre
Pana la urma nu am inteles, avem cel mai mare pitic din lume sau nu?
Trepuie schimb periodic de primari.
Ce palete cromatice tipatoare au aia Oradea…zici ca e drapelul LGBT
Cladirile private, sa se renoveze din fondurile proprietarilor, n-au voie sa se renoveze din fonduri publice, incalca principiul concurentei. Primaria , daca a acceptat asa ceva, trebuie sa plateasca banii inapoi, si sa plece cu totii de acolo. Nu se pot renova cladiri private din bani publici, chiar daca arata frumos.
Aradul are salarii mai mari decat Oradea. Cu am spus tot.
Buna incercare de contrareclama mascata Bolo, doar ca merg prin tot orasul zilnic si iau pulsul asa ca pot avea o viziune obiectiva asupra situatiei si contraargumente solide sa iti dau peste bot.
Si ce Dumnezeu comparam noi in fond aici? 14.500 de cladiri istorice vs sub 1.000? Bineinteles ca orice cladire zugravita si tencuita in Oradea are alt impact total asupra imaginii generale, pe cand la Timisoara e fir de nisip de pe plaja.
Nu stiu cate proiecte se afla in faza de pregatrie in Timisoara asadar aici nu ma bag.
In reabilitare sunt: Palatele Dauerbach Lloyd si Opera in Centru, Casa Artelor, Matei Corvin colt cu Oituz alta, extensia primariei vechi, Sinagoga, Spitalul Militar, Casa cu Atlanti, Palatul Marshall, Prefectura, alt palat vis-a-vis de UMF, palatul de la sediul PNL, casa cu flori, palatele Schmirer, palatul Caziounului, palatul Istvan Nemecz, Domul Romano-Catolic, casa Papp von Sprung, Palatul Sindicatelor, Palatul Moravetz, casa Jankovic, Palatul Agoston, casa Kossak
Complexé, complexé dé inferiorité!
Cine va fi Capitala Europeana a Culturii in 2021? Timisoara-1; Oradea-0; Arad-0; Cluj-Napoca-0
Dar de cand te roade grija dna. oradeanca Barbu de ce misca in Timisoara?
Dacă există și cu siguranță, că da, o justiție divină, cât despre cea pămîntească “NO COMMENT”, toți aceia, pe care aradenii îi știu foarte bine, că au adus în starea asta deplorabilă, minunata noastră urbe, cu largul concurs al anumitor categorii sociale ale orașului nostru, daca aceea justiție divină va funcționa,aceasta îi va pedepsi cu vârf și îndesat !!! Regret dar doar de acolo mai avem speranță !!!
Locuiesc pe Revolutiei 24, unde primaria Arad (asa este specificat in articol) a efectuat lucrati de” amenajare poarta intrare si bolta”. Eu personal am platit In 2018 pentru aceasta lucrare 6000 ron iar in timp de jumatate de an am primit banii in transe de la vecini inapoi. Ce nerusinat din primarie si-a asumat aceasta lucrare si a incasat suma reabilitarii ? Sau alta idee, de unde naiba va luati informatiile pentru aceste articole aberante. Pe langa asta, politia locala a vrut sa ne amendeze pentru licrarea efectuata, atat de paraleli sunt domnii din primarie.
Da noi avem parte de regenerare urbana nu ca ailalti! Si de domnul Falca unicul ! Marele nostru edil, ca niciunul nu îi ca el, fie el si liberal!
Stiam si fara sa ne zici, in orasul asta cu robu primar totul este zero, ba chiar cu minus, o luat-o intr-o directie rau orasul cu semafoarele si sensurile unice
Tot îi bine că publicați random comentariile chiar dacă nu-s injurii, îi bai că nu-s slăvi?
Mulțumesc Aradon pt.cenzura, după ce pierd timp să postez niște realități negative din Arada, mă cenzurați,nu e corect,nu înjur,nu scriu obscenități,scriu pe subiectul articolului, și totuși….
Cand vezi sute de minusuri e clar ca au aparut curv*ele psd-iste si prietenii/prietenele lor prin comentarii. Zdrentelor.
in schimb la suprafete spatii verzi in zona centrului vechi, Arad – Oradea 100 la ZERO
Clujul? 0!
Proiecte de infrastructura(de anvergura) in Cluj? 0!
Ar fi culmea sa renoveze primăria imobilele achiziționate de către clanul Carpaci in centrul orașului, cu larga complicitate a penalului Ciuhandu.
Primăria Oradea nu a împroprietărit niciun cetățean pe baza unor asa zise împuterniciri notariale de prin Ungaria si Germania.
Mai usor cu restaurantul de către primărie pe banii publici a clădirilor care sunt proprietate privată. Cei care sunt proprietari in zona centrală se presupune ca sunt oameni cu stare si cu bani.
De ce sa nu renoveze atunci primăria si apartamentele proștilor din Calea Sagului, nu de alta, da daca se poate la baștani, la pwlime de ce nu.
zdrentelor de la ciuma rosie psd, daca nu va place viata intr-un oras modern de ce nu va mutati voi in Bucuresti? Sa experimentati pe pielea proprie traiul fara caldura si apa calda intr-un oras condus de ciuma rosie psd? Sau mai bine va trimit la produs in Caracal sau Teleorman?
Cum să mai deschizi gura sau sa mai încerci totusi a arunca cu vb goale la adresa tuturor celor care contribuie sau au contribuit la dezvoltarea acestui SPLENDID oraș și nu te mustră conștiința in a afirma tot felul de tâmpenii sau chiar mici nereguli care sunt normale atunci când faci ceva, dar care nu se pot întâmpla când doar stai.
Ce contează ce partid este la putere in primarie dacă nu ajută orașul?
Fratilor haideți să fim cinstiti si cu adevarul mereu, Oradea asa “prost” cum merge in curând va fi un exemplu pt toată România.
Asta cu reabilitarea cladirilor e doar 1 punct la care suntem 0. Si asta doar in comparatie cu 2 orase din vestul tarii ca daca extindem comparatia la nivel national suntem sub nivelul marii.
Reabilitarea ca si reabilitarea, dar aquapark, pasaje, tramvaie, parcari supraetajate, centura, ajutorul tinerilor casatoriti, tinerilor parinti etc etc etc din astea nu avem nimic spre diferenta de alte orase!
Dar cine are cel mai falos, mincinos, dictator, isteric si prost primar? Eeeeh! Timisoara: 10, Arad: 5, Oradea:0.
Cu dealul CIUPERCA ce se mai aude???? Cine e vinovatul care va plati reparatiile???
Asteptam raspunsul
Un articol neavenit,fara rost ,rau intentionat cu iz de a” batae in piept cu caramida”.Fiecare oras fiecare localitate isi are farmecul ei(lui).Cum indrazneste cineva sa denigreze o localitate ca sa scoata in evidenta pe o alta? inseamna sa fii de prost gust ne educat si tendentios.Singurii care ar avea un oare care drept de “evaluare” ar fi cei de la care s-au luat aceste orase gata construite acum 100 de ani sa aprecieze cum au fost gestionate si intretinute cladirile de patrimoniu precum si cum traiesc sii se simt acasa oamenii in vremuri noi.Toti veneticii poate sa ma ijure sau sa-mi rupa gatul…
Niciun oras din Romania nu are atatea palate precum Aradul.
Daca ar fi fost ingrijite, reamenajate (fiecare primar avea datoria sa initieze ceva si in aceasta directie, in definitiv sunt alesi ptr a face urbea mai frumoasa, mai atractiva) Aradul era o perla vis a vis de majoritatea oraselor dar asa cum stim cilu totii, niciunul nu a facut nimic, adica, ba da, au pus pancarde cu:atentie, cad zigle, cade tencuiala, cade, cade! Vai si amar de orasul nostru frumos, ajunge o ruina!
Falca este principalul vinovat ptr ca, a fost cel mai mult timp la conducere, dintre toti primari si, a avut si posibilitatea sa acceseze bani europeni in toti anii petrecuti in fotoliul comod de la ultimul etaj…..
oradea arata de o suta de ori mai bine decat aradul,
si acolo tot primar PNL ist dar gospodar,
trebuie sa scapam de politica asta falconistoida paguboasa a aradului si ne vom reveni!!
Din pacate articolul este absolut eronat ! Cladiri reabilitate de primarie ???….NU. Reabilitate de proprietari care platesc 80% din lucrarea si cu ajutorul primariei care este de 20%. Reabilitarea totala a fatadelor de catre Primarie e doar pentru unele cladiri si numai unii proprietari au acest “beneficiu”… desi Primaria castiga binisor din turism tocmai pentru frumusetea cladirilor bani care 80% ar trebui sa mearga catre proprietarii imobilelor si doar 20 % sa se verse in visteria Primariei, cel putin asa ar fi normal. Dar din pacate fair play este doar de fatada ca tot vorbim de fatadele monumentelor.
Daca aradenii il voteaza pe Falconeti… Si acum Bibart, un fel de marioneta a lui Falca. Mai trebuie spus care este motivul principal al starii deplorabile in care arata Aradul? Si targul de Craciun este un fel de targ de tara, unde murdaria si manelismul e ridicat la rang de arta, unde un cartof prajit e 8 lei, pret nejustificat la halul in care arata totul acolo. Mi-e rusine sa pun poze cu acest targ. Si totusi aradenii cumpara, ceea ce inseamna ca le place. Ar trebui sa boicotam asa parada ieftina unde vinul fiert este vandut la usa cortului de niste vanzatori murdari si jegosi.
incet dar sigur oradea se va clasa in topul oraselor din tara impreuna cu sibiu, brasov. cluj, etc iar aradul va ramane orasul de tip mediocru care nu prea iese in evidenta cu nimic desi ar avea potential mai mare ca si oradea.
cei de la oradea au stiut ca infrastructura e sfanta (centura orasului cred ca prima din tara cu pasaje supraterane) au investit intr un nou CET cel mai modern din tara, in viitorul apropiat vor inaugura cel de al doilea terminal al aeroportului, magistralele de apa in mare parte schimbate, cladiri renovate, aquapark destul de ok zic eu, parking in zona centrala la nivel european, in curând va fi inaugurat al doilea, cetatea renovata si multe si multe alte realizari.