ARAD. Vor să transforme orașele în comune. Mai mulți deputați PSD au întocmit un proiect de lege care prevede ca orașele care au sub 25.000 de locuitori să fie încadrate ca și spațiu rural. Pentru că aceste localităţi nu au fost încadrate în zona rurală, ele nu au putut beneficia de sprijin pentru investiţii privind îmbunătăţirea calităţii vieţii şi diversificarea economiei, spun deputaţii. În atare condiții, în județul nostru, din zece orașe, câte avem în prezent, ar mai putea rămâne unul singur: municipiul Arad. Și asta pentru că niciunul dintre orașele noastre nu are mai mult de 25.000 de locuitori. Proiectul de lege, însă, nu este privit cu ochi buni de edilii șefi ai localităților vizate să se transforme din orașe în comune.
„Această lege ne-ar dezavantaja foarte tare. Noi am reușit să prindem proiecte cu finanțare europeană nerambursabilă care vizează dezvoltarea orașului și creșterea calității vieții locuitorilor. Nu sunt de acord cu această lege. Dar, dacă va fi votată, asta este. Nu avem ce să facem”, a spus Petru Antal, primarul orașului Pecica.
Nicolae Aaniței, primarul din Curtici, spune că, din punctul lui de vedere, mutarea trebuia să fie exact invers, adică orașele să „înghită” comunele din zonele limitrofe, nu să se desființeze.
Nicolae Aaniței, primarul din Curtici, spune că, din punctul lui de vedere, mutarea trebuia să fie exact invers. „În primul rând, vreau să precizez că la noi nu se simte faptul că avem sub 25.000 de locuitori pentru că suntem un centru economic important în județ. La fel, bani pentru investiții avem. Însă, deși pe noi nu ne ia nimeni în seamă, eu aș fi făcut această mutare exact invers. Adică aș fi adunat comunele pe lângă orașe și aș propune o unitatea administrativ teritorială mult mai întinsă. Pentru că o comună cu câteva sute de locuitori nu are nicio perspectivă de dezvoltare, aia e clar. Însă, dacă ar fi înființată o unitate mai mare, care să cuprindă mai multe comune în jurul unui oraș centru economic, cum e Curticiul sau Chișineu Criș, speranțele de dezvoltare ar fi mult mai mari”, a precizat Aaniței.
Nici primarul Nădlacului, Vasile Ciceac, nu ar fi de acord cu o asemenea măsură. „Nădlacul este oraș încă din anul 1968. Această măsură nu mi se pare a fi benefică pentru nădlăcani. Eu chiar cred că, într-o asemenea situație, înainte de trecerea orașelor în spațiul rural, ar trebui consultați chiar locuitorii orașelor. După ce ne-au izolat, desființând Finanțele și Trezoreria, Guvernul Ponta vrea să ne ia și titulatura de oraș”, este de părere Ciceac.
Două săptămâni
Proiectul de lege va intra în dezbatere și, ulterior, la votul parlamentarilor în data de 1 octombrie, adică în două săptămâni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!