ARAD. Primele zile ale lunii martie au adus unui bărbat de 36 de ani un ordin de protecție provizoriu după ce și-a amenințat concubina și pe copilul minor al acesteia cu bătaia, iar altor trei bătăuși le-a adus, de asemenea, restricții în ceea ce privește apropierea de soții sau concubine. Primul ordin de protecție provizoriu emis în luna martie a fost întocmit de polițiștii Biroului de Ordine Publică pe numele unui bărbat de 36 de ani, din Arad, pentru amenințări cu acte de violență exercitate împotriva concubinei sale – și a copilului ei minor – cu care a conviețuit cinci ani. Un alt ordin de protecție provizoriu a fost emis după ce polițiștii au fost chemați, în urma unui apel telefonic făcut către 112, la o locuință din cartierul Aradul Nou. Aici, o femeie – tot de 36 de ani – a sesizat faptul că soțul a lovit-o cu propria ei mână peste față. Femeia a solicitat emiterea de către polițiștii Biroului de Ordine Publică a unui ordin de protecție provizoriu împotriva soțului ei, dispunându-se totodată evacuarea din locuința comună și reintegrarea victimei și a copiilor în imobil. Agresorul a primit interdicția de a se apropia la mai puțin de 50 de metri de soția sa și de copii. În acest caz s-au întocmit acte premergătoare pentru infracțiunea de violență în familie.
De asemenea, polițiștii Biroului de Ordine Publică și ai Secției nr. 1 Vlaicu au emis, la sfârșitul săptămânii trecute, două ordine de protecție provizorii. Un ordin de protecție a fost emis în urma sesizării unei femei în vârstă de 36 de ani, din Arad, împotriva soțului ei, tot de 36 de ani, care ar fi lovit-o. Polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu pe o perioadă de cinci zile, bărbatul fiind, de asemenea, evacuat din locuința comună. Aceeași polițiști au emis un ordin de protecție provizoriu pe numele unui bărbat în vârstă de 43 de ani, din Arad, care și-ar fi agresat fosta concubină pe o stradă din municipiu. Și în aceste două cazuri se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.
Măsurile care pot fi luate
În urma intervenției polițiștilor la un caz de violență domestică se pot lua următoarele măsuri, precum separarea victimei de agresor, alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate, se verifică starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, se solicită intervenția echipelor medicale. Totodată, victima și agresorul sunt informați cu privire la drepturile și obligațiile acestora și măsurile ce vor fi dispuse. În aceste cazuri, oamenii legii pot interveni din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin 112, ori în urma sesizărilor scrise sau orale sau direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie. Orice persoană implicată în aceste acte de violență domestică sau care a asistat la producerea de acte de violență domestică poate sesiza Poliția.
Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza unui formular de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Față de agresor, prin ordinul de protecție provizoriu pot fi dispuse și alte obligații sau interdicții cum ar fi păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, membrii familiei acesteia, reședință, loc de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau predarea armelor deținute de acesta.
Cinci zile de protecție
Începând cu data de 28 decembrie 2018, polițiștii pot emite ordinul de protecție provizoriu, prin care se dispune pentru o perioadă de 5 zile, una sau mai multe măsuri de protecție a victimelor. Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!