Adresa Ministerului Educaţiei pe care Inspectoratul Şcolar Arad a trimis-o îndată tuturor unităţilor şcolare obligă directorii instituţiilor de învăţâmânt să solicite instanţelor de judecată amânarea proceselor „care au ca obiect drepturi care decurg din aplicarea Legii nr.221/2008 aflate în curs de soluţionare la Tribunalul Arad sau în recurs la Curtea de Apel Timişoara”, se arată în documentul postat pe forumul IŞJ şi semnat de inspectorul şcolar general Mirela Aldescu.
Şi pentru ca ordinul să fie pus cât mai repede în aplicare, adresa este însoţită şi de un model de cerere care trebuie doar completat. Mai mult, Inspectoratul Şcolar sare în ajutorul celor care nu prea sunt obişnuiţi cu instanţele şi oferă propriul serviciu juridic pentru ca „prin intermediul consilierului juridic să se depună la instanţă” (serviciul e valabil doar pentru Tribunalul Arad).
Încrederea trebuie dovedită
Şi cum „vorba volant, scripta manet”, lucru bine ştiut, unităţile de învăţământ trebuie să facă dovada că au executat în 48 de ore ordinul impus de adresa MECTS: „până joi, 17 .02. 2011, orele 10.00 se va trimite la IŞJ Arad – Biroul juridic, o copie a cererii de amânare astfel cum a fost transmisă la instanţă şi dovada trimiterii acesteia la Tribunalul Arad sau la Curtea de Apel Timişoara”, se specifică în document.
Nu e înghesuială
Potrivit liderului arădean al SDÎ, Dănuţ Ieneşescu, la nivelul sindicatului care reprezintă peste 99% din personalul din învăţământ, la ora actuală nu prea mai sunt procese pe Legea 221 pe rol, nici la Arad, nici la Timişoara. „La nivelul judeţului Arad avem în procent de 100% sentinţe definitive şi executorii irevocabile pe Legea 221 care prevăd câştigarea drepturile salariale pentru perioada octombrie 2008 – decembrie 2009”, precizează liderul sindical.
„Toate cele peste 20 de recursuri depuse la Curtea de Apel din Timişoara au fost, deasemenea, soluţionate în favoarea angajaţilor”, mai punctează Ieneşescu. Aşa încât bilanţul raportului cereririlor de amânare la nivelul Aradului nu va fi prea mare.
Motivul
Potrivit modelului cererii de amânare motivul amânării procesului invocat de fiecare unitate şcolară este faptul că se aşteaptă „pronunţarea soluţiei în recursul în interesul legii promovat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care are ca urmare interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor Legii 221/2008 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr-15/2008 privind creşterile salariale.
„Această adresă a Ministerului trimisă prin inspectorate este, de fapt, o nouă formă de presiune asupra conducerilor şcolilor” Dănuţ Ieneşescu
Monica Ardelean
monica.ardelean@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!