Scandalul mutării Maternului în clădirea nouă din Grădişte, ridicată pentru a deservi secţiei TBC, escaladează pe zi ce trece. Luni, însă, principalii „amfitrioni” ai mutării, Adrian Ţolea, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, şi Mirandolina Prişcă, directorul Spitalului Judeţean Arad, au ţinut să anunţe că situaţia este foarte gravă, iar finalitatea ar putea fi dramatică: închiderea Maternului.
„Problemele de la Matern s-au acutizat, situaţia e critică. Am putea avea probleme mult mai mari decât au fost la Maternitatea Giuleşti sau la Argeş”, a anunţat Ţolea. Iar apoi a detaliat: „Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a fost în control la Matern, secţie care funcţionează în trei clădiri, dintre care două sunt retrocedate. Iar, în urma controlului, în raport s-a notat că nu sunt îndeplinite condiţiile de acces pentru autospecialele de intervenţie”, a punctat Ţolea. Iar acesta este doar unul dintre neajunsuri, după cum spun cei doi.
Potrivit spuselor lui Mirandolina Prişcă, în data de 29 ianuarie o bucată mare de tencuială a căzut de pe una dintre clădirile retrocedate în care funcţionează Maternul. „Putea să se întâmple o tragedie, puteau fi loviţi doctori sau pacienţi internaţi în secţie”, a spus Prişcă. Alte probleme s-ar referi la lifturi ale căror autorizaţie ISCIR expiră în următoarele luni, dar şi la faptul că, în luna mai, va expira avizul de funcţionare emis de Direcţia de Sănătate Publică Arad. Aşadar, după acumularea tuturor acestor neajunsuri, atât Ţolea, cât şi Prişcă, au văzut salvarea în clădirea construită în Grădişte, acolo unde ar urma să fie mutată secţia TBC, secţie care în prezent funcţionează într-o clădire total insalubră, pe strada Episcopiei.
„Încă de la început vreau să precizez că mutarea Maternului în noua clădire nu este bătută în cuie. Deocamdată, este o variantă. Iar, în acest sens, am solicitat specialiştilor în domeniu să analizeze posibilitatea mutării secţiei respective în Grădişte. Recepţia lucrării de acolo nu a fost făcută, aşa că, pentru efectuarea unor modificări necesare pentru schimbarea destinaţiei din secţie TBC în Maternitate, ar fi nevoie doar de o dispoziţie de şantier. Noi credem că s-ar putea realiza această mutare, dar specialiştii vor avea ultimul cuvânt”, a precizat Adrian Ţolea. Problema este că, dacă nu va fi identificată o soluţie viabilă pentru mutarea Maternului, acesta s-ar putea închide. „Este o soluţie necesară, din cauza condiţiilor existente la Matern, actualul sediu fiind impropriu pentru desfăşurarea activităţii medicale de obstretică şi ginecologie. Avem două variante: sau mutăm Maternitatea sau o închidem. Dacă o închidem, ar fi o premieră negativă în România. Iar dacă o mutăm, singura variantă viabilă este noua clădire din cartierul Grădişte, neutilizată în acest moment, care iniţial a fost destinată pentru secţia TBC”, a anunţat şeful Consiliului Judeţean.
Cum s-ar modifica?
Potrivit planurilor făcute în birourile CJA, clădirea ar putea fi modificată uşor şi transformată din secţie TBC în Maternitate. „Dacă specialiştii vor considera că spaţiul este insuficient, am putea muta două secţii ale Maternului în noua clădire. Apoi avem variante: ori mai ridicăm un etaj, pentru că structura de rezistenţă o permite, ori mai construim un pavilion, pentru că spaţiu avem suficient”, a mai spus Ţolea. Totodată, va fi nevoie de realizarea unor lucrări de recompartimentare, lucrări care, după declaraţiile şefului CJA, nu vor fi foarte scumpe şi nici foarte greu de realizat. Şi asta pentru că marea majoritate a pereţilor despărţitori sunt realizaţi din prefabricate care sunt uşor de demontat şi de remontat.
Probleme şi cu alte secţii
Maternul nu este singura secţie cu probleme a Spitalului Judeţean Arad. Aici a început deja „să ardă”, dar problema mocneşte în multe alte clădiri în care funcţionează secţii. Nici la TBC nu există acces pentru autospecialele pompierilor, nici la Infecţioase şi nici la clădirea de pe Crişan care adăposteşte Oncologia, Dermatologia, ORL şi Oftalmologia. Probabil că, dacă vor merge în control, pompierii vor descoperi aceleaşi nereguli şi vor întocmi un raport similar cu cel realizat la Matern. Iar atunci nici Spitalul Judeţean şi nici Consiliul Judeţean nu va mai ştii pe unde „să scoată cămaşa”. Pentru că alte clădiri noi în care pot funcţiona secţii ale spitalului nu mai avem.
TBC, la Matern
Ţolea şi cu Prişcă au găsit şi o soluţie pentru ca secţia TBC să beneficieze de condiţii mai bune. Aceştia au gândit varianta cu mutarea TBC în clădirea în care funcţionează în prezent Maternul. „După cum am precizat deja, una dintre cele trei clădiri în care funcţionează Maternul aparţine Spitalului Judeţean. Clădirea are patru nivele care ar fi suficiente pentru a găzdui secţia TBC. Imobilul respectiv nici nu e atât de vechi, e din anul 1993, iar după o igienizare ar deveni un spaţiu potrivit pentru TBC. Aşa am scăpa de condiţiile insalubre din actuala clădire în care funcţionează secţia şi pentru care se plăteşte o chirie lunară de 3.000 de euro”, a punctat Mirandolina Prişcă. Aşadar, ca şi concluzie, Maternul ar urma să ajungă la TBC, iar TBC la Matern.
Nu e deturnare de fonduri
Faptul că timp de trei ani CJA a alocat bani pentru construcţia unui spital TBC, iar, la final, spitalul devine Matern, ar putea pune semne de întrebare referitoare la o deturnare de fonduri. Întrebat despre această situaţie, Adrian Ţolea a spus că „nu se pune problema unei deturnări de fonduri. Pentru că toţi banii folosiţi pentru ridicarea clădiri din Grădişte au venit de la Consiliul Judeţean. Aşadar, prin altă hotărâre de consiliu putem schimba destinaţia clădirii. Despre deturnare de fonduri se poate vorbi la proiectele pe bani europeni. Pentru că Uniunea Europeană îşi dă banii pentru un anume proiect pe care trebuie să îl duci la sfârşit şi să îl pui în funcţiune după cum s-a specificat în proiect. Dar aici nici nu se poate vorbi despre deturnare de fonduri”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!