Jurnal arădean. Domnule Sergiu Bîlcea, a trecut un an de la Conferința Municipală de Alegeri a PNL Arad, moment în care ați obținut votul colegilor pentru un nou mandat. Cum vedeți astăzi primul an din noul mandat?
Sergiu Bîlcea: Mandatul politic are sens dacă ne raportăm la administrație, la proiecte prin care facem ceva concret pentru oameni. Atât în fața colegilor din PNL, cât și fața arădenilor acum doi ani, ne-am asumat obligația de a realiza proiecte pentru modernizarea Aradului. În acest an, partea bună este că au mers mai departe, mai bine sau mai greu, proiectele începute în 2016 – 2020, mă refer la podul peste Mureș pe strada Andrei Șaguna, cele două parcuri, în Micălaca zona 300 și complexul de pe strada Mărului, modernizarea transportului și achiziția de noi tramvaie, modernizarea școlilor. Aș dori în schimb ca administrația locală să se miște mai repede în pornirea proiectelor noi, nu pentru că nu am eu răbdare, ci pentru că ne bazăm pe fonduri europene care trebuie utilizate până în 2026, PNRR și 2027, POR.
J.A.: Ați vorbit în urmă cu un an despre munca în echipă și despre importanța și puterea acestei echipe politice. Cât de puternică este astăzi echipa PNL Municipiul Arad, cât de pregătită este să intre în viitoarele alegeri?
S.B.: Rezultatele concrete sunt decisive pentru rezultatul alegerilor. Dacă vom reuși să realizăm cea mai mare parte a proiectelor pentru care ne-am asumat responsabilitatea, sigur vom primi încrederea cetățenilor. Noi trebuie să fim alături de arădeni, nu să facem show pe rețelele de socializare. Echipa PNL este unită în jurul obiectivelor și valorilor europene. Așteptăm toți arădenii care cred în aceste valori să vină alături de noi.
J.A.: Referindu-ne la alegeri, anul 2024 se anunță încă de pe acum un an extrem de complicat, cu multiple rânduri de alegeri. La ce ar trebui să ne așteptăm pe scena politică?
S.B.: Este greu de anticipat anul 2024 pentru că sunt situații de criză internațională care nu depind de noi. Însă, repet, este decisiv ce facem noi pentru a răspunde situației de criză, cât reușim să dăm un echilibru în societate și să susținem investițiile.
J.A.: Tot în urmă cu un an vorbeați despre punerea intereselor orașului peste interesele și orgoliile personale, credeți că a reușit PNL Arad să urmeze acest îndemn?
Din punctul meu de vedere personal, da. Înțeleg prin asta să ne asumăm ca partid un proiect de dezvoltare a Aradului, dincolo de simpatii și antipatii personale. Pe de altă parte, nu voi da un cec în alb administrației locale fie ea și liberală în baza unor înțelegeri politice, îmi doresc să avem rezultate, să pornim proiecte, să nu fim cuprinși de comoditate sau autosuficiență. Depășirea orgoliilor nu trebuie să însemne stagnare în liniște.
J.A.: Care sunt planurile și proiectele pe care le aveți din perspectiva de președinte al Organizației Municipale și totodată de deputat?
S.B.: Prioritatea ca președinte al organizației municipale este să pornim proiectele mari asumate, Cetatea Aradului, modernizarea Falezei Mureșului și a Centrului orașului, utilizând fondurile europene. Ca deputat voi sprijini decizii care să ne ajute să depășim situația de criză prin solidaritate, un cadru legal pentru a accesa eficient fondurile europene pentru reforme, dezvoltare, menținerea locurilor de muncă.
J.A.: Credeți că PNL Arad are în acest moment o „locomotivă” care îl va ajută în viitoarele alegeri?
S.B.: Avem personalități în PNL Arad capabile să atragă voturi, suntem foarte bine reprezentați în administrația locală, dar nu avem neapărat o „locomotivă”. De ceea trebuie să ne legitimăm prin rezultate și forța echipei.
J.A.: Fără a intra cu „bocancii” în bucătăria internă a Partidului Liberal, trebuie să recunoaștem că există cel puțin două grupuri de influență, la nivel de municipiu. Ați vorbit de multe ori despre echipa politică de la nivel de municipiu și cea administrativă, în ce măsură cele două echipe colaborează, cât de deschise sunt căile de dialog pentru ca ideile politice să poată fi implementate de cei cu atribuții administrative?
S.B.: Este știut că avem conducere diferită la PNL și în administrația locală liberală și este adevărat că nu întotdeauna vedem lucrurile la fel. Principiul de funcționare l-am spus deja: ne-am asumat proiecte de dezvoltare pe care trebuie să le ducem la bun sfârșit. Administrația are toate condițiile să lucreze, avem o strategie, avem asigurată majoritatea în Consiliul Local Municipal, nu sunt blocate inițiative ale primarului. Bineînțeles că primarul este obligat să pună în practică aceste proiecte și este primul responsabil pentru ele.
J.A.: Se rupe sau nu PNL Arad?
S.B.: Oamenii pot intra în conflict, PNL nu se poate rupe. PNL înseamnă mii de membri la Arad, mulți reprezentanți în administrația locală, un set de principii și o istorie care garantează continuitatea. Oricine negociază trecerea la alte partide este liber să plece din PNL, pentru mine este un trădător dar asta nu înseamnă că rupe partidul.
J.A.: În final, o întrebare oarecum mai personală. Unde se vede omul Sergiu Bîlcea în 2024 și ce obiective și-a propus politicianul Bîlcea în următorii ani?
Ca om mă văd legat de familie, de prieteni, de Arad în primul rând. Îmi doresc să dispară problemele globale care au produs crize sociale și economice și apoi cred că ne putem urma cu curaj aspirațiile și ne putem construi viitorul, prin forțe proprii, așa cum fac liberalii. Mi-aș dori să continui cariera începută în Parlament, este nevoie de experiență pentru a reprezenta Aradul.
Trimite articolul
XBakcea recunoaște in interviu că pnl este un partid al bugetarilor.
Ar trebui sa reprezentati mediul privat, nu administratia locală.
Ar trebui sa fiti bine re
Personal, aș avea câteva întrebări…
Cine v-a sugerat, domnule Bîlcea, acest interviu? Și cine l-a conceput (întrebări și răspunsuri)?
Ideea de a continua în Parlament e o măsură de siguranță, având bănuiala că visul cu primăria pare mai greu?
Cuplul „de aur” pe care îl faceți cu domnul Faur și plimbările pe la toate lucrările din Arad, cu absența celui care conduce administrația (primarul), e menit să arate conlucrarea partidului cu administrația, sau să arate clar cine vrea să fie „șeful”, indicând astfel ruptura existentă în partid?
Dacă vă vedeți în 2024 în parlament, cam pe unde îi vedeți pe domnii Falcă, Cionca, Faur etc? Dar pe domnul Bibarț?
-
La mititica !!!!!!!
-
Vorba lu’ matale se poate aplica si intervievatului.
-