Parlamentarii arădeni sunt extrem de încrezători în forţele proprii şi în popularitatea de care se bucură în colegiile lor. Inclusiv cei de la PDL- în ciuda poziţiei conducerii centrale- susţin la unison că democratic şi corect este ca în Parlament să meargă cel care se clasează pe primul loc.
Cu alte cuvinte, că sistemul uninominal pur este cel mai bun. În schimb, parlamentarii PDL nu sunt de acord cu amendamentul care asigură pentru minorităţile din anumite zone un mandat, dacă acesta are acoperire în numărul de voturi, chiar dacă reprezentanţii minorităţii respective nu au câştigat niciun colegiu în judeţul respectiv. Aceasta, spun democrat liberalii, deoarece duce la creşterea numărului de parlamentari.
Falsă problemă
Deputatul Mihai Calimente spune că numărul parlamentarilor nu va creşte din cauza amendamentului cu pricina: „Fără acest amendament, maghiarii ar fi pierdut trei- patru mandate, cum ar fi la Arad, Maramureş sau Braşov. Nu vorbim de zonele unde au majoritate, este clar că acolo, ca şi până acum, câştigă colegiile. Prin urmare, nu pierd, ci rămân ca şi acum. Logic, numărul total al parlamentarilor nici nu creşte nici nu scade”.
Dincolo de principiul promovării primului clasat, cu care sunt de acord, parlamentarii PDL declară la unison că, din păcate, nu se respectă voinţa poporului, care a decis prin referendum reducerea numărului aleşilor la 300, ceea ce ar fi dus la un Parlament mai „ieftin”, mai de calitate, dar şi mai eficient.
Îi convine dar e contra
Deputatul Farago Peter recunoaşte că „pentru comunitatea maghiară din judeţul Arad este bine că nu pierde deputatul, însă UDMR se abţine de la vot, pentru că nu se respectă principiul proporţionalităţii, putând rămâne înafara Parlamentului partide cu procentaje foarte mari”.
„Numărul parlamentarilor nu creşte, doar li se asigură maghiarilor mandatele pe care le au” Mihai Calimente.
Citiți principiile noastre de moderare aici!