ARAD. Pentru majoritatea arădenilor, biserica de la UTA, situată pe Calea Aurel Vlaicu, e un lăcaș de cult. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că acest edificiu aparține Bisericii Greco-Catolice. Șapte ani de procese, șapte ani în care fiecare parte a sperat că va veni ziua cea mare în care vor anunța victoria. Ziua a venit iar învingătoare a fost declarată Biserica Greco-Catolică.
Anuțuri pe facebook
Știrea a fost comunicată pe facebook de mai marii bisericilor. Primul a fost părintele protopop, Sorin Seviciu, care anunța „reluarea serviciilor religioase în biserica greco-catolică din Calea Aurel Vlaicu, Arad (UTA) iar liturghia de inaugurare, după 66 de ani de întrerupere, va avea loc duminică, 2 noiembrie, la orele 10.00 ”. Pe pagina de facebook a bisericii ortodoxe a apărut și acolo anunțul care spunea de plecarea din biserică: „Vă facem cunoscut tuturor că, odată cu predarea cheilor de la biserica veche părții greco-catolice, în ziua de 31.10.2014, serviciile noastre liturgice se vor oficia din data de 01.11.2014 la paraclisul din fața bisericii . Acesta se află acum în proces de extindere.
Prin urmare, anunțați pe cât mai mulți că Biserica Ortodoxă de la UTA va funcționa exclusiv în incinta bisericii noi, aflată în plin proces de edificare. Să ne rugăm Domnului Hristos să ne ajute întru păstrarea credinței celei drepte, cu nădejdea finalizării cât mai rapide a noii biserici”.
Și-au strâns rândurile
Ieri, credincioșii ortodocși eliberau biserica, se mutau cu toate obiectele de mobilier și de cult în paraclisul de lângă biserica aflată în construcție. Nu fără o oarecare durere. Pentru că au fost 66 de ani în care aici s-a oficiat liturghia specifică cultului ortodox, aici au venit credincioșii din cartier, majoritari orotodocși. Prima duminică a lunii noiembrie va pune punct acestei istorii. Anunțul care acum este afișat la intrarea în biserica de pe Calea Aurel Vlaicu anunță ortodocșii de schimbarea făcută.
Fără negocieri
Părintele Zaharia Iova care supraveghea acțiunea de mutare a ținut să precizeze că a încercat în mai multe rânduri să negocieze rămânerea împreună, până la primăvară când, se speră, va fi finalizată Biserica „Înălțarea Domnului” situată în parcul de la UTA. „Nu au vrut să discute cu noi. Am propus să facem slujbele alternativ pentru a ne muta direct în biserica finalizată. Au refuzat. Singurul lucru pe care l-am obținut a fost să eliberăm biserica după 14 zile și nu după 7 zile cum ne-a anunțat executorul” .
Duminică, 2 noiembrie, biserica va fi în sărbătoare, pentru învingători. Credincioșii ortodocși vor sărbători mai mulți la un loc în paraclis. Singura modificare esențială va fi de patrimoniu: una dintre Biserici va fi mai bogată cu o clădire, cealaltă mai săracă. Dar cum bogățiile trebuie să le adune credincioșii în ceruri, după cum spune Scriptura, nu e mai mare pierdere pentru nici o parte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!