Macea. E celebru, se scrie despre el în fiecare an și de fiecare dată stârnește aceeași admirație. Oul potcovit de la Macea rămâne o enigmă pentru amatori. O enigmă pe care fierarul, la fel de celebru precum potcoava încrestată în ou, a deslușit-o de multă vreme. În urmă cu zece ani, Petru Socaci și-a pus îndemânarea la încercare și a încercat să pună potcoava pe… ou. După mai multe încercări a descoperit soluția de a străpunge coaja fină a oului, fără ca acesta să crape. A dovedit că este un fierar fără cusur.
Măiestria sa a trecut granițele iar celebrele ouă potcovite au fost admirate în Viena și pe la alte târguri europene. Sunt printre cele mai apreciate cadouri primite de cei apropiați fierarului.
Acum, Petru Socaci are 78 de ani și mânuiește cu aceeași dibăcie uneltele de fierar. Și ar vrea să învețe și pe alții secretele potcovirii oului, dar nu are pe cine. Nimeni nu mai este pasionat de meseria de fierar.
Cât despre performanțele personale ale lui Petru Socaci, acesta se poate lăuda cu potcoave puse pe ouă de găină, struț, rață sau bibilică. Dar cel mai ușor este cu oul de rață mută, a cărui coajă nu pare a fi atât de sensibilă.
Și, pentru cei care vor să încerce, procedura e următoarea: oul trebuie găurit cu o seringă, golit de conținut după care se fixează potcoava de plumb. Simplu de povestit.
CITESTE SI:
Citiți principiile noastre de moderare aici!