D-le senator, aţi afirmat de mai multe ori că soluţia pentru dezvoltarea economică a României este susţinerea IMM-urilor, care produc cea mai parte din PIB. Concret, cum se poate face acest lucru?
Ovidiu Marian: Nu am spus doar eu acest lucru, ci inclusiv Uniunea Europeană, care dezbate la modul foarte serios sprijinirea IMM-urilor. Economişti de marcă ai Uniunii Europene au fost de părere că, dacă această operaţiune ar fi început mai devreme, criza financiară ar fi trecut mult mai rapid şi cu costuri sociale şi financiare mult mai mici. Sper ca liderii Uniunii Europene să reuşească să implementeze cât mai urgent programul de sprijinire a IMM-urilor, însă, cred eu, trebuie dat de urgenţă un impuls agenţilor economici din România, pentru a fi, cât de cât, pregătiţi să acceseze acele programe. Drept urmare, deîndată ce va începe viitoarea sesiune parlamentară, voi iniţia un proiect legislativ care să prevadă ca aceştia să primească un ajutor nerambursabil de câte 100.000 de euro, fond destinat exclusiv retehnologizării.
Frumos spus, dar de unde va reuşi statul român să scoată atâţia bani ?
Ovidiu Marian: Nu de mult, preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, un economist care nu vorbeşte decât în cunoştinţă de cauză, a declarat că evaziunea fiscală în România este echivalentă cu PIB-ul ţării. O reducere cât mai drastică a acesteia poate asigura fondurile necesare nu doar pentru finanţarea retehnologizării IMM-urilor, ci şi pentru un alt proiect al meu, care se referă la creşterea punctului de pensie, din 2013. De fapt, este deja lucru dovedit de cifre : veniturile bugetului general consolidat au totalizat 141,1 miliarde lei (23,2% din PIB) la finele lunii august, înregistrând o creştere cu 7,2% faţă de perioada similară a anului precedent în termeni nominali şi cu 0,5 puncte procentuale ca pondere în PIB. Veniturile fiscale au înregistrat în termeni nominali o creştere cu 9,5% faţă de anul precedent, ceea ce arată că, dacă există voinţă politică şi profesionalism, economia subterană poate fi scoasă, încet, încet, la suprafaţă.
Adversarii politici spun că programul de guvernare al USL este construit pe o creştere excesivă a fiscalităţii. Or, dacă fiscalitatea creşte, este lucru dovedit, evaziunea nu scade, ci, dimpotrivă, creşte.
Ovidiu Marian: Evident că adversarii politici spun acest lucru în încercarea de a-i speria pe întreprinzătorii mici şi mijlocii şi pentru a minţi electoratul, însă şi întreprinzătorii şi electoratul s-au convins că este exact invers, că unul dintre elementele de bază prin care USL vrea să readucă România pe o creştere economică sănătoasă este reducerea fiscalităţii. Electoratul a putut constata că USL a făcut, într-un timp atât de scurt, tot ceea ce a promis, iar aceasta este o garanţie că şi după ce va câştiga alegerile parlamentare din decembrie va continua ceea ce a început. Vreau ca oamenii să înţeleagă că, spre exemplu, iniţiativa privind creşterea punctului de pensie în 2013 nu este o promisiune electorală, ci unul dintre elementele programatice ale USL, care, indiferent de evoluţia crizei în Europa şi în lume, nu ia în calcul soluţia unor măsuri de austeritate. Este vorba atât despre o minimă dreptate socială, cât şi despre un calcul pragmatic, pentru că, aşa cum am mai spus, cei mai mulţi specialişti ai Europei şi ai lumii spun că austeritatea este cea mai rea soluţie cu putinţă, iar rezultatele, acolo unde a fost aplicată, sunt catastrofale. USL doreşte ca România, ca stat membru al Uniunii Europene, să poată dovedi, prin intermediul unei guvernări corecte, că poate contribui la luarea celor mai corecte măsuri pe plan european, în aşa fel încât statutul de cetăţean european să însemne şi garantarea unui trai decent. Inclusiv pentru arădeni, pentru pensionarii din Arad, care, alături de copii, constituie una dintre preocupările mele permanente în conceperea şi promovarea iniţiativelor legislative.
„USL a făcut ce a promis, iar după ce va câştiga alegerile, va continua” Ovidiu Marian
Citiți principiile noastre de moderare aici!