Tribunalul Arad a decis trimiterea în judecată a lui Palcu Ovidiu Iulian, SC Balastiera Horia SRL și a lui Ene Alexandru Dănuț, pentru evaziune fiscală, executarea de activități miniere fără permis și executarea de lucrări pe ape fără aviz.
Tribunalul Arad a respins ca neîntemeiate cererile și excepțiile formulate de către inculpați și partea responsabilă civilmente Nolio Restaurant SRL, constatând legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul emis în dosar nr. 649/P/2021 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, precum şi competenţa instanţei, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. „Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii: – Palcu Ovidiu Iulian, pentru comiterea infracțiunilor de: – evaziune fiscală în formă continuată (…); – executare de activități miniere fără permis sau licență de concesiune (…); – executare de lucrări pe ape sau care au legătură cu apele fără avizul de gospodărire (…); – încălcarea obligaţiilor de desfiinţare a lucrărilor şi aducerea terenului la starea iniţială, (…). – Ene Alexandru Dănuț, pentru comiterea infracțiunilor de: – evaziune fiscală (…); – executare de activități miniere fără permis sau licență de concesiune (…); – executare de lucrări pe ape sau care au legătură cu apele fără avizul de gospodărire, (…); – încălcarea obligaţiilor de desfiinţare a lucrărilor şi aducerea terenului la starea iniţială (…); – S.C. Balastiera Horia S.R.L., prin mandatar Palcu Teodor Nicolae, pentru comiterea infracţiunii de: – evaziune fiscală în formă continuată (…)”, se arată în hotărârea de cameră preliminară. Inculpatul Ene Alexandru Dănuț, administratorul „pe hârtie” al firmei Nolio Restaurant SRL, s-a sinucis în luna septembrie într-un imobil din localitatea Bocsig.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad a arătat că exploatarea balastierei de la Horia s-a făcut fără permis sau licență, fiind vorba despre peste un milion de tone agregate minerale, omițând evidențierea în actele contabile a vânzării materialelor, creându-se astfel un prejudiciu de peste 4 milioane de lei.
Unitatea de parchet a arătat că „în perioada 2020-2021 inculpaţii – persoane fizice au exploatat de pe o parcelă situată în extravilanul localității Horia, comuna Vladimirescu, județul Arad, un volum de 1.094.394 tone agregate minerale, fără a deţine permis sau autorizaţie de concesiune, autorizație de mediu, respectiv aviz sau autorizaţie de gospodărire a apelor şi fără a aduce terenul la starea iniţială. În aceeaşi perioadă, inculpaţii au procedat la valorificarea şi comercializarea agregatelor minerale exploatate de pe acel teren, omiţând evidenţierea în actele contabile ori în alte documente legale, a tuturor operaţiunilor comerciale efectuate şi a veniturilor realizate şi neachitând redevenţele miniere datorate, cauzând un prejudiciu în sumă de 4.006.401,83 lei. Urmare a invitaţiilor ANAF-AJPF Arad, unul dintre inculpaţi – persoană fizică – a refuzat în mod nejustificat să prezinte documentele contabile organelor fiscale. În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii, în vederea garantării recuperării prejudiciului şi a cheltuielilor judiciare”.