ARAD. Rentele pe care le vor primi proprietarii de terenuri din perimetrul EX-6 Curtici pentru a permite accesul pe terenurile lor, rente atât de des menţionate de către reprezentanţii Panfora Oil&Gas şi Prospecţiuni, sunt catalogate de cei din zonă drept bani „de… seminţe”. În schimb, dacă proprietarii semnează înţelegerile cu cele două companii petroliere, se înhamă la nişte obligaţii aberante.
Asta am aflat din dosarul unui curticean care a primit o notificare de la Prospecţiuni SA. „A venit poştaşul la mine cu un plic pe care era trecut doar destinatarul, nu şi expeditorul. Scrisoarea era recomandată şi a trebuit să o semnez pentru a o primi de la poştaş. Cum nu am ştiut cine a trimis-o, am semnat şi am luat plicul. Când l-am deschis am văzut că era o notificare trimisă de către Prospecţiuni SA”, ne spune curticeanul.
Strategia celor de la Prospecţiuni de a nu trece expeditorul plicurilor pare că dă roade. Oamenii, neştiind ce scrisoare primesc şi de unde vine, semnează pentru a intra în posesia ei. Doar că, odată pusă semnătura pe confirmarea de primire a scrisorii, semnatarii au la dispoziţie 60 de zile pentru a ajunge la un consens cu cei de la Prospecţiuni. Altfel sunt daţi în judecată pentru stabilirea rentei pe care o vor primi.
Revenind la cazul nostru, curticeanul a deschis plicul şi a văzut că a primit o notificare de la Prospecţiuni, însoţită de multe alte documente, inclusiv de un model de „Înţelegere” între cele două părţi (proprietarul de terenuri şi compania de explorare a terenurilor). Înţelegerea respectivă ţine loc de contract, în ea fiind stabilită şi suma ce va fi acordată ca şi rentă, dar şi obligaţiile pe care le au proprietarii de terenuri odată ce sunt de acord să semneze înţelegerea. Dacă suma este destul de mică, obligaţiile sunt multe şi mari.
Exemplu concret
Curticeanul care ne-a pus la dispoziţie actele primite de la Prospecţiuni SA are, în total, 13,6 hectare de teren agricol în perimetrul EX-6 Curtici. În înţelegerea primită de la compania petrolieră i se transmite faptul că va primi cu titlu de rentă suma de 989 de lei pentru întreaga suprafaţă de teren. Un calcul simplu arată că, pentru fiecare hectar, omul va primi 72 de lei. Suma este destul de mică, dacă facem o comparaţie cu faptul că această rentă a fost invocată ca beneficiu ori de câte ori s-a discutat despre intrarea utilajelor celor de la Prospecţiuni pe terenurile agricole. Mai mult, în înţelegere se precizează faptul că „proprietarul declară că nu mai are nicio pretenţie de niciun fel de natură împotriva Prospecţiuni şi/sau Panfora în legătură cu exercitarea dreptului de servitute legală”. Până aici este destul de clar. Însă celelalte obligaţii care le revin proprietarilor de terenuri ţin de domeniul ştiinţifico-fantastic.
Pază pe pământ
În înţelegerea cu pricina, pe lângă faptul că proprietarul se obligă să ofere acces total la terenurile lui, trebuie să ofere şi un fel de… protecţie pentru utilajele celor de la Prospecţiuni. „Proprietarul terenului se obligă să se abţină de la orice fapt personal şi să împiedice orice fapte ale terţilor care ar avea drept consecinţă blocarea sau restricţionarea accesului societăţii pe suprafeţele mai sus menţionate, precum şi deteriorarea sau distrugerea echipamentelor societăţii aflate în aceste zone”, scrie negru pe alb în înţelegerea trimisă către proprietari. La o lectură simplă, poate că nimic nu pare în neregulă. Dar, dacă acest paragraf este citit cu atenţie, sar în ochi cuvintele „orice fapte ale terţilor”. „Eu înţeleg că mă angajez să le ofer drept de servitute şi să nu îi împiedic în desfăşurarea activităţii. Dar trebuie să îmi şi păzesc terenurile, să nu vină <terţi> să le deterioreze echipamentele? Cum pot să impună aşa ceva? Sau din banii pe care îi primesc rentă să închei un contract de pază cu o firmă specializată? Nici măcar nu îmi ajung banii aceia pentru aşa ceva”, spune curticeanul care a primit documentele de la Prospecţiuni.
Oamenii să caute răspunsuri
Am contactat şi reprezentanţii Panfora Oil&Gas pentru a le cere o părere referitoare la obligaţiile ce le revin proprietarilor de terenuri care aleg să semneze înţelegerea. Aceştia au spus, însă, că toţi arădenii care au nelămuriri sau care vor explicaţii referitoare la condiţiile acelui contract să contacteze un cabinet de avocatură din Arad care îi reprezintă pe cei de la Prospecţiuni. „Adică tot eu, pe cheltuiala mea, să merg la Arad să mă interesez de obligaţiile mele, când ei au nevoie de semnătura mea?”, s-a întrebat curticeanul când a aflat soluţia oferită de cei de la Panfora.
Citiți principiile noastre de moderare aici!