ARAD. Va fi liniște în Arad. Dacă nu chiar în Arad, măcar la ședința CLM de vineri în care se va aproba bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul în curs al Municipiului Arad. Acesta a fost anunțul făcut joi, în conferință de presă, de către primarul Municipiului Arad, Călin Bibarț, care i-a avut ca invitați pe liderii din CLM ai UDMR, USRPLUS și PMP. Mesajul care s-a vrut transmis de toți cei prezenți în sala Ferdinand a Primăriei Arad a fost acela că PNL, UDMR, USRPLUS și PMP s-au înțeles în privința modului în care va arăta bugetul Aradului iar, în ședința de vineri, în care acesta se va vota, vor fi formulate o serie de amendamente, cu care toți cei de mai sus au fost de acord, iar forma finală a bugetului va fi astfel pe placul tuturor.
Au lipsit de la conferință reprezentanții PSD, care nu au dorit să participe la eveniment, potrivit primarului, dar care au fost și ei invitați la discuțiile pe tema bugetului și și-au spus părerea. Este posibil ca, în condițiile date, aceștia să fie singurii care să se abțină de la votul bugetului, sau să voteze împotriva acestuia.
Principalele amendamente aduse bugetului
Care au fost principalele modificări pe care liderii politicienilor din CLM au dorit să le aducă bugetului și asupra căruia s-au înțeles? Primarul Bibarț i-a invitat pe fiecare dintre aceștia să expună public amendamentele.
USR, prin vocea lui Florin Stana, a detaliat două dintre acestea și a amintit în treacăt alte două. Primul amendament asupra căruia a insistat Stana a vizat alocarea de bani pentru demararea unor studii pentru un viitor spital municipal, în condițiile în care cel actual, în picioare de peste 200 de ani, este total depășit. Cel de al doilea a vizat alocarea de fonduri pentru susținerea liceelor tehnologice și pentru modernizarea clădirilor care găzduiesc aceste licee, primul pe listă fiind Liceul Agricol. Fără a insista pe celelalte două amendamente, liderul USR PLUS din CLM le-am menționat în treacăt: bani mai mulți la Filarmonică și bani pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu.
Aradul, dragostea mea
Bognar Levente, liderul UDMR din CLM, a detaliat importanța clădirilor de patrimoniu și a sprijinirii acestora de către administrația locală, prin intermediul bugetului, dar a pus cel mai mult accentul pe faptul că aprobarea bugetului local este cel mai important eveniment pentru administrație și consilieri și că e nevoie de consens când vine vorba de cea mai importantă decizie a anului.
Modul în are a decurs dialogul pe buget între administrație, primar și liderii locali ai partidelor cu reprezentanți în CLM a fost lăudat și de Cristian Galea, căruia i-a revenit în conferința de presă rolul de a detalia amendamentul care salvează Filarmonica, fapt de înțeles în condițiile în care liderul PMP face parte din comisia de cultură, a luat parte la evaluarea lui Doru Orban, directorul Filarmonicii, și a aprofundat în detaliu problemele de aici. Galea a punctat faptul că s-au găsit sumele de bani pentru acoperirea salariilor, dar că de acum înainte lucrurile vor trebui să se concentreze și pe reforma din această instituție.
Filarmonică vs. spital
Liderul PMP a vorbit chiar și de schimbarea echipei de conducere de la Filarmonică, subliniind că ceea ce s-a întâmplat în ultimul timp acolo a fost doar un semnal de alarmă legat de managementul defectuos al instituției. Cele mai importante patru amendamente au fost astfel trecute cu toate în revistă de către politicieni. Totuși, și viceprimarul Lazăr Faur a ținut să intervină în discuție, insistând și el pe consensul la care s-a ajuns și precizând că e mulțumit de faptul că, în urma negocierilor, s-a ajuns la reprezentarea a doua principii importante: responsabilitate egală față de toate valorile Aradului și responsabilitate față de banul public. Încercând parcă să își apere imaginea șifonată rău de opinia publică după postarea sa de pe rețeaua de socializare Facebook pe tema bugetului și a reducerilor salariale și de personal de la Filarmonică, vicele Faur a ținut să precizeze, încă o dată, că în viziunea sa prioritatea nr. 1 a Aradului rămâne spitalul.
Cum s-a ajuns la consens?
Cum s-a ajuns la un astfel de consens nesperat pe tema bugetului și la o astfel de prezentare, în premieră? Scandalul imens generat de tăierea fondurilor de salarii la Filarmonica Arad a generat o serie întreagă de reacții locale, dar și naționale și internaționale. Imaginea Primăriei Arad a început să se erodeze masiv. Discuțiile de la dezbaterea publică pe tema bugetului au indicat încă o dată că subiectul cultură în Arad nu poate fi „măturat” după bunul plac al nimănui și că, în pofida faptului că nu mai suntem un oraș cultural, ce a rămas din aceasta reprezintă unul dintre puținele motive de mândrie ale Aradului.
Cum semnalele de alarmă au venit de peste tot, chiar și din sânul acum zbuciumatului PNL Arad, Călin Bibarț a trecut la cosmetizări. Potrivit răspunsurilor sale la întrebarea adresată de Jurnal arădean/ www.aradon.ro, discuțiile cu liderii locali ai partidelor din CLM au început după ziua de vineri, adică imediat după dezbaterea publică pe tema bugetului, și au continuat în fiecare zi, fie față în față, fie telefonic. Acestea au inclus atât discuții cu UDMR, USRPLUS, PMP și PSD, cât și discuții cu consilierii PNL, dar mai apoi și în interiorul PNL. Miercuri după masă, concluziile la care s-a ajuns au fost prezentate mai marilor PNL.
Deși credem că astfel de discuții ar fi trebuit să aibă loc la momentul întocmirii bugetului local și nu după ce scandalul e în floare, e de apreciat faptul că aleșii a patru formațiuni politice din 5 au reușit să lase fiecare de la ei pentru a salva Filarmonica și a încerca să repare imaginea tristă pe care o are orașul.
Rămâne de văzut care vor fi discuțiile de vineri, de la momentul analizei și votului bugetului local al municipiului Arad în ședița CLM și ce modificări va suferi acesta pe parcursul anului, în condițiile în care este evident că alte sectoare care nu și-au făcut vocea auzită au rămas fără bani.
S-a tăiat de la cheltuieli materiale
Ar mai trebui precizat poate faptul că, potrivit primarului Călin Bibarț, sumele de bani alocate pentru Filarmonică, spital, fațadele clădirilor istorice, licee și școli au fost luate de la cheltuieli materiale. În cadrul conferinței, politicienii nu au detaliat nici valoarea sumelor propuse mai nou spre alocare, nici sectoarele care au avut de suferit după aceste negocieri, cu excepția lui Florin Stana și a lui Cristian Galea. Liderul USRPLUS a precizat că, potrivit amendamentelor ce vor fi supuse votului la buget, se propune alocarea a încă un milion de lei pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu (pe lângă milionul deja alocat, iar la rectificare se speră în alocarea a încă două milioane), că pentru studiile privind necesitatea unui nou spital municipal se vor propune prin amendament 500.000 de lei, iar pentru liceele tehnologice, sau mai exact, în acest an, pentru Liceul Agricol, 2,4 milioane de lei. Cristian Galea a precizat că s-a identificat milionul necesar Filarmonicii. Primarul Călin Bibarț a mai strecurat doar faptul că s-au găsit chiar și bani pentru ștrand, punctând referitor la toate amendamentele propuse și acceptate de toți, că „nu vorbim de sume mici, dar nici exagerate. 2-3 milioane de lei nu e ceva exagerat pentru buget”.
Cât despre faptul că patru foțe din cinci s-au coalizat politic în aceste zile în jurul bugetului, Bognar Levente a punctat:
„Eu cred că este vorba de o coaliție pentru Arad, pentru un buget pe care fiecare din noi trebuie să ni-l asumăm pentru contribuabili, pentru arădeni”.
Rămâne de văzut cât timp va dura această coaliție și cât va fi pace în Arad.
Trimite articolul
XSa va fie rusine ca in plina pandemie de un an si jumate, in loc sa ii trimiteti in SOMAJ TEHNIC ASA CUM MERITA DE FAPT in prezent ! pe cei care canta la pereti si anume FILARMONICA care din banii nostri ai tuturor aradenilor inca continuati sa ii tineti in spate in loc sa puneti sa se AUTO-FINANTEZE singuri.
Filarmonica daca e capabila de ceva, sa isi faca banii de salarii din concerte adevarate, si NU din mila Primariei !!!!!!!
Altii sufera in somaj tehnic si mari artisti in ghilimele din Filarmonica ce fac totusi in prezent? Un concert saptamanal cu 3 oameni in sala si au si salar destul de gras la cat muncesc ??
Multi aradeni nu mai vor sa sustina parazitii, adica altii muncesc din greu si altii canta la pereti ca FILARMONICA care oricum isi primesc salariile din taxele si impozitele noastre a tuturor?
Nu recunoaste oare nimeni din autoritati ca FILARMONICA trebuia prima inca de anul trecut sa fie trecuta in somaj tehnic ca nu si-au meritat banii pana in prezent si poate nici pe viitor , oricum e inexistenta in viata asa zisa culturala a Aradului!
-
Iara aberezi?