ARAD. Problemele lui Dumitru Sebastian Hodiş au început pe 8 octombrie 2019, când s-a prezentat la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Încă de dimineaţă, a simţit dureri la gamba dreaptă iar până seara, zona din spate a gambei a început să se inflameze şi să se înfierbânte până la genunchi. Cum medicul de familie nu mai avea program la ora aceea (în jur de 18.00), bărbatul s-a deplasat la UPU. A nimerit aproape de ora schimbului de ture. Aşa că… a fost investigat de personalul medical din prima tură, iar diagnosticul i-a fost pus de către cei din tura a doua. Cel puţin asta susţine el.
Iată detaliile, aşa cum ni le-a relatat Dumitru Sebastian Hodiş: „În urma consultului şi a filmului făcut la picior, doctorii care m-au consultat până în jurul orei 19.30, cu cei de la Ortopedie, au spus că este o insuficienţă venoasă. Doctorii care au venit şi m-au consultat după ora 20.00 au ajuns la concluzia că este o entorsă pentru că aveam o vânătaie la gambă «de la o lovitură» care, de fapt, era o vânătaie de la o venă spartă – zonă în care gamba era inflamată şi fierbinte. Mi-a fost pus diagnosticul «entorsă gleznă dreaptă», mi s-a recomandat repaus şi concediu medical – toate acestea figurând în documentul medical parafat de dr. Liviu Iovănescu – şi am fost trimis acasă” – povesteşte Dumitru Sebastian Hodiş.
Din nou trimis acasă
A doua zi, bolnavul s-a prezentat la medicul de familie cu rezultatul primit. Văzându-i gamba, doctorul i-a făcut bilet de trimitere la Ortopedie.
„În 11 octombrie 2019 m-am prezentat la cabinetul dr. Tiberiu Martin, din Policlinica Municipală. După ce m-a consultat, m-a trimis de urgenţă la dr. Simona Filip, medic hematolog-internist, care – la fel ca şi dr. Martin – mi-a spus că este o tromboflebită la gamba dreaptă şi mi-a recomandat – pentru confirmare – să fac o ecografie Doppler. În 14 octombrie, dr. Cosmin Daniel Pătrăşcanu mi-a făcut ecografia care a stabilit că am tromboflebită şi mi-a prescris tratament anticoagulant. Pe 21 octombrie, cu dureri foarte mari şi arsuri în zona gambei, am mers din nou la dr. Filip care mi-a recomandat să mă duc la UPU, pregătit pentru internare. Ceea ce am şi făcut. Doar că dr. Florica Pop de la Urgenţe a considerat că nu e nevoie să mă internez şi m-a trimis acasă, spunându-mi să continui tratamentul” – relatează Dumitru Sebastian Hodiş.
Du-te-vino între medici
Din păcate, problemele sale nu s-au oprit aici. Într-o dimineaţă s-a trezit cu gura plină de sânge. Făcuse hemoragie bucală. S-a adresat unei clinici private, unde i s-au recoltat probe pentru INR – o analiză specifică de sânge care, în mod normal, se face periodic la pacienţii aflaţi sub tratament anticoagulant, pentru stabilirea dozei optime de administrare a medicamentului. Rezultatul analizei a fost dublu faţă de nivelul maxim acceptat. Cu ocazia aflării rezultatului INR, Dumitru Sebastian Hodiş a mai fost informat că tratamentul anticoagulant pe care l-a urmat ar fi trebuit luat sub supravegherea strictă a unui medic.
Măcar în ceasul al doisprezecelea, a ajuns pe mâna unui medic despre care spune că l-a salvat: dr. Corina Zorilă. Aceasta l-a internat în spital şi l-a ţinut sub observaţie timp de şase zile, dozându-i tratamentul în funcţie de evoluţia zilnică. S-a externat pe 21 decembrie 2019. Acum este bine. Dar este încă revoltat din cauza modului în care l-au tratat cei care l-au consultat pentru prima oară.
În căutarea dreptăţii…
Nemulţumit de atitudinea superficială şi neprofesionistă a medicilor de la UPU, considerând că a fost diagnosticat greşit, Dumitru Sebastian Hodiş a cerut explicaţii conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Pe 29 octombrie 2019, a despus o sesizare în care şi-a scris of-urile. Pe 27 noiembrie a venit şi răspunsul. Stupefiant, după părerea pacientului: „Prin natura insuficienţei venoase cronice neglijată la un pacient cu obezitate având tromboflebită pe pachet varicos ghambiar a cărui evoluţie este de lungă durată şi cu răspuns terapeutic incert.” Deşi fraza pare un pic cam neterminată, ideea e clară: pacientul e de vină! Probabil din cauza pacientului, un medic din spital a pus diagnosticul „entorsă gleznă dreaptă” bolnavului de tromboflebită…
Evident nemulţumit de răspunsul primit, Dumitru Sebastian Hodiş s-a prezentat în audienţă la directorul medical al spitalului, dr. Mircea Onel. Acesta i-a recomandat să facă o nouă sesizare scrisă. Ceea ce pacientul a şi făcut. A înregistrat-o cu numărul 39/ 2 decembrie 2019. Nu a primit niciun răspuns vreme de peste 30 de zile.
Între timp, „Hodiş-păţitul” s-a adresat şi Colegiului Medicilor din Arad. Susţine că a fost pasat cu eleganţă spre spital. Dar cum la spital „pacientul e de vină”, bărbatul va reveni la Colegiu cu o sesizare scrisă. Şi se gândeşte serios să depună şi o plângere penală.
Explicaţiile Spitalului Judeţean
Am solicitat şi noi conducerii Spitalului Judeţean Arad un punct de vedere în legătură cu acest caz. Iată-l: „Pacientul s-a prezentat în Unitatea Primire Urgențe, pe data de 8 octombrie 2019, acuzând dureri la nivelul gleznei drepte, după ce, conform declarațiilor sale, cu o zi în urmă a călcat greșit pe picior. Drept urmare pacientul a beneficiat de toate investigațiile necesare clinice și paraclinice, în conformitate cu patologia acuzată. Astfel, pacientul a fost trimis la Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală unde i s-a făcut o radiografie la glezna dreaptă. Radiografia a fost interpretată de către medicul ortoped, de gardă. În urma evaluării s-a completat în fișa medicală, ca diagnostic – entorsă gleznă dreaptă, i s-a recomandat repaus articular relativ (fără a forța articulația suferindă), i s-a prescris tratament medicamentos antiinflamator și i s-a recomandat, în cazul în care evoluția bolii nu este una favorabilă, un control la medicul ortoped. Diagnosticul de insuficiență venoasă sau de tromboflebită superficială desemnează o suferință a sistemului venos superficial. Aceste afecțiuni nu apar în momentul în care o persoană calcă greșit. Faptul că după șase zile, pacientul a fost diagnosticat cu tromboflebită superficială poate fi, din punct de vedere medical, o complicație a comorbidităților asociate.”
Trimite articolul
XAr fi fost util sa se precizeze vârstă pacientului,greutatea sa,dacă sufera/a suferit de alte afecțiuni, tratamentul urmat în timp.
-
CNP,grupa sanguina,cont bancar,cv,nu vreti.Ce legatura are varsts,greutate detaliati daca stiti ceva referitor la caz sau ne luam dupa nume ,,HABARNIST,,.Nu inteleg ce doriti.
daca ajungi la UPU uite ce drumuri ai de facut……….A zis un politician zilele trecute ”ai bani traiesti nu ai bani mori ” ! La o clinica particulara ( sau la Szeged) cred ca era altfel tratat.
PS si de obicei bolnavul sau mortul e de vina . Medicii! Fain , nu?
Prea usor se joaca unii medici cu sanatatea si viata oamenilor.Cunosc cateva persoane( am avut si personal o experienta ) care datorita superficialitatii au trecut prin faze similare.Sa ne intelegem:medicina nu detine ,monopolul’ asupra vietii oamenilor,ea este o vocatie.Nu este o profesie oarecare,dar nici “negustorie”.Nu stiu pana la ce limita are acoperire asigurarea de malpraxis a medicilor,dar sunt convins ca nu da ,mana libera’ la superficialitate.Inca un amanunt:prestigiul unui medic nu este dat de situatia lui materiala,ci de vindecarile pe care le are la activ si atitudinea fata de pacient.
-
Touche! Exact!
Baga.i la pușcărie daca poti ca omoara lumea, mai ales pe cei săraci si bătrâni. Mai bine de jumătate habar n au ce fac acolo, la un examen scris toti ar pica
Nici nu ma mir! La UPU se intampla lucruri ciudate….si nu doar acolo.
Cum se poate sa iti spuna cineva ca “mama dumneavoastra in 3 zile poate pleca acasa”, dupa ce i s-a facut CT la un presupus AVC…..si defapt da, sa plece acasa dar in sicriu.
Medicul de garda a fost ok, dar cel de pe sectia de neurologie, nu a facut NIMIC pt pacient. Pacienta care de altfel era cooperanta si inclusiv i-a arata pe degete medicului ora la care i s-ar fi intamplat AVC-ul si cerea pix sa scrie, pentru ca era afectat centrul vorbirii.
Mutata pe sectie la neurologie, fara oxigen, fara pat cu rotile, au hurducat-o, mutat-o cu cearceaful cand a observat asistenta (nu medicul) ca nu mai poate respira…mutata din nou pe partea cu oxigen, promis un nou CT 3 zile la rand, fara tratament de vreun fel! Niciun aparat de monitorizare nu functiona, aratau valori total diferite de ceea ce le dadea cand ii luau pulsul normal….si aveau 3, toate 3 nefunctionale!
Ca a treia zi, sa moara dupa ce pe sectia de neurologie/cardiologie nu exista un defibrilator. Au trebuit sa astepte dupa cel de jos de la UPU, care tocmai era folosit pentru urgenta. Deci mama mea nu a avut nici o sansa din partea cadrelor medicale! Mai mult interes si-au dat asistentele care pareau si ca stiu mai multa medicina decat medicii. Tratamentul trombolitic trebuia administrat imediat ce au constatat AVC-ul, la UPU, cand mama mea ne-a spus personal ca AVC-ul s-a produs in jur de 16:00 iar atunci era 18:40. Deci era timp!
-
Povestea este foarte asemănătoare cu a tatălui meu! Tot așa, tot la Neurologie. Au trecut 6 ani, dar tot am un gust amar…
iata de ce ar fi necesara o privatizare (dar facuta cu cap,gandita temeinic) a sistemului medical ,facuta pe sistemul “medicului de familie”;adica “ai pacienti,ai bani;nu ai pacienti nu ai bani”…cauzele acestei spete pot fi 1. o slaba calificare a medicilor ,in fapt ,niste goldis-mani facuti pe bani multi ; 2 fie pacientul nu le-a “impins ” nimica discipolilor lui Hipocrate; 3.fie ,ambele cauze,prezente intr-o “comorbiditate asociata”.. Pacat,mare pacat ca fostul guvern le-a facut lefuri de grofi,dar calitatea serviciilor lasa mult de dorit …cica ,sa nu plece din tara;pai,ia vedeti ,voi,daca ,nu cumva, acesti goldismani,chiar ar fi bine sa plece ,tot invartindu-se,pentru ca doar asa s-ar curata aceasta tara de purtatori de fake-diplome de doctori..Acest tip de cazuri .de malpraxis,sau de rea-vointa,se intalnesc des.din pacate !
-
Greșit… de ce la privat se poate si la privat nu? Ca in maxim 10 ani sa ajungem toți la asigurări private, deci sa plătești de 2 ori un serviciu, dar pana se continuă angajarile pe anumite criterii sa nu ne asteptam la schimbări
Pacientul a fost diagnosticat cu tromboflebita, devreme, inca din 11 oct.. Confuzia cu o entorsa se poate face doar imediat, daca se mentioneaza si un traumatism. Tratamentul anticoagulant are frecvent complicatii. Eu unul am nedumeriri : 1 la UPU nu exista aparat Echo pentru diagnosticat tromboflebita si tulburarile circulatorii ? Eu cred ca exista si ca i se putea face pe loc la UPU Echo Dopler lamuritor 2. Daca un medic specialist recomanda internare, medicul de la UPU trebuie sa cheme din spital un alt specialist,urgentistii nu pot anula o indicatie de internare, doar ca asa vreau ei. Imi pare aiurea ca un specialist sa te trimita la internare iar la UPU sa spuna “nu e cazul” 3. Tromboflebita este o boala insidioasa si dupa citeva zile nu iti trebuie mult timp ca sa constati ca pacientul trebuie internat. Cum sa isi faca acasa testele de coagulare, acasa ? In plus deplasarile sint interzise, iar tratamentul este complex. 4 In plus , ca o parere, din start s-a gresit, radiografia este inutila in tromboflebita, acolo Echo Dopler se face, ortopedul pare sa fi fost unul cam superficial 5 Pacientul are dreptul sa i se judece reclamatia depesa la colegiul medicilor, care nu are de ce sa il mai trimita, inapoi, la spital, Colegiul trebuie sa ceara inscrisurile. Boala asta nu este simpla si nu se vindeca repede si usor.
-
Salutare Stefan,daca aveam entorsa la glesna nu mai puteam sa calc pe picior sau sa misc laba piciorului,am fost trimis sus la radiografie fara brancardier fara scaun,iar doctorul de la ortopedie nici macar nu ma vazut ce sa mai spun de consult.Cand am mers adoua oara eram cu bagajele dupa mine pentru internare mau trimis acasa fara nici o analiza sau macar a mi se lua o tensiune.Dupa ce mi-a dat sa semnez ca sunt deacord pentru prelevarea analizelor pur si simpl ma trimis acasa spunand ca nu am nimic.
La fel o pățit și soția mea cu medicii de la spitalul județean o durea foarte tare abdomenul și medicii nu iau găsit nimica in analize. A doua zii am mers la privat unde iau găsit doua pietre plecate pe canal din fiere trebuia operata de urgentă nu este singurul caz pe care îl cunosc cu diagnostic greșit in care au murit oameni cu zile.
-
La fel am pățit și eu … tot cu pietrele la fiere … mi-au spus ca ficatul e in suferința dar nu știu de ce …si ca fierea e ok… e groaznic la UPU!!! Habar n-au ! Se joaca pur și simplu dea medicii
Trist cum viața unui om devine loc de joacă pentru unele cadre medicale nepăsătoare…
-
Trist ,dar adevarat.
Nesimțiți care din sănătatea omului au ajuns să facă o afacereun bine plătita. Am trecut si eu prin experiente grave cu doctorimea de azi….Nu de azi de multi ani si pana azi. Nu ai ce să le faci. Asigurarile lor ii aparasi de crimă cu nepăsare.
Pentru asta,nu vrei să mai aud de doctori si spitale.
Să le fie rusine!
Dreptate pe lumea cealaltă!
La Arad doctorii au absolvit, majoritatea, universitatea particulara V Goldis. E cuniscut ca la universitatile particulare intreaga activitate e orientata pe a face cat mai multi bani, nu medici competenti. Amintitui-va de actele de coruptie aparute jn presa si investigate de DNA acum cativa ani. Si sigur acelea nu erau singulare. Doctorii care au obtinut diploma pe bani, nu la o univ de stat, dau acum diagnistice din fituicile folosite la examen.
-
Am avut ocazia sa am tangenta cu medici care au terminat medicina la Goldis! Unii nu stiau sa scrie o reteta, si el cica e medic rezident!Atunci sa te dai pe mana unui astfel de medic! Daca o reteta nu-i capabil sa scrie, cum stie sa puna un diagnostic? Trist, foarte trist!!!
si la Ambulanta angajarile se fac numai pe combinatii.Sistem corupt si ineficient.
Toată lumea ii nemulțumită de serviciile de la spital, de politie, de finanțe etc… Eu ca și bugetar m am lovit de aceleași servicii la privat, și când fost la alimentara și când fost la sanitare etc asa ca dragi romani, doar vreți bun tratament dar voi nu oferiti
nu ma mir Am trait si eu mai de mult o asemenea experienta de asteptare cu orele la UPU asteptand sa coboare de ”sus” un specialist cardiolog care nu mai venea ( ma suspectau de infarct !) pana ce au aparut apartinatorii mei intreband ca ce e cu mine de atatea ore (14-19 ) Atunci s-au bulucit 2 medici tineri pe mine cum ca se rezolva problema sa stau linistit Apoi a coborat si specialistul si m-a vazut Daca era un infarct eram pe cealalta lume de mult in atatea ore
Sper sa nu mai ajung pe acolo in veci.
Nu conteaza ce a patit dumnul Hodis, ceea ce conteaza este ca , cadrele medicale au salarii mari si foarte mari, nu cere nimeni sa lucreze in timpul programului de lucru, sa fie profesionisti, sa raspunda daca gresesc. Drept dovada ca in urma reclamatiei pacientul este purtat cu vorba, trimis dintr-o parte in alta si nu i-a nimeni nici o masura. UPU Arad este renumit prin incompetenta, delasare, nepasare. Faptul ca colegiul medicilor nu face nici o data nimic inseamna tolereaza, acopera si incurajeaza aceste practici. Ca doar timpul de lucru trece si daca nu faci nimic sau faci lucrurile de mantuiala, salariul mare, enorm, nejustificat in conditile ecomice din tara noastra intra in cont la data fixa, atunci ce rost are sa se comporte altfel daca nimeni nu cere acest lucru de la ei. Pacientii, daca au noroc supravietuiesc, daca au ceva banuti se trateaza in strainatate, daca nu au nici noroc nici bani, atunci lopata si pamantul galben. Nu i-l cunosc pe domnul Hodis dar i-l cred ca exact asa s-a intamplat, o stim fiecare dintre noi pe pielea nostra chiar daca nu recunoastem public.
putea sa moara incompetentilor, nu va e rusine?
Este adevarat ….. Cei de la UPU daca nu esti tu terminat te termina ei. Am fost dusă de urgență la ei fiind gravidă si cu criza de rinichi si m-au lăsat acolo sa astept ore in sir. Si se mai spune că gravidele au prioritate. Vai si amar. Si mai un caz am fost cu copilașul si ne-au trimis dintr-un loc în altul in loc sa se ocupe ei. Își bat joc pur si simplu.
CUM PROCEDEZ SA NU MAI PLATESC CAS-u,ASIGURARI MEDICALE,ETC?M-AM SCARBIT.
-
Ar trebui sa se dea posibilitatea celor care nu vor sa contribuie la asigurarile de sanatate, sa nu plateasca asigurari medicale!!! De ce sa platesc luna de luna asigurari medicale, iar atunci cand amnevoie de o consultatie sau investigatie sa ti se spuna ca nu avem fonduri, sau ca trebuie sa platesc, in conditiile in care luna de luna contribui la sistemul de sanatate!!! Atunci prefer sa nu fiu asigurat, iar cand am o problema medicala sa achit toate costurile!!!
De ce nu se poate???