Sute de pacienți care au suferit accidente sau au fost victimele unor agresiuni și au beneficiat de tratamente nedecontate de stat au rămas datori Spitalului Județean, cu peste 1.200.000 lei!
O întreagă secție ar putea fi echipată cu aparate moderne, dacă Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad ar reuși să-și recupereze banii de la sute de pacienți pe care i-a tratat, dar care nu și-au plătit serviciile medicale. Este vorba de pacienţi cărora, chiar dacă au asigurare, nu le sunt decontate decât tratamentele în regim de urgență, nu și anumite intervenții chirurgicale. În această situație se regăsesc în special victimele accidentelor (rutiere, casnice, de muncă), ale agresiunilor, persoanele care s-au autovătămat ori au încercat să se sinucidă.
Potrivit informațiilor primite de Jurnal Arădean și Aradon de la conducerea SCJU, în ultimii patru ani sute de pacienți nu și-au plătit serviciile medicale de care au beneficiat. Aceștia datorează unității medicale nu mai puțin de 1.207.232 lei, dar numai o parte vor putea fi recuperați
De ce? Pentru că, mai ales în cazul agresiunilor, infractorii fie nu sunt identificați de către organele de urmărire penală, fie nu sunt cercetați pentru că s-au împăcat cu victimele lor. Astfel, juriștii spitalului nu au împotriva cui să se mai îndrepte în instanță.
În patru ani, 310 dosare au ajuns în instanță, în majoritatea spitalul constituindu-se parte civilă. Anul trecut, de exemplu, din 37 de procese deschise pentru 337.544 de lei, 11 s-au finalizat și au fost câștigate de spital, suma ce urmează a fi se recupera fiind de 70.091 lei. Totuși, de trei ori mai mulți pacienți au rămas datori în 2016. Mai exact, 104 victime ale accidentelor sau agresiunilor nu și-au plătit serviciile, în cuantum de 301.992 lei.
Una dintre problemele juriștilor este aceea că termenul în care se prescriu faptele este de numai cinci ani, după care nu se mai pot îndrepta în instanță împotriva datornicilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!